Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Fel kell oszlatni a MOGYE szenátusát!

Központ május 18, 2012 Társadalom

mogyeFel kell oszlatni a MOGYE szenátusát!

„Fel kell oszlatni a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem szenátusát, mert a februárban tartott választásokat illegális charta alapján tartották meg” – jelentette ki Kincses Előd ügyvéd.

Ugyanakkor elmondta, hogy júniusra halasztotta a Megyei Törvényszék annak a keresetnek a tárgyalását, amelyet a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) indított a tavalyi év novemberében a MOGYE ellen. A keresetben Kincses azt kéri, tekintsék semmisnek az egyetem új működési rendszabályzatát, mivel annak megalkotásakor nem tartották be az érvényben levő jogszabályt. A fent említett kereset másik pontja, hogy a Tanügyminisztérium jóváhagyásával nem rendelkező charta alapján megtartott 2012. február 8-i választásokat érvénytelenítsék, és törvényes szabályzat alapján szervezzék újra azokat.

Jelenleg az egyetemi charta a 22-es csapdájában van, hiszen a törvénytelenül megválasztott szenátus nem fogadhat el új chartát, a régi szenátus által elfogadott működési rendszabályzat pedig nem felel meg a tanügyi törvény előírásainak, így annak a semmisségét is meg kell állapítania a bíróságnak.

„Letettem a kereset módosítását, amely a szenátusi választások megsemmisítésére vonatkozott, hisz ezt nem létező charta alapján választották meg. Ez kiderül abból a határozatból is, amit a Marosvásárhelyi Táblabíróság hozott meg május 11-én. A kormányhatározat ellen benyújtott közigazgatási keresettel kapcsolatos véleményem pedig, hogy előre kellene hozni decemberre kitűzött tárgyalást, hogy az igazságszolgáltatás öntsön tiszta vizet a pohárba, annál is inkább, mert nincs legálisan működő szenátusa az egyetemnek” – fogalmazott Kincses.

Az ügyvéd elmondta, a pert az EMNT, az EMNP és az MPP elöljáróival közösen kezdeményezték, s bár Kincses levélben fordult az RMDSZ-hez, arra kérvén őket, hogy csatlakozzanak a perhez, választ azonban nem kapott rá.

„A per elindításakor – tavaly novemberben – levélben kértem a Szövetséget, hogy csatlakozzon, de azóta sem érkezett hivatalos válasz. Akkor ők politikai megoldást kerestek, viszont ez csődöt mondott, sőt a kormánykoalíció bukásához vezetetett. Bízom abban, hogy revideálják nézeteiket, és várom, hogy csatlakozzanak a perhez. A MOGYE-ügyben kizárólag a jogi út járható, mert ha születik egy végleges jogi döntés, akkor senki nem kérdőjelezheti azt meg – mondta el Kincses Előd. Szerinte a MOGYE chartájának az ügyében a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem és a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem példája a követendő, és a BBTE egykori rektorát, új külügyminiszter Andrei Margát várják Marosvásárhelyre.


Lapzártánkkal egyidőben az RMDSZ is úgy döntött, hogy belép abba a perbe, amit a RMOGYKE Kincses Előd ügyvéddel, és a két fent említett magyar párttal indítottak a MOGYE vezetősége ellen, mert a charta kidolgozásakor nem tartották be az oktatási törvény előírásait, illetve a szenátust érvénytelen charta alapján választották.

Share Button
Ennyien olvasták: 511

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.