Központ
2020. november 23. hétfő, Kelemen, Klementina

Góbé-kártya: hogy mindenki jól járjon!

Központ május 18, 2012 Társadalom

Lokálpatrióta vállalkozók akciója

gobeGóbé-kártya: hogy mindenki jól járjon!

Maros megyében alternatív marketingeszközzel próbálják fellendíteni és népszerűsíteni a helyi kis- és középvállalkozásokat. Molnár József, a Góbé-kártya projekt értelmi szerzője és kezdeményezője szerint ez a nehéz gazdasági helyzetet hivatott innovatívvá, illetve jövedelmezőbbé tenni. Jelenleg ötezer kártya van forgalomban és a kezdeményezéshez már 60 cég csatlakozott. Ebből a potenciális vásárlók előnye, hogy 5, de akár 50 százalékos árengedményt is kaphatnak a listán szereplő cégek szolgáltatásai vagy termékei megvásárlásakor. A projekthez csatlakozott vállalkozások igen széles skálán mozognak: sportruházat és biotermékek boltja, ügyvédi és tervezői iroda, vendéglátóipari egységek, de temetkezési vállalat is van közöttük.

 

„Tavaly nyáron indítottam a projektet, és egyelőre még kezdő fázisban van, de bízom abban, hogy jó eredményeket érünk majd el vele” – mondta el lapunknak Molnár. Hozzátette, hogy egyelőre Maros megyében vannak jelen, és fontos, hogy a csatlakozott cégek – nem föltétlenül magyar tulajdonú, de – kétnyelvű ügyfélszolgáltatást biztosítsanak. A kezdeményezés célkitűzése, hogy a csatlakozott cégek kölcsönösen kedvezményt adjanak a társuláson belül egymás ügyfeleinek, s így növeljék forgalmukat és bevételüket. „Ha adok Góbé-kártyát a boltomban egy vásárlómnak, akkor, ha neki például fogorvosra van szüksége, láthatja a kártyán, hogy a társult cégek között van fogorvosi rendelő is, s mivel kedvezményt is kap azon a helyen, így nagy valószínűséggel azon rendelő szolgáltatásaihoz fordul” – példázza Molnár.


Csatlakozási feltételek

Kizárólagos csatlakozási feltétel, hogy egy adott szakterületről csak egy cég társulhat (egy fogászat, egy ajándékbolt, egy cukrászda, stb.), és a bekapcsolódó cég minimum 3 éve kell működjön. Fontos kiemelni, hogy minden abban a pillanatban létező tagnak vétójoga van, és ha valamelyik társnak kifogása van a beszállni kívánó céggel szemben, akkor az nem csatlakozhat. A nyújtott kedvezmény nagyságát mindenik vállalkozás maga szabja meg, viszont belépéskor a cég 200 lejjel hozzájárul a társulás működéséhez, ez tartalmazza  az adott cég termékeinek, szolgáltatásának a bemutatását románul és magyarul a honlapon. „A társult vállalkozások között szétosztunk minimum 50 kedvezménykártyát, amely tartalmazza a GobeCard feliratot a címlapján, belül a társult cégek elérhetőségét, a hátoldalán pedig a honlap címét és egy tudakozó telefonszámot. Ugyanakkor a társult tag kiteszi a Góbé-kártya matricáját annak a helységnek a jól látható felületére, ahol a kedvezményt nyújtja” – tudtuk meg Molnártól.

„A helyi pénz maradjon helyben!”

Természetesen a társulás tagja a Góbé-Shop is, a projekt kezdeményezőjének boltja, ahol kézműves termékeket lehet 10%-os kedvezménnyel vásárolni. A bolt kínálatában természetes anyagokból, kézművestechnikával készített tárgyakat vásárolhatunk: szőtteseket, nemezfalvédőket, szalmafonást, csuhészobrokat, festményeket, személyesített ajándékokat. De emellett rendelhetünk szobrot, fénykép alapján is, bármilyen fafaragást, népviseletet akár egy egész tánccsoportnak, de vásárolhatunk még biokozmetikumokat és prémium italokat is.

