Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Egy vásárhelyi diplomata Afrikában

Központ szeptember 27, 2012 Társadalom

Egy vásárhelyi diplomata Afrikában

diplomata

Interjú Osváth Pál szakdiplomatával, a Gambia Köztársaság állandó bécsi ENSZ képviseletének vezetőjének tanácsosával, aki jelenleg Budapest, Bukarest, Gambia és szülővárosa, Marosvásárhely között osztja meg az idejét. Szakterülete a gazdaságdiplomácia, és ennek politikai vonatkozásai, szabadidejében viszont műgyűjtéssel foglalkozik és könyvritkaságok díszítik lakásának falait.

– Milyen utat járt be, amíg szakdiplomata lett?

– A diplomáciába való belépésemig vegyipari és ipari építkezésekhez közelálló pályán szakosodtam. Vásárhelyen végeztem a középiskolát, de utána azonnal eldöntöttem, hogy diplomáciai pályán szeretnék tevékenykedni, és tudatosan választottam olyan tanintézményeket, amelyek felkészítettek arra, hogy ezen a területen dolgozzak.

– A közember számára nehezen elképzelhető egy diplomata külföldi élete. Milyen faladatai vannak?kituntetes

– Egy diplomata feladatköre nagyon hasonlít egyfajta kommunikációs szakemberéhez. Különböző kaland- és kémfilmek gyakran képernyőre vetítik a követségek életét, de a valóság nem éppen ennyire színes. A diplomáciának vannak olyan elemei, amelyek a misztikumba hajlanak – különösen azok számára, akik nem ismerik ezt a világot –, de a mindennapi gyakorlat szigorú, egyszerű munkafázisok összessége: a diplomata jelent, tájékoztat, és megpróbál kommunikálni az adott ország hatóságaival, illetve azon szervezetekkel, ahol a küldő ország érdekeit képviseli. Én gazdaságdiplomáciai és esetenként ennek bizonyos politikai vonatkozású feladatköreit látom el.

– Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy jó diplomatának, illetve melyek a feltételei egy jól működő diplomáciai kapcsolatnak?

– Egy jól működő diplomáciai kapcsolat kiindulópontja mindenekelőtt a kölcsönös elismerés és bizalom, azaz a diplomaták a jó kapcsolatok apostolai. Úgy is fogalmazhatnék, hogy egy sikeres diplomatának rendelkeznie kell egyfajta személyes sármmal, de nem elfelejtendő az sem, hogy rengeteg tanulás szükségeltetik e mellé. Itt ki kell emelnem azt, hogy bár sok ember számára hihetetlennek tűnik, de ebben a szakmában nem működik a kontraszelekció, és nem ismerősök ismerősei, és rokonok rokonai kerülnek pozícióba, hanem csakis azok, akik képesek szakmailag és emberileg is bizonyítani. Hisz, ne feledjük, egy adott államot képviselünk, azok „követei” vagyunk, senki nem teheti kockára a hírnevét azzal, hogy felkészületlen, alkalmatlan személyt „ajánl be” ilyen feladatra.

– Melyek ennek a szakmának a legnagyobb kihívásai? Hát az előnyei, hátrányai?

– Legnagyobb kihívása, legalábbis számomra: az állandó továbbképzés. Sok időt, energiát és anyagi hátteret igényel, de ez elengedhetetlen. Ugyanis a diplomácia nagyon dinamikusan fejlődik és magasak az elvárások, nap mint nap új megoldandó feladat elé állít, és mindannyian a „kardélen táncolunk”. Előnyei között említeném azt, hogy a diplomata státusz egy elit szervezethez való tartozást jelent; számos rendezvényre kapunk meghívást, szakmai előadásokat tartunk és szakterületünk sokoldalú. Persze nem minden felhőtlen, hisz hátránya a minimális szabadidő, és ezt bizony gyakran a magánélet, a család sínyli meg.

– Milyen a diplomáciai kapcsolat Gambia és Románia között? Melyek a legfontosabb ügyek a két ország között?

– Románia és Gambia között jól működő  diplomáciai kapcsolat létezik. A két ország 1971 július 30-án kötötte meg a kétoldalú elismerésről szóló egyezményt. A tavalyi import-export értéke a két ország között elérte 1,8 millió dollárt. A folyamatban levő legfontosabb ügy, a román külügy engedélye, amelyet egy bukaresti összekötő iroda megnyitása érdekében kérelmeztünk gambiai részről. Nagyon fontos számunkra az iroda megnyitása, mert számos cég, üzletember és turista ügyeit kell intéznünk egyelőre a budapesti diplomáciai képviseletünkön keresztül. Jelen pillanatban éves átlagban többezer nagy cég szakmai körútjának megszervezéséről és több mint 1000 turista ügyeinek rendezéséről gondoskodunk. A két ország állampolgárai vízumköteles utazási feltételek mellett közlekedhetnek a két ország között. A képviselet a turisták számára egyszeri, kétszeri, tranzit, diplomáciai láttamozású és udvariassági vízum kiadását biztosítja.

