Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Előadás a „kis magyar világról”

Központ szeptember 27, 2012 Társadalom

Előadás a „kis magyar világról”

Három hónapos nyári szünet után újraindította előadássorozatát a marosvásárhelyi Borsos Tamás Történészegyesület. Szeptember 21-én délután 18 órától Tóth-Bartos András tartott igen érdekes és tartalmas előadást „Reintegráció és modernizáció Székelyföldön 1940–1944 között” címmel, a Bolyai-téri unitárius egyházközség tanácstermében. Az előadó a Székely Nemzeti Múzeum jelenkorász munkatársa.

A 20. század elején jól működő erdélyi, székelyföldi gazdasági, szövetkezeti életet az I. világháború törte derékba. Az ezt követő impériumváltás is igen kedvezőtlenül befolyásolta a Kárpátokon túl újonnan alakult Romániának ajándékozott Erdély – és ezen belül a Székelyföld – gazdasági helyzetét. Elég, hogyha csak az ún. „agrárreformra” gondolunk, amelynek során az új idegen hatalom nemcsak a nagybirtokokat nyirbálta meg, de rátört az adományokból szerzett magyar egyházi és iskolai javakra is.

Az 1940 augusztusában kimondott második bécsi döntés során Magyarországhoz visszacsatolt Észak-Erdély és Székelyföld így mindenféle téren óriási hátrányban volt az anyaországhoz képest. Ezen próbált segíteni a magyar kormány, hatalmas anyagi ráfordítást fektetve a térség reintegrálásába és modernizációjába – tudták meg a jelenlevők az előadásból.

A BTE következő meghívottja Gidó Csaba történelem tanár, történész, aki október folyamán tart előadást Marosvásárhelyen.


Share Button
Ennyien olvasták: 469

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.