A bolttulajdonos Molnárt az eddigi visszajelzésekről kérdeztük. „Minden projekt fellendüléséhez idő kell, így a Góbé-kártya használati lehetőségének is be kell jutnia a köztudatba. Rá kell jönnie mindenkinek, hogy ezzel csak nyerhetünk, hiszen a helyi pénz helyben marad, és segíti a Maros megyei vállalkozókat” – mondta az ötletgazda.

Varga-Lészai Tervezőiroda résztulajdonosa: „Mi a kezdeményezés alapítótagjai közé tartozunk, úgyhogy már egy éve kínáljuk ügyfeleinknek a 10%-os árkedvezményre feljogosító kártyákat. Hogy milyen indíttatásból csatlakoztunk a projekthez? Azért mert szívesebben vásárolunk a helyi közösség vállalkozóitól, és ez egyfajta lokálpatriotizmus részünkről, a másik oka meg, hogy az összefogással egymást segítjük. Az is fontos, hogy nem idegen vállalkozóknak, hanem egymásnak adjuk a pénzt, illetve a kliensi kört is megosztjuk. Persze az sem elhanyagolható, hogy ezzel a marketingeszközzel piacot is tudunk kiépíteni, sőt már egy Góbé-kártya taggal közös vállalkozást fogunk a közeljövőben kezdeményezni” – mondta el a tervezőiroda társtulajdonosa. Hozzátette, hogy nagyon jó kezdeményezésnek tartja ezt, és külföldön is működnek ezekhez hasonló projektek, viszont itt igazából még nem indult be a dolog, idő szükségeltetik hozzá és több odafigyelés. „Ez kétélű dolog, mert mi – a tagok – a reklámra kellene több figyelmet fordítanunk, de a vásárlóknak is érdekük lenne, hogy a helyi pénzkörforgást serkentsék, nem mellesleg a kedvezmény is jól jön mindenkinek” – véleményezte a tervező szakember.

Outland cipő- és szabadidőruhabolt munkatársa: „Fél éve csatlakoztunk a Góbé-kártya projekthez, és 10%-os kedvezményt biztosítunk a kártyával rendelkező vásárlóink számára. Az akció elindítója keresett meg minket azzal az ötlettel, hogy összefogással kölcsönösen segítsük és támogassuk egymást, illetve egymás vásárlóit is megosszuk. Bár nagyon tetszik az ötlet és innovatív kezdeményezésnek tartom, úgy gondolom, hogy hagyni kell még neki kifutási időt  ahhoz, hogy tulajdonképpeni sikerről beszélhessünk.”

BioBazar, biotermékeket forgalmazó bolttulajdonos: „Mi az egyetlen élelmiszerüzlet vagyunk Marosvásárhelyen, amely biotermékekre szakosodott, és ahol glutén- és laktózmentes termékeket lehet vásárolni. Azért csatlakoztunk ehhez a projekthez, mert reméltük, hogy sikerül egy közösséget kialakítani, ahol effajta marketinggel és kevés költséggel sikeresen fejlesztjük egymás vállalkozását. Igazság szerint még nagyon a kezdetén van a dolog, és nincs sok kártyával rendelkező vásárlónk, de 3-5% közötti árkedvezményt tudunk ajánlani, a vásárlás mennyiségének függvényében” – mondta el a bolttulajdonos.

A Góbé-kártya beszerzéséről, vagy a programban résztvevő cégek listájáról a www.gobecard.info oldalon lehet olvasni, érdeklődni pedig a 0365-882.458-as telefonszámon lehet. A közösségi kártyát használva nem csak akciós ajánlatokat kaphatunk, hanem a magyar kultúra megmaradását is támogathatjuk, hisz a program kezdeményezői az így begyűlt összeg egy részét a keresdi Bethlen kastély restaurálására szánják, és az épületben egy népművészeti kiállítást szeretnének berendezni.


Share Button
Ennyien olvasták: 543

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.