Központ
2020. február 29. szombat, Elemér

Ferenc pápa meglepte a környezetvédőket

Központ április 25, 2016 Társadalom

A szervezők és a résztvevők meglepetésére Ferenc pápa váratlanul megjelent a Föld napja alkalmából a Villa Borghese római parkban vasárnap rendezett találkozón.

pope

A katolikus egyházfő, aki előzetes bejelentés nélkül érkezett meg az eseményre, a pódiumon egy műanyag széken foglalt helyet és arra kérte a felszólalókat, folytassák beszédeiket a környezet védelméről.
A találkozó végén Ferenc pápa rögtönzött beszédet tartott kijelentve, hogy a sivatagokból is lehet élettel teli erdőt teremteni.
“A városok és az emberek élete is tele van sivatagokkal, amelyeket előítéletek, félelmek keltenek. A városi sivatagokban lehet élni és halni, de élettel teli erdővé is lehet őket változtatni. Nem szabad félni, életet ott kell teremteni, ahol csak lehet, még konfliktusokban is. A konfliktusokat kézbe kell venni és meg kell oldani” – hangsúlyozta egyházfő. Hozzátette: “ahhoz, hogy megismerjünk valamit, közel kell kerülni hozzá, ez kockázatot, ugyanakkor lehetőséget is rejt magában”.
A pápa szerint a mai társadalomból hiányzik a mosoly, amelyet az emberek közötti “érdek nélküli társadalmi barátság” hiánya okoz. Megismételte gyakori mondását, miszerint a világban különböző helyszíneken harmadik világháború zajlik.
A Föld Napja alkalmából tartott római találkozót olasz környezetvédelmi szervezetek és a Fokoláre katolikus mozgalom szervezte.
Ferenc pápa megválasztása óta sürgeti a megfogalmazása szerint “kizsákmányolt” bolygónk védelmét. A teremtett világ védelmét hirdette az Áldott légy (Laudato si’) című enciklikájában is, amelyet a tavalyi párizsi klímakonferencia előtt adott ki.
Ferenc pápa vasárnap a 13-16 év közötti fiatalok szentévi zarándoklatára az egész világból Rómába érkezett lányokkal és fiúkkal találkozott. Több mint hetvenezer fiatal lepte el a Szent Péter teret és környékét. Beszédében kijelentette, hogy a fiatalok boldogságának nincsen ára. A boldogságot azonban nem könnyű megtalálni, “nem mobiltelefonos alkalmazás, amelyet le lehet tölteni” – hangoztatta.
A pápa arra kérte a “jövőt építő” fiatalokat, hogy ne elégedjenek meg a középszerűséggel, “ne éldegéljenek kényelmesen és egy helyben ülve”. “Csakis bátor és erős döntésekkel valósulnak meg a legnagyobb álmok, amelyekért érdemes leélni az életünket” – hangsúlyozta.
Az olasz és külföldi fiatalokat szombaton a Szent Péter téren sorakozó székeken ülő százötven pap gyóntatta meg. Közöttük volt Ferenc pápa is, aki egy órán át mintegy húsz fiatalt gyóntatott meg.

forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 440

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.