Központ
2020. június 04. csütörtök, Bulcsú

Faldöntögetés Marosszentgyörgyön

Nemes Gyula november 27, 2014 Társadalom

Úgy tűnt, végre megoldódott a hosszú ideje tartó útjavítás miatti hercehurca. Elkészült az új útburkolat, új járda, új hidak, forgalomirányító táblák kerültek a helyükre. Aztán miután kihelyezték a két közlekedési irányt elválasztó betonfalat, kiderült, még sincs rendben semmi.

szengyorgy4

A Marosvásárhelyt Szászrégennel összekötő út javítási munkálatai igen bonyodalmasak voltak, főleg a marosszentgyörgyi szakasz. Míg 2012 júniusában arról szóltak a híradások, hogy elkezdődött az útszakasz rendbetétele, szeptemberben már azért panaszkodott a lakosság, hogy a tiltótáblák, úttorlaszok miatt nehéz a közlekedés, a szegélykövek miatt meg keskeny az út. Aztán a szegélyköveket visszabontották, elhordták, és beállt egy hosszabb szünet, az útjavítási munkálatok leálltak egy időre. Marosszentgyörgyön az útszakasz elkátyúsodott, szinte járhatatlanná vált. Sokan a helyi polgármesteri hivatalt és az önkormányzatot hibáztatták ezért az áldatlan állapotért, pedig a felelős kizárólag a Román Országos Út- és Autópálya Vállalat (CNADR) volt. Hogy ez mindenkinek tudomására jusson, a marosszentgyörgyi önkormányzat nagy méretű bannereket helyeztetett el a község két bejáratánál, illetve a központban. Aztán a helyiek új járdák öntésébe kezdtek, de felszólítást kaptak, hogy hagyják abba, mert ez a CNADR hatáskörébe tartozik. Így aztán maradt a várakozás és a bosszankodás.

A betonfal miatt megnőtt a balesetek száma
Végre 2014 tavaszától elérték Marosszentgyörgyre is az útjavítással. Lassan is haladtak ugyan, de mindenki örült, hogy végre megoldódik a helyzet. Az ősz elejére el is készült a felújítás, de amiről senkit nem kérdeztek meg, és a közlekedési irányt betonfallal választották el a fürdőtől a község marosvásárhelyi határá­ig. A polgármesteri hivatal által kidolgoztatott technikai terveket semmibe vették. A tervezett hegytetői körforgalmat nem valósították meg. A szentgyörgyiek azóta is tiltakoznak. A betonfal miatt sokan kilométereket kell gyalogoljanak, hogy átkeljenek az úttesten, a gépkocsivezetők is plusz utat tesznek meg, ameddig visszafordulási lehetőséget találnak. A mellékutcákat is elzárták a főúttól. A betonfal autópálya-hatást fejt ki, a tranzit forgalom felgyorsul, amiért sok baleset történik. A választóbeton kihelyezése óta megnőtt a balesetek száma. Kezdetben a kivitelezők úgy tervezték, hogy a betonfalon semmi átkelő lehetőséget nem hagynak az egész település hosszában. A polgármesteri hivatal közbenjárásával ezen sikerült annyit változtatni, hogy a megépített falon ma van nyolc gyalogátjáró, hét mellékutcába való letérési lehetőség és két kis körforgalom.

szengyorgy3

szengyorgy2

„Ha szükséges, Klaus  Johannist is megkeresem  a panaszunkkal”
Péntek este a szentgyörgyiek egy csoportja utcai tüntetésen tiltakozott a fal miatt. Az esemény egyik szervezője, Iszlai Tamás hangosbemondón szólt az összegyűlt tömeghez. A betonfalat az Észak és Dél-Korea közötti falra hasonlította, amely elválaszt egy közösséget. „Nincs szükségünk ilyenre, letérőket, biciklisávot, megfelelő járdát akarunk!” – fejtette ki Iszlai. Sófalvi Sándor Szabolcs, a község polgármestere lapunknak elmondta, hogy megkereste az üggyel kapcsolatban a CNADR helyi, brassói és bukaresti vezetőségét, a felújítást végző olasz céget, a megyei főispánságot és a szállításügyi minisztériumot is, de mindezidáig nem sikerült eredményt elérni. A falépítők azt mondják, hogy éppen a helyi lakosok biztonságát szavatolják a szinte 80 centiméter magas betondarabok. A továbbiakban a polgármester azt ígérte, hogy nem hagyja abba a tiltakozást, amíg elfogadható, a marosszentgyörgyiek számára megfelelő megoldás nem születik. Ennek érdekében újra Bukarestbe megy, ha szükséges akár az újonnan megválasztott államelnököt is felkeresi panaszukkal.
A helyiek pedig továbbra is tiltakoznak, panaszkodnak úton-útfélen, facebookon, e-mailben.

szengyorgy1

Share Button
Ennyien olvasták: 869

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.