Központ
2020. május 26. kedd, Evelin, Fülöp

Fejlődő civil szféra a Mezőségen      

Központ június 26, 2017 Társadalom

A mai erdélyi magyar társadalom számára az egyik legfontosabb értéket a család képezi. Felelősek vagyunk mindannyian azért, hogy olyan környezetet teremtsünk, ahol a családok biztonságban nevelhetik gyermeküket, legyen az városon, vagy egy olyan községben, mint Mezőpanit, ahol egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek ezen értékek meglétére és ápolására.

Interaktív hétvégét tudhat maga mögött Mezőpanit, ugyanis a Pro Pambus Mezőpanitért Ifjúsági Egyesület szervezésében második alkalommal került sor a Családi piknik elnevezésű rendezvényre.

Összefogás, fejlődés és tenni akarás a civil szféra fejlődésének érdekében a Mezőségen  

„A Pro Pambus alapításának célja az volt, hogy próbáljuk Mezőpanitot szebbé, színesebbé tenni, különböző kulturális, sport és egyéb programok szervezésével, amiben nagy segítségünkre voltak a helyi vállalkozók, önkormányzatok, református egyházak, ennek is köszönhető, hogy 2007-ben közösen építettünk egy játszóteret, teljesen önkéntes munkával ” – emlékszik vissza az egyesület elnöke, Pálfi Botond, akik az élő zenés táncházak, sportesemények mellett az idei évben első alkalommal szervezték meg a Családi napokat. Az esemény közös összefogás által valósul meg, ugyanis a különböző pályázati források mellett besegített néhány helyi vállalkozó és a helyi tanács is.

„Bár a családi nap piknik jellegét az időjárás kissé áthúzta, ennek ellenére, úgy gondolom, sikeres, tartalmas rendezvénnyé nőtte ki magát. Az ilyen alkalmak nemcsak szórakozást jelentenek a gyerekeknek, szülőknek, nagyszülőknek, hanem fontos színterei is a találkozásoknak, ahol saját problémáikat, örömeiket oszthatják meg egymással. Szakember segítségével a gyereknevelés igen fontos kérdéseit tisztázhatják, ugyanakkor a kisgyerek hozzászokik a közösségi léthez, megismeri társait, és közben mosollyal az arcán tölt el egy napot ” – meséli Bodó Előd Barna, a község polgármestere, aki meglátása szerint Mezőpanitban a családalapítási kedv megvan, a gyermekáldást is valóban áldásnak tekintik a családok.

„Az esemény során sok új élménnyel gazdagodtunk, jó volt, hogy a szervezők kicsikre és nagyokra is gondoltak. Ilyen volt Kádár Annamária előadása, aki megerősítette bennem azt a gondolatot, hogy mennyire fontos a mese a gyerekek mindennapjaiban, hogy a rajzfilmek helyett használjuk a fantáziánkat, akár saját történeteinket is ” – ecseteli tapasztalatait Sikó Melánia Ildikó, két gyerek édesanyja, aki jelen volt az eseményen.

Közös célokért

„A kultúránk igen gazdag, és rajtunk áll, hogy mennyit viszünk be a hétköznapokba. Általános erdélyi képlet, így nálunk is észlelhető, hogy átalakul a kultúrafogyasztás, új igények jelennek meg. Kihívás, hogy miként tudnak a szervezők eleget tenni ennek úgy, hogy közben az autentikus kulturális tartalom megmaradjon. Mezőpanitban és környékén is sok még a tennivaló, ám mivel vannak falvanként kulturális, ifjúsági egyesületek, van egy megfelelő csapat. Megoldandó feladat: arra sarkallni a különálló kisközösségeket, hogy hangolják össze erőiket” – tudtuk meg.

Érdemes szót ejteni a tervekről is: hosszabb távú terveik között szerepel egy kulturális központ létrehozása, szeretnének falumúzeumot alapítani, meg kell újítani a falumonográfiát, rendszeressé kell tenni a néptánccsoport munkáját, a képzőművészeti és kézműves táborokat támogatni kell. „Legfontosabb, hogy azok a szereplők, egyesületek csoportok, akik a kultúra szervezését magukénak érzik, összehangoltan és minél szélesebb körben végezhessék értékteremtő munkájukat ” – avat be a polgármester a jövőbeni tervekbe.

Szerencsére nagy az érdeklődés, akár a napközis szolgáltatások iránt is, hiszen tavalyhoz képest 50%-kal többen adnák gyerekeiket napközibe, de egy bölcsőde is nagy segítség lenne a szülők számára. Feladatuknak tekintik, hogy testi, szellemi és lelki fejlődéshez segítsék nemcsak a gyerekeket, de az édesanyákat, édesapákat is. Ehhez kívánnak hozzájárulni az ilyen típusú, kimondottan családoknak szóló rendezvények is.

A Pro Pambus célja minél több fiatalt beléptetni a szervezetbe, számos kulturális programot szervezni, illetve egy nagyobb pályázati projektet elkészíteni a térségben lévő Leader Gal3 pályázati rendszer segítségével.

„Fontos dolog számunkra minden olyan kezdeményezés, amely feleleveníti, bemutatja és megőrzi a múlt értékeit, élhetőbbé, szerethetőbbé és gazdagabbá teszi a jelent, megalapozza és némiképp kiszámíthatóvá, biztonságossá, és a fejlődés irányába mutatóvá teszi a jövőt” – meséli a polgármester, aminek függvényében az idei évben jelentősen megnövelték a civil szervezeteket és egyházakat célzó támogatási keretet, álláthatóbb pályázati rendszert indítottak be. Bemutatókat, értesítőket szerveznek folyamatosan az aktuális finanszírozási lehetőségek megismertetése céljából, mivel Mezőpanit község fejlesztési stratégiájának kulcseleme a kulturális értékek megőrzése, továbbadása és megélése.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 1600

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.