Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Felújítják a marosszentgyörgyi Máriaffy-kastélyt

Központ május 9, 2013 Társadalom

Felújítják a marosszentgyörgyi Máriaffy-kastélyt

kastely

Marosszentgyörgyön a hegytetőn, sűrű növényzet közt rejtőzik a Máriaffy-kastély. Ma eléggé szomorú látványt nyújt a lerobbant épület, de bíztató hír vele kapcsolatban, hogy jó kezekben van. A közelmúltban ugyanis a helyi önkormányzat vásárolta meg a kastélyt és szűk környékét.

Marosszentgyörgyöt mint önálló egyházközséget már a 14. század eleji pápai dézsmajegyzékek említik. „Maros-Szent-Györgyöt a 15. században a Szentgyörgyi család bírja” – írja Orbán Balázs A Székelyföld leírásában, és ez az állítás számos dokumentummal igazolható. A Szentgyörgyi családtól aztán a Tóth, majd a Petki és végül a Máriaffy famíliák örökölték a marosszentgyörgyi birtokot. Valószínűleg már a Szentgyörgyi családnak is volt háza a területen, de azt biztosan tudjuk egy 1624-ből származó okiratból, hogy a Tóthoknak „udvarháza a falu végén vala”. Ennek helyére épült a Petkiek erődített várkastélya, amelyről „mint nagyon fényesről emlékezik pater Bombardus” – jegyzi a legnagyobb székely. A 18. században aztán a Máriaffyak tulajdonába került a szentgyörgyi uradalom, és ők építettek kastélyt a várromok helyére.

„Az új kastély 1870 körül épült”

Az épület bemutatását szakemberre bízzuk, és idézzük Keresztes Gyula építész leírását: „A Maros völgyének keleti oldalán végighúzódó magaslat nyugati nyúlványának peremén áll a maksai Máriaffy család kastélya és nagy parkja. […] A Petkiek a magaslaton építették erődített várkastélyukat, de annak épületmaradványai már nem állnak, hacsak a jelenlegi kastély vastag falú pincéit nem tekintjük régebbinek, amelyre a Máriaffyak ráépítették neoreneszánsz kastélyukat. Ez az új kastély 1870 körül épült kétszintesnek, melynek mindkét homlokzata díszes megjelenésű. Az országútról hosszú sétány vezet a kastélyhoz, s a nagy pergolás oszlopos teraszhoz, a központi hallhoz. A homlokzati főpárkány felett díszes attikafal hangsúlyozza a kastély főtengelyét. Az ellenkező oldalon – a Maros felé néző – árkádívek és csehsüveg-boltozatok tartják a földszínt és a síkmennyezetű emeleti fedett tornácot. Az emeleti rész téglapillérei korintizáló fejezetekkel készültek. A főpárkány felé attikafalat építettek, a középtengely félköríves lezárású kiemelt részére a család címerei kerültek. A hármas árkádnyílású földszinti és emeleti tornácos főhomlokzat a Maros völgyére néz. A kastély homlokzatait fő és osztópárkány, valamint a zsalugáteres ablakok keretezése díszíti. A szimmetrikus alaprajzi elrendezésű kastély halljának belső díszítése és a kovácsoltvas korlátja a kastély fényűzésére vall. Szalonjai, és arcképcsarnoka sok kiváló mester alkotását őrizte.”

„A kastélyhoz csodálatos dendrológiai park tartozott, amely Erdély-szerte ritka fafajtákban bővelkedett” – állítja Kusztos Árpád kertészmérnök, helyi tanácsos. Stílusát tekintve „angolparknak” készült, és az első évtizedekben körülölelte a kastélyt. A beültetett fák szinuszos vonalrendezésben képezték a nagyút felé vezető kocsiutat 1962-ig, mikor egy augusztusi szélvihar a park fáit nagyon megrongálta. Sok fát kidöntött, nevezetesen az óriásméretű erdei fenyőket és kőriseket. Ezek pótlásakor az új fákat már egyenes sorokba ültették. Így az út is kiegyenesedett, és a főútról látszott a kastély épülete. A beavatkozás nem érintette a park többi fáit, a hárs-, tölgy-, szerecsendió-, akác-, juhar-, vadgesztenye-, tiszafák igen jó állapotban megmaradtak.


