Központ
2019. június 16. vasárnap, Jusztin

Gipsy kings, avagy királyok ideje

Központ augusztus 29, 2013 Társadalom

kiralyGipsy kings,
avagy királyok ideje

Amit a kiszikkadt, megrepedezett tarlónak egy kiadós nyári zápor, azt jelentette az uborkaszezonból lassacskán kifelé evickélő hírtévéknek a cigánykirály, Florin Cioaba halála. Napokig nulla-huszonnégyben tolták az örök színesfémmezőkre távozott uralkodóval kapcsolatos híreket, a hervadt, punnyadt műsorvezető mámik valósággal kivirágoztak; berángattak a stúdiókba boldog-boldogtalant, újságíróktól kezdve egészen újságot sem olvasókig, feltelefonáltak vajdát, rokont és egyszerű mezítlábas alattvalót, osztotta az észt szenátor, szociológus, pszichiáter és pendelyes jósnő egyaránt. Aztán, amikor már azt hittük, hogy a temetéssel – amelyre kábé ezerötszázan fáradtak el, a beharangozott százezerrel ellentétben – és az idősebbik királyfi megkoronázásával végre lezárul az ügy, következett az újabb fordulat: a kisebbik nem elégedett meg a 15 millió eurós(!) atyai örökséggel, így egy füst alatt őt is királlyá ütték, és a trollok, izé, a trónok harca azóta is folyik…

A nemrég megboldogult Florin Cioaba kobakján az Úr 1997. esztendejében landolt szívinfarktusban elhunyt apja, Ion Cioaba huszonnégy karátos bádogkalapja – az István, a királyból parafrazálva: király vagyok, uram, a saját akaratomból, minden cigányok királya! Joggal vetődik fel a kérdés: honnan, miből gyűlt össze ama csinos, tizenöt milkás vagyonka? Nos, egyrészt apai örökség (azt már nyomozza ki más, hogy a dádénak honnét a rákból volt több tíz kiló aranya), másrészt a királykodás mellett pünkösdista prédikátorként is gürizett másodállásban, amely neoprotestáns mozgalomról köztudott, hogy igen szépen hoz a konyhára; no nem a közönséges hívekére, hanem az igehirdetőkére. Ezen kívül több saját vállalkozást is tulajdonolt őfüstössége: ócskavas- és színesfémbegyűjtő, valamint feldolgozó „vállalatokat” működtetett szerte a birodalmában; aki eddig nem deriválta, miért vesznek át eme központok olyasmiket is, mint vasúti kábelek, síndarabok, trafók, közlekedési táblák, kanálisfedők, liftajtók satöbbi, az most közel állhat a megvilágosodáshoz. Talán még annyit fog emlegetni az utókor Basescu jogaros cimborájáról, hogy megpróbálta lebeszélni népét a zsenge korú kislányok házasságba kényszerítéséről. Mérsékelt sikerrel, amihez az is hozzájárulhatott, hogy ő is 12 évesen adta férjhez a sajátját.

Idősebbik fia, polgármesterünk druszája, Dorin, aki múlt hétfő óta nemzetközi cigánykirály, és akivel ránézésre szintén nem végelgyengülés fog végezni, saját bevallása szerint jogász végzettségű, de a bárgyú tekintete, szegényes szókincse és az egész unintelligens habitusa alapján lelkünkbe fészkeli magát a gyanú: talán akad egy olyan magánegyetem hetedhét ország(á)ban, ahol az aranykeretes diplomákat a kliens anyagával ornálják. Alattvalói közül sokan nem rajonganak érte; vélhetően azért nem, mert valahogy hiányzik a lényéből Lear király méltósága, a Napkirály szigora és a makk király fejedelmi fejtartása.

A kisebbik királyfi, Daniel, aki immár maga is király, bár nem internacionális, csak mezei hazai, későn érő típus: harminchárom éves létére még mindig esti iskolába jár, de benne legalább felfedezni néminemű, koronás főhöz illő abszolutista hajlamot – valójában egy piti helyi gengszter, aki esténként a fajtársaiból verbuvált, húsz-harmincfős bandájával terrorizálja a nagyszebeni bárok és szórakozóhelyek úri közönségét. Az is pozitívum, hogy a fizikai munkát sem veti meg; pár évvel ezelőtt napokig sepregette az óváros utcáit, amikor valamilyen csibészségért közmunkára ítélték.

Meghalt a király, éljen…ek a királyok! Távész báktáló!

Share Button
Ennyien olvasták: 390

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.