Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

Előkészítő osztály – a pozitív csalódás

Központ november 15, 2012 Társadalom

osztalyElőkészítő osztály –
a pozitív csalódás

Már két hónapja élesben működik a sokat vitatott előkészítő osztály. Bár a pszichológusok és pedagógusok bírálták és kételyeik voltak a nulladik osztállyal szemben, úgy tűnik, felülmúlta a várakozásokat. Tanfelügyelő-helyettest, tanítónőket, de nulladik osztályos kisgyerek édesanyját is kérdeztünk arról, hogyan is működik az első generáció oktatása, milyenek a visszajelzések, melyek a hiányosságok, illetve mennyire megfelelő ez a reform a kisdiákoknak.

Fejes Réka, a marosvásárhelyi elemi oktatásért felelős tanfelügyelő-helyettes lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a nulladik osztályok még a kezdeti időszakban vannak, és csak próbaüzemről beszélhetnek, de egyelőre a kisdiákok és a szülők részéről is egyértelműen pozitívak a visszajelzések. „A gyerekek nagyon szeretik, nem élték meg negatívumként azt, hogy nem óvodába, hanem iskolába mentek, és a szülők szerint nagyon sok mindent elsajátítottak a gyerekeik ebben a rövid, beszoktatási időben. A kisdiákok jól érzik magukat, és szívesen mennek iskolába, mert szerencsére a legtöbb pedagógus játékosan tanítja őket, emellett sok a játszás és a lazítás” – mondta Fejes. Ő hozzátette, hogy a pedagógusok elmondása szerint ez a „beszoktatási periódus” nagyon munkás és egyáltalán nem könnyű, de ez a helyzet ugyanígy fennáll ez első osztályok esetében is. „Sajnos hiányosságok is vannak, mert nehézséget okoz az osztálytermek mérete és felszereltsége, hisz a termek nem elég nagyok, sajnos nincs elég mozgásterük, és játékos tevékenységeket is a helyszűke korlátozza. Ezt hiányosságként élhetik meg az oktatók és a tanulók egyaránt, viszont hála a kreatív és ügyes tanítónőknek, akik mindenhol a lehetőségekhez mérten kiküszöbölték a problémát, játéksarkokat alakítván ki, viszont az igazság az, hogy ténylegesen kényelmes játékos tevékenységek lebonyolítására nincs elégséges hely” – állítja Fejes.

Utánajártunk annak is, hogy a pedagógusok szemszögéből milyen is az előkészítő osztály, és megkérdeztük Cseke Erzsébetet, aki Jobbágytelkén tanít a Petres Kálmán Gimnáziumban, és összevont osztályban 12 gyerekkel foglalkozik, közülük csupán három előkészítő osztályos. A másik alanyunk pedig Szilágyi Olga, a 7-es Számú Általános Gimnázium tanítónője, akinek 28 gyerek van az előkészítő osztályában.

Vidéki, összevont osztályban nehezebb a pedagógus dolga

„Úgy érzem, két hónap alatt belerázódtunk a nulladik osztályba. Minden napot egy nagy beszélgetéssel, úgynevezett reggeli találkozóval indítunk, ahol megbeszélünk mindent, ami előző napon történt, utána integrált tevékenységeket tartunk, majd a nap végén összegzünk. Játszunk, nagyon sokat sétálunk, amíg az idő engedi, és – mivel én vidéki, összevont osztályban tanítok – megpróbáljuk összehangolni a munkánkat a második/harmadik osztállyal. Hozzáteszem, hogy talán sok a napi tevékenység, és nem mindig bírják a hat évesek, még ha 35 percesek is a tanórák, így több lazító játékot iktatok a programba” – mondta el Cseke. Szilágyi tanítónő elmondta, hogy jó megoldás a nulladik osztály, és a gyakorlatban is megfelelően működik, ugyanakkor hozzátette, hogy ő első perctől pozitív kezdeményezésnek vélte ezt a reformot.

