Központ
2020. július 10. péntek, Amália

Fantom-intézet élén áll Szász Jenő?

Központ május 25, 2013 Társadalom

Fantom-intézet élén áll Szász Jenő?

A HVG-nek nem sikerült megtalálni a tavaly indult Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) irodáját, melynek élére Orbán Viktor Szász Jenő volt MPP-elnököt nevezte ki, és mely számára 1,3 milliárd forintot különített el a magyar kormány. 

 

Pénteken megjelent cikkében a hírmagazin beszámol arról, hogy Szász Jenőt és az intézmény elnökhelyettesét, Fráter Olivért sem sikerült elérnie. Az azonban biztos, hogy Szász Jenő államtitkári rangban van alkalmazva, és havonta 997 ezer forintot (kb. 3400 euró) fizetést kap.

„Szerepel a névjegyzékben az intézet, de nincs szám hozzárendelve” – közölte a hvg.hu-val a Miniszterelnökség telefonközpontosa, amikor arra kértük, kapcsolja a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet (NSKI). Viszont megadta az intézmény elnökhelyettese, Fráter Olivér mobilszámát, ám amikor tárcsáztuk, akkor egy gépi hang közölte: „a szám átmenetileg ki van kapcsolva a forgalomból”. Kicsengett viszont az elnök, Szász Jenő telefonja – melyen decemberben még elértük –, ám senki nem vette fel, sms-ünkre nem reagált. – írja a HVG.

A miniszterelnök által személyesen jegyzett, februárban kiadott alapító okirat szerint az intézet székhelye a Kossuth tér 1-3. szám alá van bejegyezve, ezért hívták a címen lévő Országházat is, de ott nem is halottak az NSKI-ről, sem a két vezetőjéről. 

Mindez azért különös, mert a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet a kormány egyik legfontosabb háttérintézménye, alapító okirata szerint „a miniszterelnök irányítása alatt működő központi hivatal”, alkalmazottai „fontos és bizalmas munkakört betöltő személyek”, akiknek a legmagasabb fokú titkosszolgálati átvilágításon kell átesniük.

Az NSKI-t létrehozó december 11-i kormányrendelet szerint az intézet létszáma 100 fő, a kormány pedig tavaly az utolsó pillanatban úgy módosította a 2013-as költségvetést, hogy 1,2 milliárd forintot különített el a hivatal számára az idei évre. 

A HVG szerint nem az iroda fellelhetetlensége az egyetlen furcsaság. Szász Jenőt és Fráter Olivért a kormányfő egy 2013. február 12-i miniszterelnöki határozattal nevezte ki, de visszamenőleges hatállyal, egy nappal korábbi időponttól. 

Ugyanakkor egy december 18-i kormányhatározattal még a 2012-es költségvetés terhére elkülönítettek 100 millió forintot a hivatalra a Miniszterelnökség előirányzatából – azaz 6 munkanap maradt arra, hogy esetleg még abban az évben elköltsék a pénzt.

Forrás: hvg, transindex.ro

 

Share Button
Ennyien olvasták: 360

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.