A kastélyparkban több százéves fát találunk

Értékes színfoltja a község flórájának ma is a Máriaffy-kastély dendrológiai parkja, ahol több százéves fát találunk. Ezek közül Dr. Márkus István agronómus mérnök, Marosszentgyörgy díszpolgára közlése szerint a következőket említjük meg: kocsánytalan tölgy (2 darab több mint 800 éves példány), tiszafa, mocsári tölgy (magassága 35–40 méter, több mint 300 éves), amerikai dió, kőris, somsétány.

A második világháború után hatalomra jutó kommunista rendszer idején államosították a kastély épületét és a hozzá tartozó telket is. A megalakuló állami gazdaság épületeket épített a kastélykertben, amelyeket ma is használnak. A kastély később a csendőrség kezébe került, majd a közelmúltban visszaigényelték a Máriaffy család örökösei, akik végül is a marosszentgyörgyi önkormányzatnak adták el örökáron.


„Művelődési központot és falumúzeumot tervezünk a kastélyba”

A Máriaffy-kastéllyal kapcsolatban a következőket olvashatjuk Marosszentgyörgy polgármesterének, Sófalvi Sándor Szabolcsnak a blogján: „Sikerült megvásárolni a község központjában található Máriaffy-kastélyt. Fontos lépés, mert a felújítás után, a Kulturális Minisztérium támogatásával művelődési központot és falumúzeumot tervezünk ebbe a kastélyba. Továbbá, mivel a marosszentgyörgyiek nagy része a község központi övezetében lakik, ebbe az épületbe fogjuk költöztetni a polgármesteri hivatalt is, mert ez a hely sokkal megközelíthetőbb az önkormányzathoz forduló személyek számára. A kastélyhoz tartozó parkot megszépítjük, és sétálóhellyé alakítjuk a nagyközönség számára. Ez a dendrológiai park és évszázados tölgyek rezervátuma néven ismert park egyúttal természetvédelmi terület is, ahol számos értékes növény található. Jelenleg ez a liget magántulajdonban van, de ez év elején a polgármesteri hivatal pályázatot nyert a Környezetvédelmi Minisztériumnál és megkapta a felügyeleti és védnökségi jogot a szóban forgó park egy részére. Ennek megfelelően intézkedni fogunk az évszázados tölgyfák megóvása érdekében, sétányokat alakítunk ki padokkal, egyszóval kellemes hely lesz a helyi közösség számára és szimfonikus vagy középkori zenei koncertek megszervezésére.”


Három év leforgása alatt tervezik felújítani a kastélyt

Kérdésünkre a polgármester elmondta még, hogy terveik szerint már az idén nekifognak a kastély tatarozásának. Először is a tetőszerkezetet szeretnék rendbe tenni, hogy megóvják az épületet az időjárás viszontagságaitól, és a további rongálódástól. Egyelőre nincs kilátás EU-s pénzre, így önerőből fognak neki. További kérdésünkre, hogy a kastélypark arculatán terveznek-e változtatni a község elöljárója elmondta: „A kastélypark nem a miénk. A kastélyhoz elég kicsi terület tartozik, amit természetesen szépíteni szeretnénk.” Véleménye szerint körülbelül három év leforgása alatt sikerül majd felújítani a kastélyt, abban kialakítani a polgármesteri hivatalt és a művelődési központot.

Szép tervek. Reméljük minden az elgondolásuk szerint halad és jó, követendő példa lesz a környékbeli települések előtt, ahol elenyészőben vannak a több évszázados kastélyok.

Share Button
Ennyien olvasták: 1007

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.