Központ
2020. február 18. kedd, Bernadett

Exminiszter építi az erdélyi El Caminót

Bodnár Erika április 8, 2016 Társadalom

Erdelyi El Camino (6)

Erdelyi El Camino (17)

Alig akad olyan ember Európában, aki ne hallott volna már a Santiago de Compostelaba tartó útról, az El Caminóról. Az évente több ezer turistát és zarándokot vonzó útvonalat eredetileg Szent Jakab tette meg, azóta a vallási jelentőség spirituális tartalommal is bővült, sokan pedig egyszerűen sportolási céllal indulnak neki a nagyjából egyhónapos túrának.

Erdelyi El Camino (13)

Erdelyi El Camino (16)

Erdelyi El Camino (14)
Dr. Szabó Tamás, az egykori MDF alapító tagja, volt miniszter úgy döntött, hogy társaival felépíti a világhírű zarándokút kelet-európai verzióját. Az Ausztriából induló, Magyarországon át Csíksomlyóig tartó út mint­egy ezernégyszáz kilométer, és a Mária-kegyhelyeket köti össze és Marosvásárhelyt is érinti. – Ezt a projektet a Jóisten nekem adta – mesélte lapunknak a ma már üzletemberként tevékenykedő Szabó Tamás. – A falumból, Balatonalmádiból gyalogoltunk Sümegre, amikor megszületett a Mária Út álma, hogy kössük össze Mariazellt Csíksomlyóval Budapesten keresztül, és legyen ez egy olyan hálózat, amit kerékpárral és gyalogosan is meg lehet tenni. Elkezdtem hozzá bolondokat keresni, és a világ legtermészetesebb módján összeállt egy tucatnyi ember, akikkel elkezdtünk dolgozni, munkazarándoklatokat csinálni, majd egyesületet alapítottunk.

Erdelyi El Camino (12)

Erdelyi El Camino (11)

Erdelyi El Camino (10)
Biznisz

– Kedden körülbelül húszfős társaság indult Budapestről és egy másik Máriapócsról, van, aki már kilencedszer teszi meg a távot. A húszas létszám azért korlát, mert egyes településeken ennyi a szálláslehetőségek száma. Lehetne nagyobb számban is zarándokolni, de a helységek nincsenek felkészülve erre. A távot szakaszokra bontva teszik meg, ami azt jelenti, hogy van olyan nap, amikor negyven, van, amikor huszonöt kilométert haladnak – számolt be a jelenlegi helyzetről az egyesület elnöke, akitől megtudtuk, hogy a szálláshelyeket egy-egy parókia, unitárius közösségek, iskolák, kereskedelmi szálláshelyek biztosítják. A szervezők célja, hogy egy homogén, szolgáltatásokat nyújtó zarándokszállás-rendszert alakítsanak ki, ami ide is tízezreket vonzana. Ez pozitív hatással lenne a térség turisztikai helyzetére, gazdaságilag is erősödnének a partneri települések, azzal a nem elhanyagolható ténnyel együtt, hogy a kezdeményezés természetéből fakadóan nem károsítja a környezetet, hisz gyalogos és kerékpáros turistákat vonz.

Erdelyi El Camino (9)

Erdelyi El Camino (8)

