Központ
2017. november 22. szerda, Cecília
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű
Köd
Holnap
Köd
Helyenként felhős
Péntek
Helyenként felhős

Falunapok és fesztiválok Maros megyében

Központ július 31, 2014 Társadalom

Falunapok és fesztiválok Maros megyében

feszt

Egyre divatosabbá válik térségünkben is a falunapok és fesztiválok szervezése. Szinte minden kisebb-nagyobb településen sikerül egy vagy több nap erejéig tető alá hozni efféle eseményt. Van, ahol kulturális tartalommal töltik meg azt, máshol kimerülnek a gulyásfőzés, sörvedelés és rongyrázás szintjén. Mai lapszámunkban egy kis összefoglalót állítottunk össze – a teljesség igénye nélkül – az elmúlt hónapok ilyen jellegű rendezvényiről, amelyek Marosvásárhely közvetlen közelében zajlottak.

 

A falunap vagy fesztivál megszervezése sokban függ az anyagi lehetőségektől, a szervezők rátermettségétől, értékrendjétől. A kiváló szervezésnek iskolapéldája lehetne szűkebb térségünkben Marosszentgyörgy vagy Marossárpatak, ahol elsősorban a kultúrára, valamint a helyi értékek bemutatására fektetik a hangsúlyt, és csak másodlagos szerepe van az eszem-iszomnak.

Kultúra, nem csak „ihaj-csuhaj”!

Marosszentgyörgyön idén már húszadik alkalommal sikerült megszervezni a Szent György Napokat. Volt ott rendhagyó utcaátadás, lábtenisz-bajnokság, bicikliverseny, könyvbemutató, festészeti kiállítás, fényképtárlat, post-mortem tiszteletbeli polgári cím adományozás, székelyruhás felvonulás, koszorúzás, néptáncfesztivál, kézműves vásár, valamint sok koncert. „A kultúrotthon és a Szent György szobor közötti székelyruhás, rezesbandás felvonulásra az bátorított, hogy községünkben közel 100 magyar gyermek jár rendszeresen néptáncot tanulni – mondta el lapunknak Sófalvi Szabolcs polgármester. Az oktatókat a szentgyörgyi polgármesteri hivatal fizeti, a szülőknek semmibe nem kerül a gyermekek taníttatása. Itt, a város közelében, egy multikulturális közegben, nehéz az identitás őrzése, a magyar hagyományok ápolása, ezért éreztük fontosnak a néptáncoktatás finanszírozását. Látva a gyermekek lelkesedését, megszerveztük a felvonulásukat és fellépésüket. Ami az idei rendezvényeken való részvételt illeti, elmondhatom, hogy az előbbi évekhez képest sokkal többen jelentek meg a különböző kulturális eseményeken. Ha eddig inkább csak a koncertekre jöttek el az emberek, idén teltházas könyvbemutatóink, festészeti- és fotótárlataink voltak. Én úgy látom, hogy az embereket egyre inkább kezdik érdekelni az ilyen jellegű események, nem csak az éjszakába nyúló ihaj-csuhaj.”

A marossárpatakiak 2014 júliusának elején már hetedik alkalommal szervezték meg a Tánc- és Huszárfesztivált. Sor került ott fogathajtó-versenyre, lovas bemutatókra, az első világháború áldozataira való megemlékezésre, néptánc fesztiválra, huszárfelvonulásra. A helyi hagyományőrző huszárok vezetője, Miholcsa József szobrászművész idén magyaros motívumokkal díszített falubejárati táblát ajándékozott a településnek, amelyen román és magyar nyelven van kiírva a falu neve. Mint köztudott, előző években a szobrászművész az erdélyi fejedelmek, valamint Szent István és Szent László kőmását készítette el, létrehozva egy olyan szoborparkot Sárpatakon, amely Erdély-szinten egyedinek számít.

Csejden ez évben először sikerült falunapot szervezni.  Az esemény a Szászrégeni Fúvószenekar és a XV. Hagyományőrző Mátyás-huszárezred felvonulásával vette kezdetét. Ezt követően a falu központjában felállított szabadtéri színpadon felléptek a csejdi óvodás és kisiskolás gyermekek, a Jubilate Deo dalcsoport, a Cousen együttes, a marosszentgyörgyi óvodás és kisiskolás gyermekek magyar néptánccsoportja, a Táltos magyar néptánccsoport, valamint a Vadrózsák cigány tánccsoport. A csejdieket közelebbről ismerők a helyi Sola Musica dalkar fellépését hiányolták.

„A búcsú a bűnbánat ünnepe”

Székelykálban július első vasárnapján falunappal egybekötött búcsús ünnepre került sor. „Bűnbánat ez az ünnep. A szentáldozás, a szentgyónás, az imádkozás ideje – tájékoztatott Becze Lóránt székelykáli plébános. Az ünnepi szentmisén Sarlós Boldogasszony közbenjárását kértük, hogy képesek legyünk Istent és embertársainkat szeretni. Ez a teljes búcsúnyerés feltétele, a bűneink eltörlése. Minden egyházközségnek egyszer van egy évben saját ünnepe. Isten megbocsátja bűneinket. Ez ad okot az ünneplésre.”

Székesen is a búcsú ünnepével kötötték egybe a falunapokat a szervezők. „Ilyenkor sokan vannak itthon az elszármazottak közül, ez az alkalom családi ünnep is sokuk számára. De az embereket manapság inkább csak a világi része vonzza az eseményeknek. A harangok hívó hangját nem sokkal többen hallják meg, mint más vasárnapokon” – osztotta meg gondolatait Bíró László székesi lelkipásztor.

Nagyernyében a hét végén második alakommal szervezték meg a Nyári Fesztivált. Az elmúlt szombati rendezvényt vihar szakította félbe, de a továbbiak folyamán sikerült bemutatni a tervezett programok minden pontját. Augusztus első hétvégéjén – a már három éve szünetelő – Sáromberki Napok megtartására is sor kerül – tudták meg a nagyernyei fesztiválon résztvevők.


Share Button
Ennyien olvasták: 1787

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.