Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

„Ez az év legjobb hete!”

Központ április 4, 2013 Társadalom

suli„Ez az év legjobb hete!”

Iskola másként: játék, kirándulás, kincskeresés és horgászás

Április 2-a és 5-e között szervezik meg a tanintézmények a rendhagyó iskolai programot, mely idén a Tudj többet, légy jobb! elnevezést viseli, és az ország minden preuniverzitáris tanodája csatlakozik hozzá.  Az Oktatási Minisztérium kezdeményezésére indított akció keretében ez a hét az iskolai tevékenységen kívüli programok hete, amikoris a tanórák helyett különböző tevékenységeken vehetnek részt a diákok. A foglalkozások a hét minden napján zajlanak, ahol tanároknak és tanulóknak egyaránt kötelező a jelenlét. Az akció célja, hogy bevonja a nebulókat olyan tevékenységekbe, amelyek megfelelnek érdeklődési körüknek, továbbá a diákok mozgósítását, valamint a nonformális tanulás előtérbe helyezését is szem előtt tartja.

Bár a 2012-ben debütáló kezdeményezés tavaly hagyott kívánnivalót maga után, utánajártunk, hogy idén kiküszöbölték-e a szervezésből adódó problémákat. A tanintézmények reprezentativitása érdekében megkérdeztük Cseke Erzsébet nulladik osztályt oktató tanítónénit, Körtesi Sándor általános iskolában tanító pedagógust, illetve Csíki Zsoltot, a Szász Adalbert Sportlíceum igazgatóját.


Az előkészítősök kizárólag játszanak

Cseke Erzsébetet, a jobbágytelki Petres Kálmán Általános Iskola előkészítő osztályának tanítónőjét arról faggattuk, hogy a kicsik számára milyen tevékenységekkel készültek, illetve az amúgy is játékos tanterv miben változik ezen a rendhagyó héten.

„Az első napokban húsvéti hagyományőrző tevékenységeket tartottunk a Marosszentkirályi Általános Iskolával közösen: a szalmafonás rejtélyeibe vezettük be a kisdiákokat az édesanyák és nagymamák segítségével, bemutattuk a partner iskolának a falumúzeumunkat, és közös focizással lazítottunk. A környezettudatosságot sosem túl korai elkezdeni, így hulladékgyűjtéssel, erdei nappal tarkítottuk a tevékenységek sorát, emellett „te is lehetsz tanító” programmal és a „tavasz üzenete” előadással folytattuk a hetet. Fontos, hogy ezen a héten az előkészítősök nem tanulnak, hanem kizárólag játszanak, mozognak”– mesélte Cseke tanítónéni.

Azt is elmondta, hogy civil szervezetek, kulturális intézmények semmiféle együttműködési ajánlattal nem fordultak az iskolához, viszont a falumúzeumba való belépő árát negyedére csökkentették az illetékesek. Ugyanakkor hozzátette, hogy sem a városi, sem a helyi önkormányzat semmiféle finanszírozási lehetőséget nem ajánlott fel erre a hétre.


Pénzhiány – az önkormányzat nem támogat

A marosvásárhelyi 7-es Számú Általános Iskola német-földrajz szakos tanára elmondta, hogy az idén jóval hamarabb fogtak neki összeállítani a programokat, mint tavaly, így már február elején pontosan tudták, hogy ki mit fog szervezni.  „A mi iskolánkban az a szokás, hogy az osztályfőnökök nem csak a saját osztályuknak szervezik a tevékenységeket, hanem ezek nyitottak, és bárki csatlakozhat az iskolából a megengedett felső létszámig. Sajnos, ami a tavaly is gond volt és az idén is az: a pénz. Az önkormányzat semmiféle anyagi támogatást nem nyújt a diákoknak, tanároknak erre a hétre, mindenki úgy osztja-szorozza a pénzt, ahogyan tudja” – mondta el Körtesi.

                       

„A város múzeumai sem biztosítanak kedvezményt erre a hétre a diákoknak, viszont létezik egy olyan internetes oldal, ahova, ha időben feliratkozunk, akkor országos szinten 250 múzeumba, állatkertbe, turisták által látogatott helyekre ingyenes a belépés bizonyos létszámnak.  Nyilván az iskolánkban többen is kihasználták ezt a lehetőséget” – hívta fel a figyelmünket a tanár a figyelmes pedagógusok alternatív lehetőségére.

Körtesi elmondta, hogy idén bővítették, színesebbé tették a „felhozatalt”. Most sem hiányoznak a programból kirándulások (és szerencsére egyelőre turisztikai irodák „segítsége” nélkül is megszervezhették ezeket – így sokkal olcsóbban kirándultak) mindenfelé az országban. Emellett játékok, versenyek, városnézés, fotóverseny, kutyakiállítás, koncert és kincskeresés is a rendhagyó iskolai hét része. „Különleges öröm számunkra, hogy csütörtökön és pénteken vendégünk lesz a két testvériskolánk – Kecskemétről és Kisinyovból –, akikkel együtt gazdag programban veszünk részt kirándulással, kerekasztallal, sportvetélkedőkkel, városnézéssel tarkítva” – így Körtesi.


Már a diákok is segítenek a szervezésben

„El kell mondanom, hogy a gyerekeknél még nagyobb a lelkesedés, mint a tavaly. Az előző évben még nem tudták, mire számítsanak, most viszont már előre tudták, minek örülhetnek. Senki sem tekinti vakációnak, senki sem úgy gondolja, hogy ezen a héten nem kötelező iskolába jönnie, mindenkinek megvan már az előre megszabott programja, sőt, a legtöbb diák részt vesz a szervezésben is” – állítja a tanár.

Bár voltak felkéréseik civil szervezetek, kulturális intézmények részéről partnerség kialakítása érdekében – valamivel kevesebb, mint a tavaly –, Körtesiék figyelembe vették a gyerekek érdeklődési területeit, és ennek alapján választották ki a megfelelő ajánlatokat. „Összességében egy nagyon színes, mozgalmas hét ez, amely mindenkit kifáraszt, de kárpótolja a diákok öröme és a kijelentésük, miszerint az év legjobb hete az „Iskola másként” hét” – állítja az osztályfőnök-tanár.


A „sportlicisek” horgászni is mennek

Csíki Zsolt, a Szász Adalbert Sportlíceum igazgatója elmondta, hogy bár a délutáni sportfelkészítőket órarend szerint megtartják, a többi tanóra helyett minden osztály valami rendhagyó tevékenységet tervezett be erre a hétre: színházlátogatás, somostetői kirándulás, kreatív csoportos tevékenységek.  „Egyik napra például a tanintézményünkben végzett sportolókat hívtunk meg beszélgetni a diákokkal, de egy másik csoport éppen Székelyföld-körúton van. Mivel a tanárok teljesen szabadkezet kaptak a programok megszervezésében, így a diákokkal konzultálva alakították ki a programot, például pénteken egy kis csapat horgászni megy” – mondta el a líceum igazgatója.

Csíki hozzátette, hogy a diákok nagyon szeretik ezt a hetet, de ezt a tavalyi kiértékelés is bizonyítja. „Flexibilis a program, és hát melyik diák ne szeretne könyv és füzet nélkül jönni iskolába?”


Share Button
Ennyien olvasták: 515

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.