Központ
2017. november 24. péntek, Emma
Köd
Ma
Köd
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Jórészt felhős
Vasárnap
Jórészt felhős

Ez lesz 2015 igazi kihívása

Központ december 29, 2014 Társadalom

19 031 megbetegedés, 7373 elhunyt – egy december végi összesítés szerint ennyi áldozatot szedett a 2014-ben tomboló ebolajárvány, mely a legsúlyosabb a betegség 1976-os felfedezése óta. Noha van afrikai ország, ahol már sikerült véget vetni a vírus terjedésének, a betegség megállítása 2015 nagy kihívása lehet.

ebolaapolo
Már több mint 7000 halálos áldozatot szedett az idei évet végigkísérő, eddigi legsúlyosabb ebolajárvány. A vírus elsősorban Afrika nyugati részén pusztít, a nyugati világban eddig – minimális kivételtől eltekintve – a fekete kontinensről hazatérő betegek szorultak kezelésre. A három legsúlyosabban érintett országban, Libériában, Guineában, és Sierra Leonéban most is óriási problémát okoz, de a járvány korábban elérte Nigériát, Szenegált és Malit is.

Jó hír azonban, hogy utóbbi három ország esetében – mivel hónapok óta nem jegyeztek fel új beteget – a WHO hivatalosan is kijelentette, hogy vége a járványnak. Mindezzel együtt elmondható: az ebola terjedésének egyértelműen kedveznek az Afrika szegényebb országaiban tapasztalható gyengébb higiéniai körülmények.

Az ebola levegőben nem, gyakorlatilag csak testnedvek útján képes terjedni. Ezért történhetett, hogy a megfelelő egészségügyi infrastruktúrával rendelkező Európában és Egyesült Államokban csak minimális új megbetegedés történt.

Ezzel szemben az afrikai kontinens szegény országaiban gyenge az egészségügy, kevés a jól felszerelt kórház, ráadásul néhány afrikai halotti szertartás olyan, halottal történő érintkezéssel jár, aminek eredményeképpen a vírus átterjed az egészséges emberre. Az érintett országokban éppen emiatt a hagyományos rituálék mellőzésére hívott fel néhány napja Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára is.

Néha ráadásul a gyógyulás sem jelent feloldozást: a betegség ezután egyrészt rövid ideig képes még terjedni nemi érintkezés útján is, másrészt számos olyan beszámolót hallhatunk, amelyek szerint az otthonába visszatért – immár egészségesnek tekinthető – afrikai pácienst a környezete megbélyegzi, és kerüli a vele való érintkezést.

Az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet mindemellett úgy látja, hogy a járvánnyal sújtott országoknak nyújtott nemzetközi segítség túl késői és túl csekély. Joanne Liu, a szervezet elnöke egy közelmúltbeli interjúban úgy vélekedett, hogy az ebola elleni harcban túlságosan magukra maradtak a helyi orvosok és ápolók, valamint a humanitárius segítők.

Teljes egészében elfogadott és engedélyezett gyógyszer az ebolára még nincs, ugyanakkor vannak ígéretes kezdeményezések. Legtöbbször a ZMapp nevét hallhattuk, melyet első alkalommal Afrikából Amerikába szállított betegeken próbáltak ki, miután majmokon már sikeresen tesztelték. Az első páciensek meggyógyultak, ám a kezelés még sok kérdőjelet vet fel, és a teljes körű engedélyeztetése sem zajlott még le.

Az ebola ugyan eddig már több ezer áldozatot szedett, ám nem mérhető a világ legelterjedtebb betegségeihez. A megfelelő óvintézkedések megtételén túl ugyanis érdemes belegondolni: a szintén főleg trópusi vidéken előforduló malária évente nagyjából 350-500 millió embert betegít meg, ezek közül a halálos kimenetelűek száma egymillió feletti, Afrikában pedig 25 százalék az éves mortalitás az 5 éves kor alatti gyermekpopulációban.

forrás: mno.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 258

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.