– A diplomata hétvégén is diplomata? Vagy rövidnadrágos személy, aki hobbijára, családjára áldoz időt?

– Megerőltetőnek tűnhet, hogy a diplomata, hétvégén is diplomata, akkor is, ha rövidnadrágosan tölti bárhol a szabadidejét. Ő akkor is a küldő ország képviselője: magatartása, ruházata, viselkedése a küldő állam imázsát tükrözi. Emellett természetesen a diplomata is emberből van, aki hobbyját űzi, családjára összpontosít. Én például szabadidőmben műgyűjtéssel foglalkozom, és megrögzött könyvolvasó vagyok.

– Közéleti vizekre evezve, vásárhelyiként, hogyan látja, Romániában milyen irányba haladnak a közéleti események?

– Előrebocsátanám, hogy véleményemet magánszemélyként nyilvánítom ki, amely nem a Gambia Köztársaság Elnöki hivatalának, Külügyminisztériumának vagy Kormányának hivatalos álláspontja. Vásárhelyi születésűként, erdélyi magyarként úgy vélem, az ország sajnos negatív irányba halad: vezetőinek nincsen hitele, hiányzik a szakmai felkészültségük, nincsenek  megoldásaik,  nincsenek  látható, konkrét, főleg gazdaságilag beszámítható, értékelhető eredmények, és ezt sajnos külföldről is érzékelik. Nem történnek konkrét lépések az ország gazdaságában: nincs érzékelhető fejlődés, így Románia egyre mélyebbre süllyed az adósság kátyújában, sőt, értesüléseim szerint több nagy nyugati befektető is készül elhagyni az országot. Sajnos ezért egyaránt felelősek mind a román, mind a romániai magyar politikusok, akik túlnyomó többségben olyan emberek, akik politikai szerepvállalásuk előttről szinte semmit sem tudnak felmutatni.

– Hát szülővárosában, Vásárhelyen?  

– Sajnos a fenti leírás alól Vásárhely sem kivétel. Sötét a kép itt is, hisz szülővárosom kvázi-csődközeli állapotban van. A beruházók elkerülik, a munkanélküliség egyre nő. Ami pedig a magyarságot illeti, a kép meg szörnyűbb: kiárusító politika áldozatai, leszegényedve, egyházi és kulturális javaiktól megfosztva áll az erdélyi magyarság a jelen idők kereszttüzében, és mindez 22 év „érdekképviselet” mellett. Az egyházi ingatlanok satnya 10%-a került vissza jogos tulajdonosaihoz, iskoláink, kastélyaink, múzeumaink romhalmazok, nacionalista politikusok előtt védtelen közösségünk egyre fogy, immár 650.000 erdélyi hagyta el szülőföldjét. És ki kell mondani: a „lejárt, kiégett” érdekképviselőknek kisebb gondja is nagyobb a magyarság sorsának rendezésénél, kizárólagos céljuk: a hatalom megszerzése és megtartása.

– Nemrégiben a Saint Gabriel Diplomáciai Szövetség tüntette ki a Szövetség Kék keresztjével. Mit is jelent egy ilyen kitüntetés?

– Büszkén mondhatom, hogy ez a harmadik kitüntetés a Magyar Honfoglalók (Magyarok Világszövetsége) és a Pro Merito Melitensi Gold Medal (Jeruzsálemi Szent Janos Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségének Szövetsége) kitüntetései után. A Saint Gabriel Diplomáciai Szövetség Kék keresztjét a kelet-európai térségben kifejtett karitatív akciókban való részvételemért kaptam. Ezen kívül a Saint Bernardo da Chiaravalle Akadémia (Ormea-Olaszország) tiszteletbeli tagja vagyok 2011 áprilisától és a Kínai Köztársaság Barátság Nagykövete oklevelet vehettem át a tavaly. Emellett különböző hazai és nemzetközi szervezeteknek is tagja vagyok: Romániai Műgyűjtők Egyesülete, a Szaúd-Arábiai üzletemberek fórumának állandó meghívottja, Gambiai-Magyar és Magyar-Egyiptomi baráti társaságok tagja vagyok, Diplomatic Society of Saint Gabriel New-York, Consular Chamber of Commerce FBG-tag, és az Arges Megyei Üzletemberek Egyesületének felkért tagságát is magaménak tudhatom.

Ezúton szeretném megköszönni a Központ érdeklődését a bécsi és budapesti kollegáim, és őexcellenciája, dr. Suha György nagykövet úr  nevében is.

Share Button
Ennyien olvasták: 802

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.