Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Élményekben gazdag hét az iskolásoknak

Központ április 17, 2014 Társadalom

Élményekben gazdag hét az iskolásoknak

suli

Különleges tapasztalatokat jelentett a Művészeti Líceum kisiskolásainak az elmúlt héten az Iskola másként programsorozata. Köszönhetően a tanítónőknek, akik igen változatos, a nonformális tanulás élménygazdag programját állították össze a gyermekeknek.

Az iskolapadokból kiszabadult diákok – a támogatók jóvoltából – olyan változatos környezetekbe csöppentek, ahol érdeklődve figyeltek, önfeledten kapcsolódtak be a tevékenységekbe. Az első és második osztályos tanulókat a Talentum Alapítvány alternatív oktatóprogramjaira kísértük el.

A reggeli napsütésben érkezetett meg a zsibongó gyermekcsapat. A Talentum Alapítvány udvarán, a virágba borult gyümölcsfák alatt gyülekeztek az első osztályos tanulók Oprea Hajnalka tanító néni kíséretében. Kíváncsian várakoztak arra, hogy kiderüljön, vajon milyen lesz egy nem megszokott iskolai nap a Vihar utca 13. szám alatt.

Ami azután a Talentum elvarázsolt „kastélyának” falai között történt, arról Bantta Annamária képzőművész, a képességfejlesztő rajztevékenység oktatója számolt be.

– Az együttlétet ismerkedéssel kezdtük, majd „színre léptek” a Művészeti Egyetem hallgatói, Soós Tünde és Nagy Botond (önkéntesek a Talentumnál), akik drámajátékokkal folytatták a mókázást. A játék után egy nem hagyományos rajzóra következett. A gyermeke­ket egy képzeletbeli országba „röpítettem”, ahol a polgárok csak zenészek és képzőművészek lehettek. Gondolatban körbejártunk mindent, majd a feladat az volt, hogy mindenki a földön ülve rajzolja meg ennek az országnak a zászlóját, címerét. Hogy útlevelet is kaphassanak, egy közös rajzot is kellett készítsenek. Érdekes alkotások születtek, melyek gyakran ábrázoltak csellót, zongorát, hangjegyeket. A gyerekek legkedveltebb színeiket használták: a kéket, a narancssárgát és a világoszöldet. Remekül érezték magukat, az óra végéig önfeledten dolgoztak. A jelképes útleveleket a Babeș-Bolyai Tudományegyetem pszichológia-pedagógia szakos önkéntes diákjai adták át.

Alig búcsúztunk el az elsősöktől, megérkeztek Nemes Csilla tanító néni második osztályos zenész tanulói. Molnár Krisztina képzőművész Soós Tündével együtt köszöntötte őket szeretettel és vezette be a Talentum varázslatainak birodalmába. Így hát kezdődött a játék, vidámság elölről. Az újabbnál újabb, kreatív, különleges alkotások, szerepjátékok sorozatáról először Molnár Krisztina képzőművészt, a Törpingáló Klub oktatóját faggattuk…

– A Művészetek országában a lónak violinkulcs a farka és dobistállóban lakik. A villanyáramot a vonalrendszeren keresztül vezetik, és az autók egy Mozart dallamot dudálnak. Háború esetén a harsona a fegyver és hegedűkkel lövöldöznek. Ez az ország csupa szín, a gyáraiban ecseteket gyártanak és a címerállata egy gitározó macska. A Művészetek országának a felhők felett Istene is van, szakállában hangjegyek. Mindezt ma tudtam meg a Művészeti Líceum másodikos tanulóitól, akik az Iskola másként keretében a Talentum Alapítvány vendégei voltak, és akik nem csak hegedülnek, zongoráznak, csellón játszanak, hanem gyönyörűen rajzolnak is. Érdekes munkák születtek, amikor a freskófestőket próbáltuk utánozni, és egy teljesen szokatlan pozícióban, a fejük fölé rögzített lapra rajzoltak.


Soós Tünde, a Művészeti Egyetem színész szakos hallgatója, a Dráma-tánc-ének tevékenység oktatója így mesélt tapasztalatairól:

– Nemcsak a mai, hanem a Talentum Alapítványnál hetente tartott dráma-tánc-ének foglalkozásokra is tökéletesen illik az iskola másként megnevezés. Itt is fontos a tanulás, de mi a drámapedagógia módszerével próbálunk arra törekedni, hogy testileg-lelkileg-szellemileg megmozgassuk őket. Mindezt minél játékosabb formában, hogy a résztvevők elsősorban a hétköznapokban tudják minél jobban megállni a helyüket. Tudtam, hogy osztályonként csak egy órányi időm lesz az idelátogató gyermekekre, ezért az volt a célom, hogy minél többféle drámajátékból, improvizációs gyakorlatból kapjanak egy kis ízelítőt, s közben a lehető legjobban érezzék magukat. Észre sem vettem, olyan gyorsan és jó hangulatban teltek el ezek az órák.


Lapunk olvasóinak Dóczy Tamás, az Alapítvány elnöke még elmondja:

– Örvendtünk a lehetőségnek, hogy bepillantást engedhettünk a művészetis gyermekeknek a Talentum „formabontó” tevékenységeibe. Olyan tehetséges magyar gyermekek – ismerős arcok – látogattak hozzánk, akik közül néhányat a mi oktatóink fedeztek fel a rajzolás, zenélés szenvedélyének. Ebből az alkalomból jó lett volna viszont látni azokat a – gyermekeik szabadidős tevékenységeire igényes – szülőket is, akikkel több éven át együtt munkálkodtunk a gyermek különleges adottságainak fejlesztésén. Köszönhetően a nálunk oktató, nemcsak a szakmájukban jeleskedő, hanem a gyermekekre nagyon odafigyelő, útjukat sok szeretettel egyengető pedagógusoknak, szakembereknek. És még valami: jó szem előtt tartani, hogy vásárhelyi magyar gyermekekről van szó!


Különleges, élménygazdag tapasztalatot jelentett gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt a művészetisek látogatás a Talentumban. A gyermekek szemmel láthatóan magukra találtak az érdeklődési körüknek leginkább megfelelő eseményeken. Akárcsak az Iskola másként többi napján, sikerült vidámmá és mozgalmassá – és közben tanulságossá – varázsolni az együttléteket.


Share Button
Ennyien olvasták: 397

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.