Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Felhagy a romániai palagáz-kereséssel a Chevron

Központ február 23, 2015 Társadalom

Felhagy a palagáz-lelőhelyek feltérképezésével Romániában és kivonul az országból az amerikai Chevron olajipari vállalat – közölte szombaton külföldi sajtóértesülésekre hivatkozva a Hotnews.ro hírportál.

A protester holds banners during a protest over a decision by Romania's government to award exploration rights to US giant Chevron to drill for shale gas at the Black Sea shore in the region of Dobrogea, in downtown Bucharest

A kivonulást hivatalosan még nem jelentették be, de Victor Ponta miniszterelnök már a múlt év végén közölte, hogy a Chevron nem talált palagázt romániai próbafúrásai alkalmával. A szénhidrogén-termékek világpiaci árának visszaesése közepette az amerikai cég a közelmúltban felhagyott a lengyelországi és ukrajnai palagáz-üzlettel is – jegyezte meg a lap.

A számára kedvezőtlen piaci változások mellett a Chevron erős ellenállásba is ütközött Romániában környezetvédő és településeiket féltő helyi lakosok részéről. Az amerikai cégnek több ízben le kellett állítania a próbafúrásokat a kelet-romániai Pungești községben, ahol palagáz-ellenes tüntetők csaptak össze a karhatalommal. 2013 decemberében különleges közbiztonsági övezetté nyilvánították a térséget, ahol a csendőrök szükségállapothoz hasonló fokozott ellenőrzést vezettek be.

A palagáz-kitermelés ellenzői veszélyesnek és környezetrombolónak tartják az amerikaiak által alkalmazott technológiát, vagyis azt, hogy homokkal és vegyi anyagokkal kevert vizet sajtoljanak nagy nyomáson a kőzetbe, annak megrepesztése, illetve az ott lévő gáz kiszabadítása érdekében.

Korábban egyes romțniai lapok arról cikkeztek, hogy Moszkva érdekeit sértené, ha Romániában elindulna a palagáz kitermelése, mert ezzel csökkenne a térség és az egész Európai Unió energetikai kiszolgáltatottsága. Az Evenimentul Zilei című jobboldali lap 2013-ban azt állította, hogy „nem a moldvai kisvárosokban és falvakban hirtelen megélénkült polgári öntudat”, hanem Oroszország áll a palagáz elleni romániai tüntetések hátterében.

Victor Ponta miniszterelnök tavaly bírálta a tüntetőket. Szerinte hasznos lenne tudni, mennyi palagázzal rendelkezik az ország, majd utána kellene dönteni, hogy kitermelik-e.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 458

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.