Központ
2020. június 06. szombat, Norbert, Cintia

El a kezekkel a Bernády-örökségtől!

Központ június 13, 2013 Társadalom

bernady

Világossá vált, hogy Ciprian Dobre, Maros megye tanácsának elnöke George Enescuról és Bartók Béláról, valamint Bernády Györgyről és Emil Dandeáról szeretné elnevezni a Bernády György polgármester által száz éve építtetett Kultúrpalota nagytermét, illetve a volt Városháza nagy gyűléstermét. A múlt hét végi, Dobre által összehívott rendkívüli tanácsülésen a testület megszavazta az egyetlen napirendi pontot, amely szerint közvitára bocsájtják a névadást az említett termek esetében. Eszerint magán- és jogi személyek, civil szervezetek 30 napon belül indoklással ellátott névadási-javaslatokat adhatnak be, amelyeket a tanácselnök 60 napon belül a testület elé terjeszt.


Az RMDSZ-frakciónak még nincs egyhangú álláspontja

Kelemen Márton, az Maros megyei tanács RMDSZ frakcióvezetője elmondta, még nem született hivatalos álláspontja a frakciójának a teremnévadást illetően, ám ezt a közeljövőben közösen kialakítják, és javaslatként benyújtják a megyei tanácshoz. „A Kultúrpalota nagytermének és a Városháza nagy gyűléstermének elnevezése méltó módja fennállásuk megünneplésének, de csak akkor, ha olyan nevet tudunk találni, amelyet a teljes marosvásárhelyi közösség magáénak érez. Az RMDSZ támogatja a névadásra vonatkozó határozattervezetet, ha a fentiek teljesülnek. A 30 nap alatt beérkező javaslatok alapján döntjük majd el, hogy lesz-e neve a termeknek, és ha igen, akkor mi lesz az. A frakción belül pedig közösen hozunk döntést, és azt osztatlanul képviseljük majd” – mondta el Kelemen Márton.


A TÁT a közvitán való részvételre buzdít

Az RMDSZ Területi Állandó Tanácsa arra biztatja a marosvásárhelyi magyarokat, hogy éljenek a lehetőséggel, mondják el határozott véleményüket a szervezett közmeghallgatáson. „Nem támogatunk olyan határozatot, amely megosztja Marosvásárhely lakosságát. Felkérjük a marosvásárhelyi magyarokat, hogy ezt erősítsék meg a közmeghallgatáson is: őrizzük meg ezeket az épületeket abban a szellemben, ahogy 100 évvel ezelőtt Bernády György polgármester megálmodta és megépítette!” – áll a TÁT felhívásában.


Lokodi egységes kiállást sürget a névadás ellen

Lokodi Edit Emőke, a megyei tanács alelnöke az államokban tartózkodik, így a Facebook közösségi portálon fejtette ki véleményét: „Nem kell most megváltoztatni semmit, maradjon minden, ahogy mi örököltük, név nélkül. Mert Bernády nem adott nevet egyik nagyteremnek sem. Az egyik neve a Koncert terem, a másiké Közgyűlés terem. (…) És ha a Cifra Palotában/Megyei Tanács és Ispánság által közösen használt épületben voltak kétnyelvű táblák, a különböző Igazgatóságok megnevezésével, es az ott dolgozó köztisztviselők nevével, amelyeket első nekifutásból az új elnök eltávolított, es az RMDSZ frakcióvezető kérésére sem tett vissza, most már egy éve, akkor miért kéne nekünk kompromisszumot kötni? Miért kéne úgy értékeljük, hogy akár a közös jövő építésének a jó szándéka a névadás?” – teszi fel a kérdést. Így folytatja: „Arra kérem, aki szereti ezt az épületet, aki büszke rá, adjon hangot véleményének: nem kell név! Ha elkezdünk javasolgatni, abból semmi jó nem származik, mert a megyei tanács úgy döntött, Ciprian Dobre elnök úr elemzi a beadandó javaslatokat, és végleges előterjesztést tesz a névadásra. Remélem, mindenki érti, miért nem kell nevet adni a termeknek. Ez egy örökség, amit nem illik eltékozolni” – áll Lokodi bejegyzésében.

Továbbá lemondásra szólítja fel RMDSZ-es kollégáját, Kelemen Mártont:  „Az, aki egyeztetett ebben a kérdésben, érezze a vétkességét, és mondjon le megyei tanácsosi tisztségéről. Mert ekkora vétket nem lehet elkövetni. És kihasználva azt, hogy nem vagyok otthon, a frakció tagokat sem informálta, és nem kérte ki a véleményüket, úgy gondolom nincs más útja, mint a távozás” – áll a verdikt.


