Központ
2020. február 20. csütörtök, Aladár, Álmos

Drasztikusan nőtt a kihalás fenyegette fajok száma

Központ június 24, 2015 Társadalom

A kihalás fenyegette állat- és növényfajok száma egy év alatt több százzal emelkedett, most csaknem 23 ezret tartanak számon – közölte a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a veszélyeztetett állatok legújabb vörös listájának bemutatásakor keddre virradóan.

hiuz
A gyógynövények intenzív, orvosi célú begyűjtése is nagy szerepet játszik a növényfajok kihalásában. Ehhez az életterek lerombolása mellett a gyógyászati céllal szedett növények túl intenzív gyűjtése is hozzájárult. Indiában 44 gyógynövény került a veszélyeztetett kategóriába. Gyökereiket és gumóikat nagy mennyiségben használják az ájurvédikus és a homeopátiás orvoslásban.

Az ibériai hiúzt illetően sikertörténetről számolt be Inger Andersen, az IUCN igazgatója. A macskaféle állományát tíz év alatt sikerült megháromszorozni, vagyis összesen mintegy 150 felnőtt állatra növelni.
Összességében nézve azonban nem ilyen jó a helyzet. Egyes növény- és állatfajok kritikus helyzetének hátterében négyből öt esetben életterük elvesztése és romlása, az illegális kereskedelem és más fajok térnyerése áll.

Az aktuális jelentés elkészítéséhez a világszervezet több mint 77 ezer faj veszélyeztetettségét vizsgálta. „A lista egyfajta ébresztő felhívás, ami a természet egyre fokozódó sebezhetőségére figyelmeztet” – vélte Andersen.

Még mindig veszélyeztetett az afrikai aranymacska, az új-zélandi oroszlánfóka és az oroszlán is. Az oroszlánok állományának megőrzésére tett lépések Afrika déli részén sikert értek el, a kontinens nyugati és keleti részén azonban nagymértékben csökkent az egyedszám az IUCN szerint. Ennek oka főként az állatok és telepesek, földművesek közti konfliktusok, a túlvadászat miatt a zsákmányállatok számának visszaesése, valamint az „állatok királyának” csontjaival és testrészeivel űzött illegális kereskedelem.

A növények közül sok kosborfélét fenyeget a kihalás az ázsiai trópusokon. Bár ezek az orchideafélék a veszélyeztetett állat- és növényfajok kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezmény, a CITES védelme alatt állnak, illegális kereskedelmük virul. A növények mesterséges környezetben fennmaradnak, de azáltal, hogy a vadon élő példányok eltűnnek, sokat veszítenek genetikai sokszínűségükből.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 359

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.