Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Egy hét víz nélkül a tömbházban

Pál Piroska május 15, 2015 Társadalom

Emberi jogok vs. piaci érdekek?

Múlt szerda óta hidegvíz nélkül éli mindennapjait egy kövesdombi tízemeletes tömbház 44 családja. A bankok, puccos cukrászdák és virágüzletek szegélyezte sugárúti tömbházban harmadik világra jellemző állapotok uralkodnak. Az autóval rendelkező lakók a Kövesdomb alján lévő csorgóról szállítják flakonokban a vizet, az idős nyugdíjasok pedig a lakónegyedi piacon levő – gyümölcs és zöldségtisztításra használt – csapból töltik meg műanyagedényeiket, és sántikálva cipelik lakásukra kézmosásra, illetve szükségleteik elvégzése után a vécékagyló leöblítésére.

vizWeb4

Mindez négy lakrész tulajdonosainak – az Aquaserv felé felhalmozott – tetemes tartozása miatt van így. A történet hét napja kezdődött, amikor is a cég munkatársa előzetes bejelentés nélkül kiszállt a helyszínre, és elzárta a csapokat. Tény, hogy a szóban forgó szolgáltatónak törvény által szavatolt joga, hogy tartozások esetén – jobb híján – ekképp járjon el, ám az ENSZ 2010. július 28-án a 64/292. sz. rendeletében egyértelműen állást foglalt arról, hogy a vízhez és szennyvízhálózathoz való hozzáférés emberi jog, és elismerte, hogy a tiszta ivóvíz és a szennyvízhálózat döntő fontosságú tényezők minden emberi jog megvalósításában.

Az egyetlen lakótársulás, ahol az elnök nem tárgyalt az Aquaservvel

Nicu Tomuletiu, az Aquaserv sajtószóvivője lapunknak elmondta, hogy a cég a 2006. évi 51-es és 241-es számú törvények alapján zárta el az ivóvízcsapokat, de azt is megtudtuk, hogy a lakótársulás elnöke, aki egy személyben a tömbházfelelős is, nem végezte el a feladatát, azaz nem tárgyalt az Aquaservvel kompromisszumos megoldás érdekében, és nem is kérte a vízszolgáltatás visszaállítását sem.

vizWeb1

A szóvivő lapunknak elmondta: „sosem vártuk meg azt, hogy az adósság teljes összegét törlesszék a lakótársulások, mindig nyitottak voltunk a képviselőkkel való tárgyalásra, de a 47-es lakótársulás képviselője azt mondta, hogy a lakosoknak nincs, ahonnan kifizetniük tartozásaikat, és függesszük fel a vízszolgáltatást” – magyarázta. Hozzátette, hogy a városban több mint 800 lakótársulással van szerződésük, ám a szóban forgó társulással régóta problémák vannak, és ez az egyetlen felszólított tömbház, ahonnan az elnök nem kereste fel a szolgáltató illetékeseit tárgyalási időpontért. „Az Aquaserv nem tekinthet el, és kötelessége behajtani a hátralékokat, különben mi ütközünk jogi problémákba. Egyébként más lakótársulások, akiknek ennél nagyobb elmaradásaik vannak apránként, kis összegeket fizettek, és nem vágtuk le a vizüket, de a 47-es társulás a felszólítás után sem törlesztett, és az elnök sem keresett meg minket” – fejtette ki.

Az egyéni szerződés csak elméletben működik

Azt is megtudtuk, hogy a hasonló helyzetek kiküszöbölése érdekében 2012-től egyéni szerződést lehet kötni az Aquaservvel, de mindeddig senki nem tudta teljesíteni a szolgáltató által megszabott feltételeket, és egyetlen ilyen szerződés sem köttetett Marosvásárhelyen. Az eljárás során egy nagy aknát kell készíttetni a tömbház mellé, közterületre, amelybe befér minden lakrész vízórája. Ugyanakkor a lakók, saját költségükön kell beszerezzék a rendszermódosításhoz szükséges engedélyeket, hivatalos iratokat és szintén saját költségükön kell a lakásukat összekössék a közterületen levő vízórával. Nemhivatalos források szerint egy tömbház esetében ez a műszaki átalakítás 100.000-120.000 lejbe kerülne.