„Nem bízom a román pártok ígérgetéseiben”

Pokorny László, megyei tanácsos szerint szerencsétlen a kezdeményezés, fölöslegesnek tartja a termeket elnevezését.  „Bármennyire is devalválódott a helyi politikai osztály, és felvette a Dambovita-parti politizálási stílust, vannak, kellene legyenek a kompromisszumkészségnek is határai. Van, amiből lehet engedni, és van, amiből nem. Ez a névadás az utóbbihoz tartozik” – fejtette ki határozott álláspontját. A tanácsos emlékeztetett arra, hogy az utóbbi időben – mézes-mázas ígéretek mellett is – ráfázott a magyar közösség a névadásokra (Bernády iskola, Kossuth utca, stb.), és bár több román párttal is kötött protokollumot az RMDSZ, azok többször cserbenhagyták a Szövetséget a magyar érdekeltségű ügyek megszavazásánál. „Nem bízom az ígérgetésekben, és nincs szükségünk egy második Petőfi-Schiller-esetre” – fejtette ki.


Pandora szelencéjét nyitották meg

Vass Levente RMDSZ-es politikus, orvos szerint 100 év után értelmetlen megváltoztatni a szóban forgó termek nevét. Hangsúlyozta: „Kelemen Márton frakcióvezető antidemokratikusan járt el, és óriási hibát követett el, amiért nem konzultált erről a kérdésről a megyei tanács RMDSZ-frakciójával. Ez felkészületlenségre utal, mert ha egyeztettek volna korábban erről, akkor nem született volna ilyen sajnálatos határozat, miszerint közmeghallgatást írnak ki a névadás ügyében. A közvita szervezése azért is problémás, mert legnagyobb jóindulatunkkal sem fogjuk tudni majd befolyásolni a névadást, mert nincs lehetőségünk monitorizálni, elemezni a beérkezett javaslatokat” – állítja. Ezen helyzetet Pandora szelencéjéhez hasonlította, amely kinyitása precedenst szolgáltathat más épületek – a magyarság számára kedvezőtlen – elnevezésére is.

„Ugyanakkor fontosnak tartom kiemelni, hogy annak a ténynek, hogy nem fogadjuk el a Dandea-Bernády terem elnevezést, semmi köze nincs ahhoz a jogos követelésünkhöz, amellyel a 2-es iskolát Bernádyra szeretnénk keresztelni. Ez egy teljesen más történet, és mellesleg megjegyezném: a városban létezik Dandeáról elnevezett tanintézmény, emiatt indokolt azon kérésünk, hogy legyen Bernády iskola is Marosvásárhelyen” – szögezte le Vass Levente.


Az EMNP tüntetést szervez a leendő „keresztelő” ellen

Az EMNP marosvásárhelyi szervezete határozottan ellenzi a fent említett termek elnevezését. „Szerencsétlen ötletnek tartom kezdeményezést, egyrészt, mert a nevezgetés etnikai konfliktusokat szül a városban, másrészt semmi szükség a Kultúrpalota 100 éves születésnapját „keresztelővé” alakítani. Emiatt az EMNP Ciprian Dobrétól kéri a határozat visszavonását, és amennyiben ez nem történik meg, július 3-ára tüntetést szervezünk, amely megmozdulásra kedden adtuk le a kérést a Polgármesteri Hivatalban” – mondta el Jakab István, a marosvásárhelyi EMNP elnöke. Hozzátette: a kezdeményezésükre várják nem csak a város lakosait, hanem az RMDSZ képviselőit is.

„Mindkét épület a szecesszió sajátos gyöngyszeme, kulturális rendezvények bástyája, és félő, hogy politikai játszmák, illetve a tipikus RMDSZ-kompromisszum áldozatául esnek. Ezt nem nézhetjük ölbe tett kézzel” – jelentette ki Cseh Gábor, az EMNP Maros megyei elnöke.

Kirsch Attila a honosítási iroda vezetője arra hívja fel az illetékesek figyelmét, hogy rövidlátó politikai döntések miatt, kis lépésekben maszatolják el történelmi örökségeinket. „Ezt határozottan el kell utasítania a marosvásárhelyi magyar közösségnek, és nem csak. Múltunkat tisztelni kell, nem megváltoztatni!” – véli Kirsch.


Share Button
Ennyien olvasták: 499

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.