Arra a kérdésre, hogy mennyire nehezíti meg a tanítók dolgát az, hogy egy évvel kisebb gyerekekkel kell foglalkozzanak, Cseke elmondta, hogy nem jelent különösebb nehézséget, hisz az elsősöket is sokszor hat évesen íratják be az iskolába. „A gondot az okozza az én esetemben, hogy összevont osztály lévén, nagyon nehéz megtalálnom az összhangot a második/harmadik osztály tanulása és a nulladik osztály játékai között. Természetes, hogy a nagyobbak is folyton csak játszanának, amit egy darabig lehet is, de harmadikban vannak konkrét tanulnivalók” – mondta. „Minden kezdet nehéz, viszont eddig is jöttek hat éves gyerekek első osztályba. Az én osztályomban vannak nagyon ügyes gyerekek, sőt többen már olvasnak is. Mindenikük ügyesen beilleszkedett, és már jól lehet velük dolgozni, holott van öt és fél éves tanítványom is” – mesélte Szilágyi.


A tanterv kifejezetten jó


Arról már beszámoltunk, hogy a nulladikosok tanterve három alappillérre épül, éspedig a játékosságra, a témakörösítésre és az interdiszciplinaritásra. Szilágyi és Cseke tanítónőnek egyaránt tetszik a tanterv: „nagyon sok mindenben szabad kezet ad a pedagógusnak, és a kompetenciaalap szerintem zseniális. Nagyon jó lenne ezt alkalmazni felsőbb osztályokban is” – véleményezi az utóbbi.

A tantermeket illetően Jobbágytelkén vannak hiányosságok, és a tanítónő elmondása szerint vidéken mindenhol az iskolának kell megoldania az alapdolgokat, például a szőnyeget, szekrényeket. „A tanügy is biztosít pár dolgot: bútorzatot, egy-két játékot, matracot, mértani testeket, de ez édeskevés ahhoz, amire szükség lenne a játékos tanuláshoz” – mondta. Városon viszont ez általában nem okoz gondot. A 7-es gimnáziumban az előkészítősöknek egy átlagosnál nagyobb osztályterme van, külön öltözővel, kézmosóval felszerelve.

A kisdiákok, illetve a szülők visszajelzései

Cseke Erzsébet elmondta, hogy a tanítványai szeretik az előkészítőt, érdekesnek találják, és jól érzik magukat, sőt nagyon büszkék arra, hogy iskolások lehetnek. Emellett hozzátette, hogy a szülőktől is csak pozitív visszajelzéseket kapott.

„Bár a szülők tábora megosztott volt, és akadt olyan közülük, aki örült az előkészítő osztálynak, ám volt, aki tartott tőle, mégis sokan pozitívan csalódtak benne. A gyerekek szeretnek iskolába jönni, sőt, volt olyan szülő, aki azt mondta, hogy nehéz lesz majd a vakációban otthon tartani a gyereket, mert nagyon szereti a sulit” – mondta el Szilágyi.

„A gyerekem elégedetten jön haza az iskolából”

Biró Andrea, egy vásárhelyi szülő véleménye, akinek a kislánya nulladik osztályt kezdett az idén: „Bevallom, sok kételyt ébresztett bennem a nulladik osztály, és mint egy hat éves gyerek édesanyja, tartottam attól, hogy talán nem ez lesz a legoptimálisabb megoldás a lányomnak, aki annyira szerette az óvodát, és most iskolába kényszerül néhány „oktatástcsináló” személy miatt. Viszont pozitívan csalódtam az előkészítő osztályban. A kisgyerekem minden nap elégedetten és boldogan jön haza, nem kívánkozik vissza az óvodába. Amennyire látom, annak ellenére, hogy az iskolához csatolták a kicsiket, játékosan tanulnak, és még jót is tesz nekik, hogy nagyobb diákok társaságában vannak. A dolog, amitől félek az, hogy ezt a reformot egy újabb reform fogja követni, és nem lesz semmiféle folyamatosság, hisz azt beszélik, hogy jövőtől az óvodához csatolnák a nulladikosokat. Sőt, az is lehet, hogy a nulladik osztály mint olyan, nem is indul a következő tanévben. Reformokra szüksége van a hazai tanügynek, ám a leginkább olyan tanítási módszerek bevetésére, illetve olyan pedagógusok felkészítésére lenne égető szükség, amelyek által a mindenkori diákkal megszerettetnék az iskolát és a tanulást, függetlenül attól, hogy minek nevezik a struktúrát, aminek éppen részei.”


Share Button
Ennyien olvasták: 566

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.