Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Franciaországban is betiltanák a túl sovány modelleket

Központ március 18, 2015 Társadalom

A francia kormány valószínűleg támogatni fogja azt a törvényjavaslatot, amely tiltaná a túlságosan vékony modellek alkalmazását és pénzbüntetéssel sújtaná az őket felkérő ügynökségeket, valamint divatházakat, akár börtönbüntetést is kiszabva a törvénysértő ügynökökre – közölte a héten a francia egészségügyi miniszter.

anorexic

Az intézkedés révén Franciaország is csatlakozna azon országokhoz – Izrael, Spanyolország és Olaszország –, amelyek már korábban felléptek a veszélyesen sovány manökenek idealizálása ellen.

A kiegészítések, amelyek egy egészségügyi reformtörvény-javaslat részét képezik, tiltanák a táplálkozási rendellenességgel küzdő modellek foglalkoztatását.

Az ügynökségeknek orvosi jelentésekkel kellene igazolniuk, hogy modelljeik egészséges testtömegindexszel rendelkeznek. A törvény megsértéséért akár 75 ezer euró (22,8 millió forint) pénzbírságot vagy hat hónapig terjedő börtönbüntetést is ki lehetne szabni.

A törvény továbbá kriminalizálná a „túlzott vékonyság” dicsőítését – ezzel elsősorban az anorexiát támogató honlapok működtetőit vennék célba –, akár egy évig terjedő börtönbüntetéssel és tízezer euró pénzbírsággal sújtva a törvényszegőket.

A francia egészségügyi minisztérium szerint az országban mintegy 40 ezren küzdenek anorexiával, az érintettek 90 százaléka nő. Az egészségügyi reformtörvény-javaslat március 31-én kerül a francia parlament alsóháza elé.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 1117

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.