Erdelyi El Camino (7)
Maraton projekt

– Missziós programnak indult az egész, abból a tapasztalatból fakadóan, hogy ha elindulunk zarándokolni, és eljutunk ilyen célpontokhoz, az megérint minket, egy kicsit átalakulunk, talán közelebb kerülünk Istenhez. Időközben viszont rájöttünk arra, hogy az emberek a fontosak, hisz a hit hirdetésének az a lényege hogy minél többen jöjjenek, és lássák mi is működik itt. Nekem az a célom, hogy a Mária Út mint Közép-Kelet Európa zarándokútja az egész világ számára vonzó célpont, tevékenység legyen. Idén egy új rendezvénnyel próbáljuk meg idecsalogatni az embe­reket, megrendezzük az első Mária Maratont. Mariazellből júliusban elindul egy ultramaratonistákból és a túrakerékpárosokból álló csoport, akik lefutják és letekerik a mintegy ezernégyszáz kilométert. Hogy ne csak néhány futóbolond ügye legyen a maraton, kérjük, hogy a helyiek, akár óvodások, iskolások is vegyenek részt benne, így társadalmasítjuk az eseményt. Hiába van csodás Kolozsvárunk vagy sóbánya Parajdon, nem annyira nagyszabású, hogy New Yorkból is látható legyen. Egy ekkora maratont és egy ilyen zarándokutat viszont észre lehet venni, ez a világ profi maratonistáinak is nagy szám lehet. Valamint minden évben megcsináljuk az 1Úton programot, ami ugyanezen az útvonalon működik, és egyidőben tartott egynapos zarándoklatokból áll. Ehhez mindig a helyieket hívjuk meg, tavaly és tavalyelőtt húsz-húszezer ember kapcsolódott be, köztük erdélyiek is.

Erdelyi El Camino (5)

Erdelyi El Camino (4)

Járt utat járatlanért…

A Mária Út megálmodói arra törekedtek, hogy a meglévő turistautakat használják fel, ha egyébként a logikába beleillik. Így Magyarországon a Kék Túra vonalával fonódik sok ponton, ám mivel a logikája más, ezért bizonyos területeken új szakaszokat járnak be a túrázók. A fővonalon mindenhol lila m betű jelzi a Mária Út gerincét alkotó Mariazell-Csíksomlyó fővonalat. – Nekünk mindent fel kell kínálni, a zarándok pedig majd dönt, hogy merre akar menni – mondta dr. Szabó Tamás. – Az infót biztosítani kell az alternatív lehetőségekről, amiket külön színnel jelöltünk. A  kezdetektől kerékpáros zarándokútban is gondolkoztunk, ezért eleve lehetnek eltérések, például a Hargitán is vannak olyan helyek, ahol el kellett választanunk a gyalogos és a kerékpáros útvonalat egymástól. Ahogy az El Caminónak a Szent Jakab kagyló és a sárga nyíl, úgy nekünk a lila m a jelünk, ami információ és az arculat része is egyben.

Erdelyi El Camino (3)

Erdelyi El Camino (1)

Múlt és jövő

A Mária Út eredete és múltja a célpont maga Csíksomlyó. A magyar kultú­rá­ban más, zarándoklatokhoz köthető elemek is fellelhetők, például a jeruzsálemi zarándokút, amit maga Szent István alapított, és a magyar búcsújárás is ugyanennek a hagyománynak a része. Ennek az útnak mindössze egy szándéka van ezekkel a helyekkel és hagyományokkal, hogy összekösse őket. – Parlamenti képviselő voltam két cikluson keresztül, az Antall-kormány minisztere és államtitkára is, ’98-ban azonban kiszálltam a politikából, mert torkig lettem vele – magyarázta dr. Szabó Tamás. – A közgazdászi munkámon kívül ezek a missziós ügyek foglalkoztatnak. A politikába is az a naivitás vitte be az embereket a kilencvenes években, hogy a világot jobbá lehet tenni, és én most ebben a projektben leltem meg ennek a lehetőségét. Az ügy jelentőségét mutatja, hogy maga Erdő Péter bíboros a Mária Út fővédnöke, akinél meg is állnak a zarándokok és a magánkápolnájában áldja meg őket mielőtt tovább indulnának. A Mária Maraton fölött négy püspök védnökösködik, Fabiny Tamás evangélikus, Steinbach József református és Székely János római katolikus püspök, valamint Kocsis Fülöp görög katolikus metropolita, ami példaértékű és sosem látott összefogás az egyházi méltóságok részéről.

Erdelyi El Camino (15)

Share Button
Ennyien olvasták: 2332

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.