Központ
2018. október 22. hétfő, Előd

Egy bolyais diák előkészítette a Holdon való lakhatást

Pál Piroska október 12, 2017 Társadalom

Nem ritka, hogy a Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákjai komoly és eredményes kutatói munkát végeznek az iskolai tevékenység mellett, illetve rangos versenyeken elismerik és díjazzák őket. Ám Puskás Dávid végzős tanuló előkészítette egy bázis megépítését a Holdon, az ott található felszíni kőzetpor felhasználásával, a 3D-nyomtatás segítségével. Dávid munkájával elnyerte az Európai Unió egyik legrangosabb tehetségkutató megmérettetésén, a Fiatal Tudósok Versenyén az Európai Űrügynökség különdíját. Mint megtudtuk, egészen kiskora óta érdekli az űrkutatás, illetve már kilencedikes korában elkészítette a saját 3D-nyomtatóját, így a kettőt ötvözte a tervének kifejlesztéséhez. Nem csodálkozunk, hogy a Cambridge-i Egyetemen készül folytatni tanulmányait.

– Hogyan jött az ötleted, hogy holdi lakóhelyeket lehetne létrehozni 3D-nyomtatós technológiával, amelyhez a szükséges alapanyagokat nem kell a Földről odaszállítani?
– Az alapötlet igazából az Európai Űrügynökség (ESA) terveiből származott, de mivel nem láttam, hogy igazán komolyan veszik ezt a küldetést, gondoltam, talán saját kutatást indíthatok. A projekt célja egy bázis megépítése a Holdon található felszíni kőzetpor felhasználásával, a 3D-nyomtatás segítségével. Így nem kell odaszállítani a nyersanyagokat, csak egy nyomtatót, ami jelentősen redukálja a kivitelezés költségeit.

– Mennyi idő alatt fejlesztetted ki a terved, illetve milyen lépésekben?
– A tervem megvalósítása igazából fél évet vett igénybe, de a versenyekkel együtt egyéves projektbe vágtam bele. Először létrehoztam egy holdporutánzatot földi bazaltporból, majd ezt egy kémiai reakcióval cementté kötöttem. A „holdbetonnal” ezután fizikai kísérleteket, méréseket végeztem. A megállapított paraméterek alapján meg tudtam tervezni a holdbázis végleges alakját, struktúráját. Végül átalakítottam a saját építésű, műanyaggal dolgozó 3D-nyomtatómat, hogy tudjon a holdbetonnal dolgozni. Egy saját ötletű, innovatív nyomtatófejet terveztem, majd a még műanyaggal dolgozó eszköz segítségével kinyomtattam. Ezután sikerült ezzel az új nyomtatófejjel elkészíteni a holdbázis méretarányos makettjét.

– Miért tartod fontosnak, hogy a Földön kívül, „alternatív” emberi élőhelyek létrehozásán gondolkozzunk?
– Azért fontos, mert az emberiség egyik célja a felfedezés, a terjeszkedés. Úgy vélem, a társadalom már lassan felnőtt, megérett arra a küldetésre, hogy lakóhelyét kiterjessze az űrbe. Nem csak a felfedezés és hódítás öröme a hajtóerő – bár ez már épp elegendő kellene legyen – hanem a gazdasági okok. Például értékes fémek, ásványok bányászása, hélium-3 begyűjtése, pontos csillagászati berendezések telepítése, űrhajók könnyebb indítása, illetve számtalan más lehetőség tárul elénk. Ami lényeges, hogy a végcél a Mars bolygó lenne, a Hold pedig az erre vezető út első lépcsőfoka lehetne.

– Milyen gyakorlati haszna van a felfedezésednek?
– Kutatásomban az első, legprimitívebb lakóhely megvalósíthatóságát vizsgáltam. Szerintem jelentőset haladtam a cél felé, számos tulajdonságot, környezeti tényezőt figyelembe vettem. Főként az erős sugárzásnak, mikrometeoritoknak és nagy hőmérsékletingadozásnak kell ellenállnia. Valamint a cement megkötéséhez szükséges oldat a kísérleteim szerint a holdi vákuumban elpárologna, de már erre is találtam megoldást.

– Mi lenne szükséges ennek kivitelezéséhez, illetve mennyi időbe telne?
– Remélhetőleg a következő években, évtizedekben megvalósul ez a projekt. Jelenleg a legreménytelibb vállalkozás az Elon Musk vezette SpaceX lehetséges, hogy jelentős előrelépést tesz a Hold- és a Mars-kolónia irányába. Ő már embereket szeretne küldeni a vörös bolygóra 2024-ben. Véleményem szerint ezt a bátor küldetést előbb egy Hold-falu kellene megelőzze.

– Úgy tudom, négy éve saját 3D-nyomtatót építettél. Honnan származik ez az érdeklődés már ilyen fiatal korban?
– Igazából egész kiskoromtól, iskola előtti időktől kezdve érdekeltek a tudományok, az űrutazás, a felfedezés. Egyfajta fantáziavilágban éltem, de ezt később komoly matematikai, fizikai és csillagászati ismeretekkel alapoztam meg.

– Néhány hete különdíjat vehettél át a Fiatal Tudósok Versenyének tallini döntőjén. Miként fogadtad a rangos elismerést?
– Az Európai Űrügynökség által felajánlott különdíjnak rendkívül örültem, nem is álmodtam, hogy egyáltalán részt vehetek egy ilyen rangos versenyen. A díj meghívást tartalmaz egy fontos európai űrkonferenciára, mely utazási költségeit ők állják. Szerintem ez sokkal nagyobb ajándék, mint bármiféle pénzjutalom. Egy igazi lehetőség a végcél fele.

– Hogyan fogadták a hírt a tanáraid, osztálytársaid?
– Tanáraim, osztálytársaim, valamint az egész iskola nagyon örült, és gratulált nekem! Jól esett az elismerés, ez még nagyobb lendületet adott a további célokhoz.

– Milyen jövőbeni terveid vannak?
– A legközelebbi cél a csillagászat elméleti területén való teljesítés. Magyarország delegáltjaként részt vehetek novemberben, Thaiföldön a Nemzetközi Csillagászat és Asztrofizika Diákolimpián. Ez szintén óriási kihívás és megtiszteltetés, ugyanis olyan területre tévedtem, ahol az iskola egyetlen diákja sem járt még. A továbbtanulást illetően, pedig a nagy álmom és célom a Cambridge-i Egyetemre való bejutás.

Share Button
Ennyien olvasták: 1672

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.