Központ
2020. június 05. péntek, Fatime, Fatima

Egy erdélyi lány Peruban

Központ április 24, 2017 Társadalom

Hivatás, kaland, szerelem

Segítő szakmában dolgozni a világ egyik legszebb küldetése, mely a folyamatosan növekvő bölcsesség és hallgatás képességének nyereségével párosul. Sokan ezt a közvetlen környezetükben teszik, másokat pedig messzi tájakra sodor a szél, hogy ott tegyék „jobbá a világot”. Akárcsak a marosvásárhelyi születésű Sajnár Zsuzsa esetében, aki jelenleg Peruban él, Amazónia érintetlen, esőerdőkkel dúsított tájain, az Andok hegyvonulat lábainál, Tarapoto városában. Munkája nem mindennapi, hiszen egy terápiás központba dolgozik a várostól 10 km-re, a dzsungel mélyén, ahol elsősorban a perui Shipibo indiánok sámáni hagyományait követik – ayahuascával, Amazónia pszichedelikus hatású növényi főzetével kezelnek lelki és testi problémákat, traumákat.

 

Egy mesés kaland kezdete

2015 májusában egy döntés gyökeresen megváltoztatta Sajnár Zsuzsi életét, amikor Peruba utazott, meglátogatni egy ott dolgozó barátját, akivel úgy tűnt, hogy több is lehet sima barátságnál. „Nagy bátorság kell ilyen hosszú úthoz, de a kalandvágyam győzött, és már július végén itt voltam. Végül a három hét nyaralás során életem legerőteljesebb élményében volt részem a központban, ahol dolgozom, ahova a kíváncsiság szele vitt, és úgy döntöttem, maradok pár hónapig, felfedezni az ayahuascával való gyógyító tevékenység lehetőségeit. Azóta sem mentem haza. A közel két év ittlétem alatt beköltözött szívembe a szerelem, párommal együtt dolgozunk és együtt örülünk minden pillanat csodájának” – meséli Zsuzsi, kinek szakmai képzettsége sokrétű, hiszen pszichológus, pszichoterapeuta és jógaoktató is egyben.

„Az munkám tulajdonképpen ugyanaz, mint otthon: nagyrészt a terápia és a jóga körül zajlik. Első lépésként szakmai véleménnyel járulok hozzá az elvonulásainkra jelentkező személyek kiválasztásához, mivel ez a kezelési módszer számos mentális és fiziológiai esetben nem ajánlatos. Az elvonulások alatt segítek a résztvevőinknek beilleszkedni a központ életébe, felkészítem őket az ayahuasca-szertartásokra, illetve segítek nekik feldolgozni a szertartások alatt és után megélt tapasztalásokat. Mindezek mellett jógát oktatok és meditációt vezetek, napi rendszerességgel, mivel azt tapasztalom, hogy az integratív hozzáállás nagymértékben támogatja a gyógyulási folyamatot. A szertartások alatt sámáninasként dolgozom, ami azt jelenti, hogy a kevésbé problémás résztvevőknek énekelhetek ikarót (gyógyító éneket, shipibo nyelven), a mestereim utasításait követve. Ugyanakkor rám számíthat bárki, aki rosszul lesz, megijed, nem tud egyedül a mosdóba menni stb.”  Amikor dolgoznak – 1 hónapot – a központban laknak a résztvevőkkel együtt, és teljes mértékben rájuk figyelnek, velük foglalkoznak éjjel-nappal, szertartások alatt és azon kívül is, majd ezt követi egy hónap pihenés, viszont a szabadság alatt sem unatkoznak, mivel amikor nincsenek elvonulásaik, a központ fejlesztése a cél, illetve utazni is szoktak, hiszen Peruban mindig van felfedeznivaló.

„A legnehezebb volt türelmesen megvárni, amíg a családom elfogadja döntésemet, hogy itt maradok, és nehéz volt a kolozsvári életemtől és a munkámtól való elszakadás is. Senkitől nem búcsúztam el, hiszen én csak három hétre készültem Peruba! Viszont annyira izgalmas és új volt ez a közeg, hogy nem töltöttem sok időt a múltam siratására.” A barátok közül már páran meglátogatták, és bízik abban, hogy hamarosan a szülei és az öccse is él a lehetőséggel.

