Központ
2017. november 23. csütörtök, Kelemen, Klementina
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Borús
Holnap
Borús
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős

„Ez az év legjobb hete!”

Központ április 4, 2013 Társadalom

suli„Ez az év legjobb hete!”

Iskola másként: játék, kirándulás, kincskeresés és horgászás

Április 2-a és 5-e között szervezik meg a tanintézmények a rendhagyó iskolai programot, mely idén a Tudj többet, légy jobb! elnevezést viseli, és az ország minden preuniverzitáris tanodája csatlakozik hozzá.  Az Oktatási Minisztérium kezdeményezésére indított akció keretében ez a hét az iskolai tevékenységen kívüli programok hete, amikoris a tanórák helyett különböző tevékenységeken vehetnek részt a diákok. A foglalkozások a hét minden napján zajlanak, ahol tanároknak és tanulóknak egyaránt kötelező a jelenlét. Az akció célja, hogy bevonja a nebulókat olyan tevékenységekbe, amelyek megfelelnek érdeklődési körüknek, továbbá a diákok mozgósítását, valamint a nonformális tanulás előtérbe helyezését is szem előtt tartja.

Bár a 2012-ben debütáló kezdeményezés tavaly hagyott kívánnivalót maga után, utánajártunk, hogy idén kiküszöbölték-e a szervezésből adódó problémákat. A tanintézmények reprezentativitása érdekében megkérdeztük Cseke Erzsébet nulladik osztályt oktató tanítónénit, Körtesi Sándor általános iskolában tanító pedagógust, illetve Csíki Zsoltot, a Szász Adalbert Sportlíceum igazgatóját.


Az előkészítősök kizárólag játszanak

Cseke Erzsébetet, a jobbágytelki Petres Kálmán Általános Iskola előkészítő osztályának tanítónőjét arról faggattuk, hogy a kicsik számára milyen tevékenységekkel készültek, illetve az amúgy is játékos tanterv miben változik ezen a rendhagyó héten.

„Az első napokban húsvéti hagyományőrző tevékenységeket tartottunk a Marosszentkirályi Általános Iskolával közösen: a szalmafonás rejtélyeibe vezettük be a kisdiákokat az édesanyák és nagymamák segítségével, bemutattuk a partner iskolának a falumúzeumunkat, és közös focizással lazítottunk. A környezettudatosságot sosem túl korai elkezdeni, így hulladékgyűjtéssel, erdei nappal tarkítottuk a tevékenységek sorát, emellett „te is lehetsz tanító” programmal és a „tavasz üzenete” előadással folytattuk a hetet. Fontos, hogy ezen a héten az előkészítősök nem tanulnak, hanem kizárólag játszanak, mozognak”– mesélte Cseke tanítónéni.

Azt is elmondta, hogy civil szervezetek, kulturális intézmények semmiféle együttműködési ajánlattal nem fordultak az iskolához, viszont a falumúzeumba való belépő árát negyedére csökkentették az illetékesek. Ugyanakkor hozzátette, hogy sem a városi, sem a helyi önkormányzat semmiféle finanszírozási lehetőséget nem ajánlott fel erre a hétre.


Pénzhiány – az önkormányzat nem támogat

A marosvásárhelyi 7-es Számú Általános Iskola német-földrajz szakos tanára elmondta, hogy az idén jóval hamarabb fogtak neki összeállítani a programokat, mint tavaly, így már február elején pontosan tudták, hogy ki mit fog szervezni.  „A mi iskolánkban az a szokás, hogy az osztályfőnökök nem csak a saját osztályuknak szervezik a tevékenységeket, hanem ezek nyitottak, és bárki csatlakozhat az iskolából a megengedett felső létszámig. Sajnos, ami a tavaly is gond volt és az idén is az: a pénz. Az önkormányzat semmiféle anyagi támogatást nem nyújt a diákoknak, tanároknak erre a hétre, mindenki úgy osztja-szorozza a pénzt, ahogyan tudja” – mondta el Körtesi.

                       

„A város múzeumai sem biztosítanak kedvezményt erre a hétre a diákoknak, viszont létezik egy olyan internetes oldal, ahova, ha időben feliratkozunk, akkor országos szinten 250 múzeumba, állatkertbe, turisták által látogatott helyekre ingyenes a belépés bizonyos létszámnak.  Nyilván az iskolánkban többen is kihasználták ezt a lehetőséget” – hívta fel a figyelmünket a tanár a figyelmes pedagógusok alternatív lehetőségére.

Körtesi elmondta, hogy idén bővítették, színesebbé tették a „felhozatalt”. Most sem hiányoznak a programból kirándulások (és szerencsére egyelőre turisztikai irodák „segítsége” nélkül is megszervezhették ezeket – így sokkal olcsóbban kirándultak) mindenfelé az országban. Emellett játékok, versenyek, városnézés, fotóverseny, kutyakiállítás, koncert és kincskeresés is a rendhagyó iskolai hét része. „Különleges öröm számunkra, hogy csütörtökön és pénteken vendégünk lesz a két testvériskolánk – Kecskemétről és Kisinyovból –, akikkel együtt gazdag programban veszünk részt kirándulással, kerekasztallal, sportvetélkedőkkel, városnézéssel tarkítva” – így Körtesi.


Már a diákok is segítenek a szervezésben

„El kell mondanom, hogy a gyerekeknél még nagyobb a lelkesedés, mint a tavaly. Az előző évben még nem tudták, mire számítsanak, most viszont már előre tudták, minek örülhetnek. Senki sem tekinti vakációnak, senki sem úgy gondolja, hogy ezen a héten nem kötelező iskolába jönnie, mindenkinek megvan már az előre megszabott programja, sőt, a legtöbb diák részt vesz a szervezésben is” – állítja a tanár.

Bár voltak felkéréseik civil szervezetek, kulturális intézmények részéről partnerség kialakítása érdekében – valamivel kevesebb, mint a tavaly –, Körtesiék figyelembe vették a gyerekek érdeklődési területeit, és ennek alapján választották ki a megfelelő ajánlatokat. „Összességében egy nagyon színes, mozgalmas hét ez, amely mindenkit kifáraszt, de kárpótolja a diákok öröme és a kijelentésük, miszerint az év legjobb hete az „Iskola másként” hét” – állítja az osztályfőnök-tanár.


A „sportlicisek” horgászni is mennek

Csíki Zsolt, a Szász Adalbert Sportlíceum igazgatója elmondta, hogy bár a délutáni sportfelkészítőket órarend szerint megtartják, a többi tanóra helyett minden osztály valami rendhagyó tevékenységet tervezett be erre a hétre: színházlátogatás, somostetői kirándulás, kreatív csoportos tevékenységek.  „Egyik napra például a tanintézményünkben végzett sportolókat hívtunk meg beszélgetni a diákokkal, de egy másik csoport éppen Székelyföld-körúton van. Mivel a tanárok teljesen szabadkezet kaptak a programok megszervezésében, így a diákokkal konzultálva alakították ki a programot, például pénteken egy kis csapat horgászni megy” – mondta el a líceum igazgatója.

Csíki hozzátette, hogy a diákok nagyon szeretik ezt a hetet, de ezt a tavalyi kiértékelés is bizonyítja. „Flexibilis a program, és hát melyik diák ne szeretne könyv és füzet nélkül jönni iskolába?”


Share Button
Ennyien olvasták: 256

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.