Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Előbb-utóbb beindul az országban az infrastrukturális fejlesztés

Központ november 22, 2012 Társadalom

ipariElőbb-utóbb beindul az országban az infrastrukturális fejlesztés

A Maros Megyei Ipari Parkot 2006-ban az Európai Unió SAPARD alapjából építették. A parkban számos multinacionális cég végzi tevékenységét, több mint másfél ezer munkahelyet biztosítva a környező települések lakosságának. November közepétől „új lakója” van a parknak, de további befektetők érkezésére is számítanak. Ugyanakkor jó hír, hogy hamarosan újabb ipari park létesülhet Maros megyében.   Ezúttal a Maros Megyei Ipari Park újdonságait vesszük lajstromba: fejleményeket, terveket, lehetőségeket… Nagy Istvánt, a Maros Megyei Ipari Park vezérigazgatóját kérdeztük:

 

– Szűk másfél hónap, és ez az év is búcsúzik tőlünk. 2012 utolsó heteiben hány cég folytat tevékenységet az ipari parkban?

– Jelen pillanatban 18 céggel van szerződésünk, de gyakorlatilag 11 vállalat működik a park területén. Az aktív cégek több mint 1700 embert foglalkoztatnak. Az általuk befektetett tőke értéke meghaladja a hatvan millió eurót. Ami a tevékenységi körüket illeti, az egyértelműen sokrétű. A legnagyobb partnerünk autóalkatrészek gyártásában érdekelt, de van ipari festöde, illetve bútorgyártó, logisztikai tevékenységet folytató, valamint nyomdaipari és veszélyes hulladékot kezelő cégünk is.  

pari_2– Alig pár napja, „új lakójuk” van. Ha jól tudjuk, ez egy földgáz-kompresszorokkal foglalkozó cég…

– Igen, így igaz. Az Euro Gas Systems Kft-vel ez év áprilisban kötöttük meg a haszonbérleti szerződést. A szóban forgó cég a befektetéseit nagyon gyors ütemben eszközölte. A közel 13 ezer négyzetméteres területen már májusban elkezdték az alapok ásását. Az épület szeptemberben már állt, és mint köztudott: a cégnek már meg is volt a hivatalos megnyitója.

Nemrég kérvényezték egy újabb terület bérlését is. A szerződésmegkötés létre is jött, így ennek értelmében az Euro Gas Systems Kft. már több mint egy hektáros területet használ.

Az általuk befektetett összeg meghaladja 6 millió eurót, továbbá másfél éves távlatban nem kevesebb mint 150 munkahelyet fog biztosítani.

– Információink szerint új befektetőkről is beszélnünk kell…

– Előrehaladott tárgyalásban vagyunk egy német tulajdonú céggel, melynek érdekeltségei vannak szerte a világban. A cég tulajdonosai a park területén egy gyártócsarnokot szeretnének létrehozni, majd üzemeltetni. Az egyeztetések eredményeképpen a szerződés megkötésére is hamarosan sor kerül. Ha ez véglegesítődik, akkor egy újabb 5 millió eurós beruházást fognak eszközölni, nem beszélve az újabb 250-300 munkahelyről.  

– Beszéljünk egy kicsit azokról a cégekről is, amelyeknek ugyan volt szerződésük az ipari parkkal, mégis az elmúlt években kénytelenek voltak visszalépni.

– 2010-2011-ben hat céggel szűnt meg a szerződéses viszonyunk. Könnyű kitalálni azt, hogy e tény is a gazdasági válságnak tulajdonítható.

A gazdasági és pénzügyi válság megváltoztatta a piaci viszonyokat és a hitelezési feltételeket. Így a hat cégből egy időközben fizetésképtelenné vált, és csődeljárás indult ellene, egy másikkal pedig mi szüntettük meg a szerződést, mert nem tettek eleget vállalt kötelezettségeiknek. A másik négy esetében ők maguk kezdeményezték a megállapodás felmondását, ugyanis a jelenlegi viszonyok között képtelenek voltak a leírt befektetéseket megvalósítani. Ez utóbbi négy cég tehát nem szűnt meg, csak az ipari parkban sajnálatosan nem tudtak eleget tenni vállalt kötelezettségeiknek.      

– Mit kell tudni a Szászrégen mellett létrehozandó új ipari park projektjéről, illetve ennek a létezése jelenthet-e majd konkurenciát az itteninek? Vagyis: megbír-e két ipari parkot Maros megye, mi ennek az értelemszerűsége?

– A véleményem az, hogy Maros megye, a méretét tekintve, elbír nem két, hanem több ipari parkot is. Az az igazság, hogy ezekre az infrastruktúrákra szükség is lenne. Nekem nem azon kell gondolkodnom, hogy egy másik park létezése konkurenciát jelent-e a meglévőnek vagy sem. Fontosabb az, hogy hozzunk még több gazdaságélénkítő intézkedést, ugyanakkor fókuszáljunk az új munkahelyek teremtésére. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy ez az ipari park szép lassan már betelik. A szakirodalom szerint egy jól működő ipari parknak az ideális mérete 200-300 hektár.  

