Központ
2020. május 29. péntek, Magdolna

Étterembe járni nem sokkal egészségesebb, mint gyorsétterembe?

Központ július 26, 2015 Társadalom

Ez persze rajtunk áll vagy bukik, de figyelmeztető jel lehet egy amerikai kutatás eredménye.

Egy biztos: eddig is sokkal jobban jártunk – a pénztárcánk legalábbis mindenképp -, ha magunknak főztünk és nem étterembe mentünk, de egy amerikai kutatás szerint ez fokozottan így van az egészségünkre nézve is. Az Illinois Egyetem szakemberei az amerikai egészségügyi szervezetek jelentéseit használták fel adatként, ugyanis ezekben a kérdőivekben vizsgálták, hogy az alanyok az elmúlt két napban mi mindent fogyasztottak.

Ebben az időszakban harmaduk járt legalább egyszer gyorsétteremben, negyedük pedig legalább egyszer hagyományos étteremben. A statisztikákból kiderült ki, hogy bármilyen típusú étteremben is jártak az alanyok, a hagyományos étterembe járók átlagban mindössze 3 kalóriával kevesebbet vettek magukhoz, mint a gyorsétteremben étkezők, 1 grammal kevesebb zsírt, a hagyományos étterembe járók pedig 100 miligrammal több nátriumot.

A képet természetesen árnyalja, hogy itt az egész napi értékekről van szó, tehát azokat az éttermi étkezés mellett az otthoni fogyasztás is befolyásolta. A kutatás vezetői szerint épp emiatt rajtunk múlik a hatás. Azt vették ugyanis észre, hogy a hagyományos étteremben még kevésbé izgulnak a vendégek a kalóriák száma és a túlzott telítettség miatt, mint azok, akik gyorsétteremben étkeznek. “Hagyományos étteremben hajlamossá válunk a különleges, nem éppen egészséges fogásokat választani, míg otthon, magunknak főzve sokkal inkább kontrolláljuk a kalóriabevitelt.” – magyarázta a kutatás vezetője, Lori Rosenthal.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 575

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.