44 család szenved 4-ért

vizWeb3

A helyszínen jártunkkor felháborodott lakók gyülekeztek, és arra a három családra, illetve egy alapítvány által bérelt kintlakásban élő fiatalokra panaszkodtak, akik miatt 40 családnak egy hete nincs vize. Ezek között kisgyerekes, de nyugdíjas, idős és kórházból frissen kiengedett betegek is vannak. „Több család is van, akik legalább tíz éve nem fizetik a közös költséget. Én és a többi negyven lakrészben élők napirenden vagyunk a kifizetésekkel, mégis ugyanolyan bánásmódban részesülünk, mint akik nem fizetnek. Ez nem igazságos. Ezután én se fizessek, mert úgyis mindegy?” – tette fel a költői kérdést az egyik lakó.

A szolidáris szerződés értelmében törvényesen járt el az Aquaserv

Pantilimon Rikhárd-Árpád jogászt kérdeztük arról, hogy törvényes-e az Aquaserv eljárása, miszerint négy család tartozása miatt bünteti a többi negyvenet. A jogász elmondta, hogy bár túlzó és drasztikus megoldás ez a szolgáltató részéről, de mivel nem egyénekkel, hanem a lakótársulással kötött szerződést a vízszolgáltatásról, emiatt egy úgynevezett szolidáris szerződés van érvényben, emiatt a teljes tömbház vízszolgáltatását megvonhatja.

vizWeb2

Kuti Csongor alkotmányjogászt is megkerestük azzal a kérdéssel, hogy jogos-e az Aquaserv eljárása. „Románia Alkotmányában sehol sem szerepel az, hogy az állampolgároknak alanyi joguk van a vezetékes ivóvíz szolgáltatáshoz. Az Alkotmány 34. és 35. cikke tartalmazza az egészséghez való jogot, az állam kötelezettségét a köztisztaság és közegészség, illetve az egészséges és ökológiailag kiegyensúlyozott környezet biztosítása  tekintetében. Ebből azonban eléggé nehezen lehet azt levezetni, hogy bármely szolgáltatónak köteles a vezetékes ivóvizet akkor is biztosítania, ha annak jogszerűen meghatározott ellenértékét a fogyasztók nem tudják vagy nem hajlandók megfizetni” – mondta el.

Az Aquaserv visszaél monopolhelyzetével

Kuti továbbá azt is elmondta lapunknak, hogy a vízszolgáltatás teljes lakótársulásokra vonatkozó felfüggesztése nem elfogadható megoldás, hiszen nem egyéb, mint egy monopolhelyzetben levő szolgáltató visszaélése a kiszolgáltatott helyzetben levő fogyasztókkal szemben. Ráadásul egy olyan szolgáltatóról van szó, amely a megyei és a városi önkormányzatok tulajdonában van.

Mit lehet tenni a tartozást felhalmozó személyek ellen?

Pantilimon jogász szerint valószínűsíthető megoldás, hogy a bírósági határozat után végrehajtást kezdeményezzenek a lakók az adósságot felhalmozott családok ellen, amelynek végeredménye lehet bankszámlák végrehajtása, vagyonelkobzás, esetleg kilakoltatás, ám elmondása szerint ez egy hosszas folyamat.

Kuti Csongor alkotmányjogász úgy véli, a lakótársulások azon tagjainak is lehetőségük van bírósághoz fordulni, akiknek nincsen tartozásuk, de a szolidáris szerződés miatt mégsem részesülnek ivóvíz szolgáltatásban.

Ui. A hétfő esti tömbházgyűlésen arról határoztak a lakosok, hogy saját költségükön végrehajtót kérnek fel, hogy az a közköltséggel elmaradt lakók tartozásait behajtsa.

Lapzártánkat követően, egy hét után az Aquaserv visszakapcsolta a vízszolgáltatást.

Share Button
Ennyien olvasták: 1078

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.