Ami a szászrégeni ipari park megépítését illeti: igen, tudomásom van arról, hogy vannak kezdeményezések ennek a megépítésére. Ebben az ottani önkormányzat, illetve a Maros Megyei Tanács az illetékes. Az építkezés még nem indult el, de ennek a létesítménynek a helye már ismeretes. A mostani fázist illetően, a finanszírozási lehetőségeket keresik, annak érdekében, hogy az infrastruktúrát elő lehessen készíteni.  

– Mennyire van megelégedve a park működésével, kihasználtságával?

– Nagyon sok tényező játszik közre abban, hogy az ipari park mennyire van betelve, kihasználva és hogy mennyire működik jól.

A legnagyobb ellenségünk az általános gazdasági és politikai helyzet, ami nemcsak az országban, hanem egész Európában megvan. Hazudnék, ha azt állítanám, hogy a „befektetői szándékok” korát éljük.

Kijelenthetem azonban, hogy az elmúlt hónapokban javult a helyzet. Új befektetők vették fel velünk a kapcsolatot, ami igencsak ígéretes tény, főleg, ha azt vesszük figyelembe, hogy nagyon sok multinacionális cég kezdett visszavonulni Távol-Keletről. Az elmúlt fél évben számtalan gyártóegység szűnt meg ezekben az országokban. Nem beszélve például Kína egyes tartományairól, ahol a munkaerőpiac-költség megnőtt és a munkabérek kezdenek közelíteni a kelet-európaihoz (sok helyen megelőzve még ezt is).

Nem utolsó sorban az üzemanyagköltségre is gondolnunk kell. Az elmúlt két évben a benzin és a gázolaj ára hatalmasat drágult.

Valahol érthető, hogy ezek a szállítási és logisztikai költségek teszik indokolttá azt, hogy ezek a multinacionális cégek visszafele húzódjanak.

– Újabb partnerek vonzása és a jelenlegi politikai-gazdasági helyzet…

– Befektetőket keresni és találni, nem könnyű feladat. Jobb a külföldiekre összpontosítani, hiszen általános jelenség, hogy a hazai cégek nem igazán tőkeképesek. Ez egyrészt betudható annak, hogy az itteni termékeknek nincs piaca. Természetesen a belföldi tőke ösztönzésére is szükség van, viszont mint már mondtam, az általános gazdasági és politikai helyzet jelen pillanatban nem ezt a jelenséget serkenti és nem errefele irányul.

Annak érdekében, hogy profi módon akár belföldi, akár külföldi tőkét vonzzunk, országos és regionális szinten olyan intézkedéseket kellene hozni, amely kedvezményezné ezeket a befektetéseket. Ez történik ugyanis a nyugat-európai gazdasági kultúrában, ahol a gazdasági piac nem annyira silány, mint az országban.

Személy szerint elégedett vagyok azzal, ami itt a Maros Megyei Ipari Parkban történik. Igaz, az itteni parkot nem tudom összehasonlítani a kolozsvárival, nagyszebenivel, vagy a brassóival. De ha a helyviszonyokat veszem figyelembe, akkor teljes nyugodtsággal állíthatom, hogy ez igencsak sikeres projekt.  

– Milyen jövőt jósol az ipari parknak?

– Én nem jóslatokban, hanem inkább tervekben gondolkodnék. Az elképzeléseim szerint ennek a parknak minél hamarabb terjeszkednie és nőnie kellene. Tudom, hogy egy kicsit utópisztikusnak hangzik, de előbb-utóbb csak elindul az ország az infrastrukturális fejlesztés irányába; pár év múlva csak megszületnek azok az autópályák, melyeknek már létezniük kellene…

Továbbá gondoljunk azokra a lehetőségekre is, melyek számunkra adottak. A közelben lesz két autópálya kereszteződése, pár száz méterre van tőlünk a röptér, a vasút… Az ipari parknak tehát megvannak a fejlődési potenciáljai, és ezeket hatalmas hiba lenne nem kihasználni.

Ugyanakkor nagyon fontos az, hogy a mi elképzeléseink közös hangot kapjanak a megyei önkormányzat és a repülőtér terveivel is. Ide, erre a környékre egy multimodális központot kell létesíteni, mely egészen biztosan vonzaná nemcsak a logisztikai-, hanem a termelő-szolgáltató tevékenységeket is. A megvalósításához kimondottan szükségszerű, hogy az említett tervek már életben legyenek. Sajnos, ehhez még idő kell, viszont meggyőződésem, hogy évek múlva itt egy olyan területet, parkot találunk, amely Maros megye gazdaságának egyik húzómotorja lesz.


Share Button
Ennyien olvasták: 505

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.