Központ
2018. június 22. péntek, Paulina

„Ez egymillió székelyről szól!”

Központ szeptember 26, 2013 Társadalom

„Ez egymillió székelyről szól!”

b2

Dr. Benedek Imre kardiológust e hónapban a neves, egyesült államokbeli American Heart Journal szakfolyóirat méltatta, amelyben a szerző felhívja a figyelmet az orvos Székelyföldön elért eredményeire, a kardiovaszkuláris betegségek által okozott mortalitás csökkentésére, és az általa tökéletesített úgynevezett Stemi beavatkozás hatékonyságára. Ha a páciens megfelelő időkeretben részesül e katéteres műtétben, bármiféle maradandó károsodás nélkül vészeli át a szívinfarktust.

„Egy működőképes rendszert sikerült felépítenünk, és az eredmények figyelemre méltó pozitív változásokat hoztak a kardiovaszkuláris betegségben szenvedők számára, ezt méltatta az amerikai szakfolyóirat. Jelenleg ez a rendszer hozza a legoptimálisabb eredményt: a Székelyföldön a 23%-os mortalitást 6%-ra sikerült csökkenteni, ez pedig fokozatosan terhelhető és tökéletesíthető” – mondta el Benedek Imre.

A tanulmány szerint a különböző szív- és érrendszeri betegségek kezelésének lehetőségei közül ezt a rendszert javallott előnyben részesíteni, hisz nem csak a Székelyföldön, hanem Svédországban és Nagy-Britanniában is próbálkoztak az ittenit megközelítően jó eredményekkel.

„Sikerélményként könyvelem el”

Benedek professzort arról kérdeztük, hogy miként értékeli, hogy a tengerentúl is felfigyelnek a munkájára. „Tagadhatatlan, hogy nagy sikerélmény számomra, hogy neves szakemberek elismerik tevékenységem, hivatkoznak az eredményeimre. Nem beszélve arról, hogy az Amerikai Kardiológiai Társaság, és ennek a szakfolyóirata a világ legrangosabb szakmai fóruma. Annál is inkább jól esik ez az értékelés, hisz visszaemlékszem, pár évtizeddel ezelőtt pályakezdőként vegyes szakmai fogadtatásban részesültem, ám most tudom, hogy nem csak a hivatásomban tettem le valamit az asztalra, hanem mindezt a közösségemért tettem” – vallja a kardiológus.

A lehető leghamarabb orvoshoz fordulni!

Arra a kérdésünkre, hogy van-e mód, illetve miként lehetséges a szívbetegségek által okozott mortalitás további csökkentése, Benedek határozott igennel felelt. Kifejtette, hogy mindez az orvosok, a páciensek, a társadalom közös erőfeszítése árán lehetséges.

„A legfontosabb, hogy nem csak az orvosi grémiumoknak kell beszámolnunk az eredményeinkről, hanem a páciensekben kell tudatosítani, a társadalommal kell megismertetni, hogy ez a kezelési módszer létezik, és jelenleg a legoptimálisabb eredményeket produkálja.  Sok személy odahaza, „lábon” hordja ki a szívinfarktust, ez pedig mindig maradandó károsodást okoz a legfontosabb szervünkben” – állítja Benedek, aki kifejtette, hogy a páciensnek csupán az a dolga, hogy a rendellenesség észlelésekor azonnal forduljon sürgősségi ellátáshoz, mert a Stemi-kezelésben a másodpercek is értékesek. Amint a páciens a műtőasztalra kerül, az orvosok rövid időn belül alkalmazzák a katéteres eljárást. Ha az adott időkeretben sikerül a beteget a Stemi kezelésben részesíteni, akkor maradandó szívkárosodás nélkül éli túl az infarktust.

Elmondta azt is, hogy gyakran az egészségügyi bürokrácia megnehezíti az orvosok, asszisztensek munkáját, és előfordul, hogy banális problémák miatt késik a katéteres műtéti beavatkozás, ez pedig a páciens életét is veszélybe sodorja. „A több sebből vérző egészségügyi rendszer egyáltalán nem könnyíti meg sem a betegek sem az orvosok dolgát. Így történhet meg az, hogy a csíkszeredai beteg – amely kórházzal egyébként nagyon jól tudunk együttműködni –, akinek az ideszállítását is meg kell oldani, rövidebb időn belül kerül műtőasztalra, mint a marosvásárhelyi páciens. Nyilván emiatt a vásárhelyi beteg túlélésének esélyei csökkennek. Ezeket a problémákat is meg kell oldani a közeljövőben” – fogalmazott Benedek.

Elengedhetetlen a társadalom informálása

 

b1

A mortalitás további csökkentését az is akadályozza, hogy a betegek nem tudnak erről a kezelésről. A professzor szerint nagyon fontos lenne az orvos-beteg viszony bizalmi alapokra való (újra)építése, emellett a kezelés megismertetése az emberekkel.  „A rendszer hatékony működése érdekében a népszerűsítés elengedhetetlen, épp emiatt a kétezres évek eleje óta hirdetjük ezt, kongresszusokat szervezünk, és a médiaorgánumok segítségét hívjuk ahhoz, hogy ismertessék a társadalom tagjaival, hogy létezik itt, Székelyföldön egy olyan beavatkozási forma, olyan szakorvosokkal, akik a páciensek elengedhetetlen közreműködésével életeket menthetnek. Sajnos ez a terület nem kap a sajtó részéről akkora médiajelenlétet, amekkorát igényelne és megérdemelne. Szem előtt kell tartani, hogy emberek élete forog kockán. Egymillió székely emberről szól ez a munka!” – hangsúlyozta Benedek Imre.


Share Button
Ennyien olvasták: 175

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.