Központ
2017. november 19. vasárnap, Erzsébet
Eső
Ma
Eső
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Havazás
Kedd
Havazás

Gipsy kings, avagy királyok ideje

Központ augusztus 29, 2013 Társadalom

kiralyGipsy kings,
avagy királyok ideje

Amit a kiszikkadt, megrepedezett tarlónak egy kiadós nyári zápor, azt jelentette az uborkaszezonból lassacskán kifelé evickélő hírtévéknek a cigánykirály, Florin Cioaba halála. Napokig nulla-huszonnégyben tolták az örök színesfémmezőkre távozott uralkodóval kapcsolatos híreket, a hervadt, punnyadt műsorvezető mámik valósággal kivirágoztak; berángattak a stúdiókba boldog-boldogtalant, újságíróktól kezdve egészen újságot sem olvasókig, feltelefonáltak vajdát, rokont és egyszerű mezítlábas alattvalót, osztotta az észt szenátor, szociológus, pszichiáter és pendelyes jósnő egyaránt. Aztán, amikor már azt hittük, hogy a temetéssel – amelyre kábé ezerötszázan fáradtak el, a beharangozott százezerrel ellentétben – és az idősebbik királyfi megkoronázásával végre lezárul az ügy, következett az újabb fordulat: a kisebbik nem elégedett meg a 15 millió eurós(!) atyai örökséggel, így egy füst alatt őt is királlyá ütték, és a trollok, izé, a trónok harca azóta is folyik…

A nemrég megboldogult Florin Cioaba kobakján az Úr 1997. esztendejében landolt szívinfarktusban elhunyt apja, Ion Cioaba huszonnégy karátos bádogkalapja – az István, a királyból parafrazálva: király vagyok, uram, a saját akaratomból, minden cigányok királya! Joggal vetődik fel a kérdés: honnan, miből gyűlt össze ama csinos, tizenöt milkás vagyonka? Nos, egyrészt apai örökség (azt már nyomozza ki más, hogy a dádénak honnét a rákból volt több tíz kiló aranya), másrészt a királykodás mellett pünkösdista prédikátorként is gürizett másodállásban, amely neoprotestáns mozgalomról köztudott, hogy igen szépen hoz a konyhára; no nem a közönséges hívekére, hanem az igehirdetőkére. Ezen kívül több saját vállalkozást is tulajdonolt őfüstössége: ócskavas- és színesfémbegyűjtő, valamint feldolgozó „vállalatokat” működtetett szerte a birodalmában; aki eddig nem deriválta, miért vesznek át eme központok olyasmiket is, mint vasúti kábelek, síndarabok, trafók, közlekedési táblák, kanálisfedők, liftajtók satöbbi, az most közel állhat a megvilágosodáshoz. Talán még annyit fog emlegetni az utókor Basescu jogaros cimborájáról, hogy megpróbálta lebeszélni népét a zsenge korú kislányok házasságba kényszerítéséről. Mérsékelt sikerrel, amihez az is hozzájárulhatott, hogy ő is 12 évesen adta férjhez a sajátját.

Idősebbik fia, polgármesterünk druszája, Dorin, aki múlt hétfő óta nemzetközi cigánykirály, és akivel ránézésre szintén nem végelgyengülés fog végezni, saját bevallása szerint jogász végzettségű, de a bárgyú tekintete, szegényes szókincse és az egész unintelligens habitusa alapján lelkünkbe fészkeli magát a gyanú: talán akad egy olyan magánegyetem hetedhét ország(á)ban, ahol az aranykeretes diplomákat a kliens anyagával ornálják. Alattvalói közül sokan nem rajonganak érte; vélhetően azért nem, mert valahogy hiányzik a lényéből Lear király méltósága, a Napkirály szigora és a makk király fejedelmi fejtartása.

A kisebbik királyfi, Daniel, aki immár maga is király, bár nem internacionális, csak mezei hazai, későn érő típus: harminchárom éves létére még mindig esti iskolába jár, de benne legalább felfedezni néminemű, koronás főhöz illő abszolutista hajlamot – valójában egy piti helyi gengszter, aki esténként a fajtársaiból verbuvált, húsz-harmincfős bandájával terrorizálja a nagyszebeni bárok és szórakozóhelyek úri közönségét. Az is pozitívum, hogy a fizikai munkát sem veti meg; pár évvel ezelőtt napokig sepregette az óváros utcáit, amikor valamilyen csibészségért közmunkára ítélték.

Meghalt a király, éljen…ek a királyok! Távész báktáló!

Share Button
Ennyien olvasták: 241

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.