Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Fókusz Öko Központ a fenntartható fejlődésért

Központ február 13, 2017 Társadalom

Közel 3 évtizedes fennállása óta a Fókusz Öko Központ bebizonyította, hogy munkássága hatalmas űrt tölt be nemcsak a megyében, hanem egész Erdélyben, hiszen számos úttörő programot valósított meg. Filozófiája szerint a fejlődés jelenlegi divatos iránya, amely a mértéktelen és sokszor értelmetlen, pazarló fogyasztáson alapszik, nem fenntartható, viszont ezzel szemben létezik egy olyan fejlődési modell, amely a természeti erőforrások racionális felhasználásán, a természettel való együttműködésen alapszik. A mértékletességen alapuló, és az élet értelmét a minőségben, nem pedig az anyagi felhalmozásban kereső életforma megállíthatja az életet fenntartó ökológiai rendszerek jelenleg folyó gyors ütemű pusztulását és az emberi civilizáció ezzel járó veszélyeztetettségét is. Ezekről mesélt nekünk Hajdú Zoltán a Fókusz Öko Központ ügyvezető elnöke.

Az első romániai környezetvédelmi nevelési központ létrehozása, a Nyárádmente kistérségi társulás megalapításának a kezdeményezése, az első fenntartható fejlesztési stratégiájának a kidolgozása, a nyárádgálfalvi polgármesteri hivatallal közösen az országban először a közvilágítás LED-es világítótestekre való cserélése a község területén, az első Maros megyei zöld út (A Só Útja) program megvalósítása, modell értékű vizes élőhely rehabilitációs program kezdeményezése, hogy csak néhány olyan programot említsünk, ami a legfontosabb elért eredményeihez kapcsolódik.

„Úgy gondoljuk, hogy Erdélyben még sok értékes tájegység, jelentős biológiai sóféleség, egész Európa számára értéket jelentő és példaként szolgáló gazdálkodási forma található meg, amelyek megőrzése és modellként való bemutatása, komoly feladatot jelent a jövőben” – meséli Hajdú Zoltán.

A kezdetek

A 90-es években történt változások után Romániában is lehetővé vált a civil szervezetek működése. Az 1994-ben alakult Fókusz Öko Központ, már a megalakulása után közvetlenül tagja lett az Európai Környezetvédelmi Tanácsadó Szervezetek Hálózatának, majd később több más európai hálózatnak, melyek a környezetvédelemmel és a fenntartható fejlődéssel foglalkoztak.

A kilencvenes évek elején tudatosult az európai közvélemény és a döntéshozók körében, hogy az egyre szennyezettebbé, túlzsúfoltabbá váló városok helyzetén, a szennycsatornává vált folyók állapotán változtatni kell, így számos program indult el, amely pozitív változásokat eredményezett. Jelenleg az autók által kibocsátott kipufogógáz sokkal kevésbé káros, számos folyóban, mint például a Rajna vagy a Temze, visszatért az élet. Sajnos időközben újabb problémák jelentkeztek, mint például a globális felmelegedés, és ezekre az új kihívásokra európai partnereivel közösen keresett választ a szervezet az elmúlt évtizedekben.

Úttörő munkásság

Valószínűleg kevesen emlékeznek már arra, hogy a 90-es években a szocialista rendszer városrendezési terveit Marosvásárhely akkori vezetősége arra akarta alkalmazni, ami a főbb utak szélesítésével, az egész városszerkezet átalakításával járt volna, és az akkor még szokatlan nyilvános vita megszervezésével, a szervezet ezekkel a tervekkel ment szembe, majd az első közösségi részvételen alapuló tervezési folyamat eredményeként kidolgozta az Agenda 21 néven ismert fenntartható városfejlesztési tervet. „A civil szervezetek feladata, hogy úttörő szerepet töltsenek be, és ez általában háládatlan feladat, mert az újat mindig értetlenség és sokszor bizalmatlanság veszi körül, de a szervezet által elindított kezdeményezések, programok idővel beérnek, és valahol mindig visszaköszön egy elhintett mag, kimondott gondolat, javasolt terv. Az elmúlt évtizedek egy izgalmas utazásra, történelmi leckére hasonlítottak, amelynek aktív szereplői voltunk” – meséli Hajdú Zoltán.

A Fókusz Öko Központ az egyetlen szervezet Maros megyében, amely a fenntartható fejlődést, ennek elméleti megalapozását és az ehhez vezető gyakorlatok kipróbálását tekinti fő tevékenységi területének. A természetvédelem és a környezetvédelem területén számos irányzat alakult ki, és a legtöbb szervezet a még meglévő természeti értékek konzerválására, megmentésére fekteti a hangsúlyt, vagy egy-egy témára szakosodik (közlekedés, zöldövezetek). „Ezzel szemben a FÖK véleménye szerint csak akkor van lehetőség hosszú távon eredményt elérni, amennyiben a céljaink, vágyaink, terveink megvalósítása nem okozza az ökológia rendszerek tönkretételét, ezért kísérleti projektjeinkben, legyen szó a vízgazdálkodásról, vagy a mezőgazdasági gyakorlatokról, olyan példákat mutatunk be, amelyek működőképesek, így ezeket a gyakorlatokat bárki átveheti.”

Közvetlen értékesítés a Fókusznál

Már több alkalommal is megszervezésre került Marosvásárhelyen a Közvetlen értékesítési projekt, amely egy francia módszer alkalmazásaként indult, vagyis a lényeg, hogy kb. 50 vásárló szerződést köt egy termelővel, aki bérletrendszer alapján hetente ellátja a vásárlókat friss zöldséggel. „Nálunk a vásárlók nem szívesen kötöttek bérletalapú szerződést, ezért mi egy fórumot szervezünk, havi rendszerességgel, ahol a termelők találkozhatnak a vásárlókkal és közvetlen kapcsolat révén beszerezhetik a hagyományosan előállított termékeket. Szerintünk a kis gazdaságok tartják fenn az ökológia szempontból értékes tájat, tehát aki ezektől a termelőktől vásárol, az egyrészt hozzájárul ennek a tájnak a fenntartásához, másrészt a saját családja egészséges táplálkozását is biztosítja.” Tapasztalatuk szerint az évek során egyre több vásárlóban tudatosul, hogy érdemes helyi terméket vásárolni, de még mindig elég szűk az a réteg, amely tudatosítja magában a vásárlói szokásai és a termelői rendszerek közti összefüggést.

Nem elég, hogy amikor kedvem van és időm engedi, akkor vásárolok helyi terméket, mert ez nem nyújt elég biztonságot, elég motivációt a termelőnek ahhoz, hogy fenntartsa a gazdaságát. Fontos, hogy személyes kapcsolat alakuljon ki vásárló és termelő között, és ha megértik egymás gondjait, akkor könnyebben tudatosítják, hogy tulajdonképpen mennyire egymásra vannak utalva. A közös munkából születik a minőség, amely a helyi termék esetében egészen más, mint a tömegtermék esetében, de ebből születik a közösségi élmény is, amely elsőrendű fontosságú főleg a gyerekek esetében, akik talán először találkoznak az élelem előállításának folyamatával. „A jövőben szeretnénk a közvetlen értékesítési rendszert kiterjeszteni, várunk jelentkezőket, akiket érdekel a heti zöldségkosár, látogatásokat szervezünk a gazdákhoz illetve egyéb közösségi események szervezésén gondolkozunk” – zárta Hajdu Zoltán.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 806

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.