Központ
2019. január 18. péntek, Piroska

Elégedettek a Forgatag-szervezők. Jövőre ugyanekkor, remélhetőleg nem ugyanitt

Központ szeptember 5, 2013 Társadalom

Elégedettek a Forgatag-szervezők. Jövőre ugyanekkor, remélhetőleg nem ugyanitt

forgatag

A szervezők becslése szerint öt nap alatt hozzávetőlegesen 35 ezer ember fordult meg az első Vásárhelyi Forgatag rendezvényein, és ugyanúgy népszerűek voltak a családi programok, a kulturális, történelmi események, mint a zenei programok. Emellett a fesztivál  főszervezője már múlt pénteken letette a területfoglalási igényt a 2014-es Forgatagra, amely alapján jövőre a főteret, Színház-teret, a Nyári színpadot és a Liget használatát is kérvényezik.

Portik Vilmos kifejtette, hogy péntek, szombat, vasárnap esténként 8-10 ezer ember fordult meg a Forgatag koncertjein, és a rendezvény öt napja alatt négyszer sikerült megtölteni a Kultúrpalotát. „A számok bizonyítják, hogy nem csak a zenei eseményekre voltak kíváncsiak a vásárhelyiek, a középkori történelmi sétán csütörtök délelőtt 70 ember vett részt, másnap a barokk várostörténeti séta már 180 résztvevővel zajlott, s a szombati szecessziós sétára is több mint százan voltak kíváncsiak. Szép számban vettek részt Spielmann Mihály zsinagógában tartott előadásán is, amelyen 400 hallgató volt” – értékelte Portik. Hozzátette, hogy a magyar filmeket biztosító FilmForgatagon két nap alatt 9 filmen csaknem 500 nézőt számláltak, sokszor még állva is „moziztak” az érdeklődők. „Mindezek olyan biztató adatok, amelyek bizonyítják, nem csak igény van a Forgatagra, de igazi szükséglet a magyar kulturális napok megszervezése” – fogalmazott Portik Vilmos.

A szervezők azt is elmondták, hogy a várthoz hasonló, mintegy 220 ezer lej volt a rendezvény összköltsége, és sikerült minimális veszteséggel zárni azt, hiszen a marosvásárhelyi vállalkozók akkor segítettek, amikor gond volt, és lakossági adományból is begyűlt 2400 lej.


Ezer résztvevő a világtalálkozón

Kirsch Attila, az első Marosvásárhelyiek Világtalálkozójának szervezője elmondta: több mint ezer résztvevő jelent meg az eseményen, ebből 703 regisztrált is. A regisztráltak 92 százaléka romániai, 5 százaléka Magyarországról jött, a maradék 3 százalék pedig Kanadából, az Amerikai Egyesült Államokból, Svédországból, Németországból Dubajból, Ausztráliából, Izraelből, Olaszországból, Görögországból, Angliából és Ausztriából. A résztvevők foglalkozás tekintetében 75 különböző területről „érkeztek”: volt köztük például hegymászó, határőr, légiirányító, dadus és háztartásbeli is. A résztvevők 39 százaléka volt nyugdíjas, 6 százaléka középiskolás, sőt 0,5 százaléknyi óvodás is. „Az első Marosvásárhelyiek Világtalálkozója kifejezetten Marosvásárhely-centrikus volt, ugyanis a hazaiak 87 százaléka itt is él” – zárta beszámolóját Kirsch.


„Hiánypótló rendezvényt hoztunk össze”

A sajtótájékoztatón Marosvásárhely alpolgármestere, Peti András a Vásárhelyi Forgatag román rendezvényeire tért ki, rámutatott arra, hogy voltak román résztvevői is a programoknak, és szerepelt a román nyelv is a Forgatagon, többek közt a Szentegyházi Gyermekfilharmónia, valamint Koszika is énekelt románul a rendezvényen, de a várostörténeti séták alatt is volt lehetőség román fordítást igényelni. „Jövőre erre még jobban odafigyelünk majd” – ígérte Peti. Azt is megtudtuk, hogy a Maros Megyei Tanáccsal és annak elnökével gördülékenyen ment az együttműködés, és a fennhatósága alá tartozó intézményeket ingyen bocsátotta a szervezők rendelkezésére.

A Forgatag fesztiváligazgatója, Soós Zoltán elmondta, látszott a rendezvényen, hogy rég vártak a marosvásárhelyiek „egy ilyen minden korosztályt felölelő vásáros fesztiválra, ahol otthon érezhetjük magunkat”.


Jövőre ugyanekkor, csak a Főtéren

Portik Vilmos hozzátette, bár megfelelő volt idén a Maros-parti helyszín, azért nem mondanak le Marosvásárhely köztereiről sem, éppen ezért már pénteken letette a területfoglalási igényt, amely alapján az idei főtér, Színház-tér és Nyári színpad mellett a Liget használatát is kérvényezik 2014. augusztus 28-ától hétvégéig.


Share Button
Ennyien olvasták: 290

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.