Rátalálni a belső erőre és energiára

Zsuzsit gyerekkora óta foglalkoztatja, hogy miként tud segíteni másokon, eddigi életútját ez a belső késztetés tükrözi. Az eddigi Peruban töltött idő segített abban, hogy rátaláljon valódi önmagára, hiszen most már tudja, hogy mire képes, és hogyan fejlessze tovább képességeit. „Soha nem hittem volna, hogy ennyire bátor leszek, hogy itt maradok Peruban, azzal foglalkozni, ami gyökeresen megváltoztatta a gyógyító munkáról kialakított képemet, miközben otthon ledöbbenve fogadták ezt a hírt. Tudtam, hogy idővel ez változni fog, de nem volt egyszerű az elején. A párom és a szerelem ugyancsak hozzájárult a változásokhoz, együtt tervezzük és építjük a jövőnket, mindent megbeszélünk, és odafigyelünk egymásra – ez számomra új élmény.”

Különleges pillanatok

Legkedvesebb élmény: „amikor először megcsókolt a barátom, a Cumbaza folyó partján, a pálmafák alatt. Simogató délutáni napsütés volt, és úgy éreztem, megállt az idő és nincs más, csak a végtelenség.”

Legmeghatározóbb élmény: „a harmadik ayahuasca-szertartás, amin részt vettem itt a központban, amikor találkoztam idős önmagammal, és végighallgattam saját élettörténetemet. Ennek az élménynek a következtében döntöttem úgy, hogy itt maradok.”

Legszomorúbb élmény: „mindig elszomorít, amikor búcsúznom kell barátaimtól, akik látogatóba jönnek hozzám. Szerencsére vidám alaptermészetem van, sokat nem időzőm a szomorúság mezején.”

A perui konyha

 

Elmondása szerint a perui konyha igencsak változatos és ízletes, kedvencei közé tartoznak a halételek, elsősorban a ceviche, ami ragadozóhalból vagy tengeri gyümölcsökből készül. Rengeteg gyümölcs és zöldség található Peruban, kedvence a sárkány-gyümölcs és az ananász. „Ahol élek, a leggyakoribb a kókuszdió, a kakaóbab és a kávébab – tehát nagyon finom a csokoládé, a kávé, és a jól lehűtött friss kókusztej. Az amazóniai konyha egyik jellegzetessége a banánlevélben grillezett ételek – fűszeres hal (patarashca) vagy rizs és csirkehús (juane). Az emberek nagyon szeretnek az utcán sütögetni, hétvégén minden család a ház előtt mulat, sütik a húst, halat és a banánt meg a yucát, közben hallgatják a cumbiát. Senkit nem sért a hangzavar, itt az emberek nyitott ajtókkal élnek, ha sétálok az utcán, látom a lakások lakóit, és azt, hogy miként él együtt több generáció, kutya, macska és egyéb állatok, szerény körülmények között, de mindig vidámságban. Természetesen hiányzik az erdélyi konyha, elsősorban a szüleim konyhája. Sok mindent el lehet itt is készíteni, helyi összetevőkből, de hiányzik a fűszernövények többsége, és ami a legjobban hiányzik, az az erdélyi kerti paradicsom és a juhtúró.”

 

Megismerni a nagyvilágot

Zsuzsi azt tanácsolja minden kalandvágyó személynek, hogy ne gondolkodjon túl sokat. Bár az ő esete nem mindennapi, hiszen a körülmények úgy hozták, hogy Peruban maradhat, viszonylag probléma nélkül ennek ellenére, hiszi, hogy kellő motivációval bárhol lehet élni. „Ha értesz valamihez, és szenvedélyesen szereted is, amivel foglalkozol, megtalálod a helyed bárhol a világban. Mivel nagyon szeretem az itteni életemet, egyelőre egész biztos, hogy nem megyek sehova. A jövőre vonatkozó terveink ide kötnek, és ameddig szükség van rám itt és boldog vagyok, addig itt maradok. Szeretettel várom a családomat, barátaimat, és bárkit, akit érdekel a tevékenység, amit folytatok. Itt olvashattok bővebben róla: www.okawasi.com.”

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 1893

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.