Központ
2020. április 09. csütörtök, Erhard

„Én vagyok Magyar Rózsa, szívemből szól ez a nóta”

Nemes Gyula július 11, 2015 Társadalom

– Interjú Magyar Rózsa magyarországi énekesnővel –

Magyar Rózsa már több alkalommal járt Marosvásárhelyen, de fellépett például Gernyeszegen és Marosszentgyörgyön is. A hétvégén a székelykáli napok vendége volt, ott sikerült találkoznunk vele és többet megtudtunk életéről, eddigi zenei pályájáról.

M R

 

– Mikor és hogyan kezdődött zenei pályafutása? Mi késztette arra, hogy közönség elé lépjen?

– A magyar zene iránti szeretetem még gyermekkoromból származik, hiszen vidéken, a Pest megyei Pécelen születtem és nőttem fel, vakációim pedig Ikladon, a nagyszülőknél töltöttem. Ott szinte mindennaposak voltak a családi, baráti találkozások, összejövetelek, amelyeken a szájhagyomány útján terjedő magyar dalok, énekek biztosították a társaság számára a jókedvet, a jó hangulatot. Tulajdonképpen már akkor, gyermekkoromban elhatároztam magamban, hogyha egyszer lehetőségem lesz színpadra állni, ezeket a dalokat fogom énekelni. Ebben a szüleim is támogattak – bár sokszor mondták, hogy jó lenne valami rendes szakmát megtanulni –, hiszen az általános iskolát zenetagozaton végeztem, és zongoratanulmányaim mellett énekkórusban szerepeltem. Végül aztán 2009 szeptemberében valósult meg gyermekkori álmom, amikor Kazincbarcikán először léptem a nagyszínpadra, és azóta hála Istennek a közönség elfogadta és megszerette a dalaimat.

Magyar Rozsa 1

„A magyarságot képviselem, a magyar dalokban érzem otthon magam”

– Hány nagylemeze jelent meg eddig, mikor és mi a címük?

– Első, bemutatkozó nagylemezem 2010 áprilisában jelent meg Édesanyám címmel, majd 2012 októberében második nagylemezem került a közönség elé Tiszta szívvel címmel. A harmadik most van készülőben, megjelenését 2015 augusztusára tervezzük.

– Gyönyörű szép, magyaros motívumokkal díszített ruhákban lép fel. Ezek már hozzátartoznak az egyéniségéhez. Honnan származnak a ruhái?

– Én a magyarságot képviselem, a magyar dalokban érzem otthon magam és ezt igyekszem is mindenféle módon megmutatni, a színpadon és a mindennapi életben egyaránt. Ruháim én magam tervezem, mindig van egyfajta elképzelésem, elkészítésüket pedig a veresegyházi Kati Szalon vállalja. A mai divattal nem vagyok kibékülve, főleg ami a cipőket illeti. De ha nem találok az ízlésemnek megfelelőt, akkor azt is készíttetek. Például a piros csizmám még 2009-ben csináltattam, de ma már van ugyanilyen fehérben és zöldben is.

– Több saját szerzeményét – Édesanyám, Én vagyok a Magyar Rózsa, Szülőfalum – beleszövi repertoárjába, de melyek a kedvenc dalai, amiket énekel? Milyen zene áll legközelebb önhöz?

– Igazából az, amit én énekelek átmenet a mulatós és a nóta között, ez az, amit szeretek, de szívesen éneklek operettet is. Kedvenc dalaim pedig, amiket gyakran énekelek: János legyen, Hétre ma várom a nemzetinél, Túl a Tiszán, A füredi Anna bálon.

„Több alkalommal felléptem Marosvásárhelyen is”

M R 3

– Gyakran jár Erdélybe?

– Erdélyben nagyon sok fellépésem volt, nem is tudom megmondani, hogy hány. Főleg a határ menti településekre hívnak, de gyakran megfordultam a Székelyföldön is, például Kovászna megyében is. Több alkalommal voltam Marosvásárhelyen, városnapon, újévi előadáson, vagy szüreti fesztiválon. De jártam Gernyeszegen és Marosszentgyörgyön is. Utoljára 2014 áprilisában léptem a közönség elé a Marosszentgyörgyi Napok alkalmával. Akkor már áldott állapotban, hisz hat hónapos terhes voltam, kislányunk, Petra 2014. július 19-én született meg. Most meg egy év kimaradás után Székelykálba hívtak meg. De az évek során baráti kapcsolatok is kialakultak, tehát nagyon szeretünk Erdélybe jönni magánemberként is. Két éve is a húsvéti ünnepeket Marosszentgyörgyön töltöttük a plébános úr meghívására. Legközelebbi erdélyi fellépésem szeptemberben, Nagyszalontán lesz.

– Hogyan látja a színpadról, Erdélyben ismerik önt, a dalait?

– Ez nagyon érdekes, mert énekeltem a Nóta Tv-n, majd Sláger Fesztivál Magyar Rózsával címmel műsorom volt az Echo Tv-n és 2012 decemberében debütáltam a Kívánságpercek című, új zenés műsorommal a Muzsika Tv-n. Az emberek, az erdélyiek is már innen ismertek, és dalaimat is. Ha Erdélybe jövök, a közönség nagy része velem együtt énekli a nótákat.

– Megfogalmazna, kérem egy üzenetet, kívánságot rajongói számára?

– Azt kívánom, tartsák meg őszinte szeretetük és tiszteletük egymás iránt, valamint erőt, egészséget. Ha ez így mind együtt van, akkor nem lehet baj a jövőben.

Fotók: Rozsnyai Hunor

Share Button
Ennyien olvasták: 3490

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.