Központ
2017. szeptember 23. szombat, Tekla, Líviusz
Eső valószínű
Szombat
Eső valószínű
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Hétfő
Helyenként felhős

„Ha így megy tovább, ez emberáldozatot fog követelni”

Központ október 13, 2014 Társadalom

A statisztikák szerint Romániában több medve él, mint a többi európai országban összesen. Emiatt a Környezetvédelmi Minisztérium szeptemberben jóváhagyott extra, a vadászati idényen kívül is felhasználható medvekilövési keretet a problémás esetek megoldására. A 2014/1575-ös rendelet által előírtak szerint, ha a védett nagyragadozók veszélyeztetik a közbiztonságot, akkor vadászidényen kívül is elfoghatók vagy kilőhetők. Bár a Maros megyei falvak lakosainak háziállatait folyamatosan pusztító és gazdaságukat megdézsmáló medve jelentős károkat okoz, a helyi szakember szerint a törvény indoklása nem állja meg a helyét, és életbeléptetése is inkább a trófeabiznisznek kedvez, mintsem előmozdítaná a létező probléma megoldását.

medve

A törvény értelmében a nemrég elkezdődött medvevadászati idényben országos szinten 550 medvét lőhetnek ki a vadásztársulatok, amelyből 77 medve lőhető ki idényen kívül, indokolt esetben, egyedi minisztériumi engedéllyel.

Domokos Csaba biológus, a Milvus munkatársa, akinek kutatási területe a barna medve, elmondta, hogy van, amikor ténylegesen szükséges egy-egy példány kilövése, de az esetek nagy részében ez nem indokolt.  „Egyrészt a vadászidényben kilőhető medvék számát folyamatosan növelik: míg két éve ez a szám 350 volt, tavaly és idén jelentőset ugrott. A probléma viszont az, hogy a 473 idényben kilőhető medvére bár vadászengedély szükségeltetik, gyakran jó anyagi helyzetben lévő külföldiek lövik ki azokat, és illegálisan, külföldön értékesítik a trófeát”- mondta el a szakember.
Virágzó trófeabiznisz

A törvény életbeléptetésének egyik indoklása az egyre gyarapodó vadkárok, a másik pedig a medveállomány szinten tartása. „Az első indoklás a trófeabizniszt vonzza maga után. Legtöbbször a vadkárokra hivatkozva igényelnek kilövési engedélyt, viszont az állatokat mégsem ott lövik ki, ahol a károk keletkeztek, hanem az erdőben, viszonylag távol a településektől, és nyilván a legértékesebb trófeákat, a nagy hímeket, amelyeknek az értéke 5-10 ezer euró körül mozog.”

A szakember szerint a másik indoklás – miszerint a populációt szinten kell tartani – mondvacsinált. Lapunknak kifejtette, hogy a nagy medvék gyakran megölik azokat a bocsokat, amelyek nem az övék, hogy aztán a nősténnyel párosodjanak. Biztos adatok nem állnak rendelkezésünkre, de a becslések szerint a bocsok ötven százaléka nem éri meg az egyéves kort. Nos, ha a kilövések és értékük miatt éppen ezek nagy medvék kerülnek ki az állományból, akkor pontosan a szaporulat nő meg, tehát a törvény nagyon könnyen visszájára fordulhat: épp a medveállomány nő általa. A másik forgatókönyv szerint a nagy hímek kilövése miatt genetikailag legyengül a medveállomány, ami végzetes következményekkel járhat.

Hogyan oldható meg a probléma?

„Tény, hogy a károk gyakorisága és mértéke megnőtt Maros megyében is, és ennek az lehet az oka, hogy idén nagyon gyenge a tölgymakk- és a bükkmakktermés. A medvék habitusuk folytán a nyár második felétől az ősz végéig készülnek a telelésre, tehát felhizlalják magukat, hogy túléljék a hibernálást. Ha az erdőben nem kapnak elegendő táplálékot ehhez, a faluba mennek élelemért. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy a tölgy és bükk termése ciklikusan változik, úgy vélem, jövőre bővebb termés lesz, és remélhetőleg a medvék által okozott dézsmálások száma is visszaesik.

Ami pedig a megoldást illeti: az emberek hatékonyan kell őrizzék a termésüket, például villanypásztorral – mi is több gazdának adományoztunk ilyent, és nagyon jól működött a vadállatok támadását megelőzendő –, a másik pedig: a minisztérium általi kártérítés alapelvárás” – összegezte. Mint ismeretes, a szaktárca már elkezdte fizetni a 2012-es vadkárokat.

Hány medve él Romániában?

A statisztikák szerint hétezer körüli medve él az országban, de Domokos Csaba biológus szerint ezek a számadatok nem megbízhatóak, és az illetékesek által végzett számlálás módszertana is megkérdőjelezhető. „A Milvus olyan medvéket is számon tart, amelyre a Bucsinon helyeztünk nyakörvet, most pedig éppen Szászrégen környékén tanyázik. Egészen őszintén: nem lehet tudni, hány medve van az országban, így azt sem tudjuk felmérni, hogy az állományra milyen hatással lesz a megszabott kilövési kvóta.”

A szolokmai lakosokat rettegésben tartják a medvék

medve1

Közismert, hogy a Maros megyei, Makfalvától 8 km-re fekvő Szolokmában gyakoriak a medvetámadások. Dániel Sándor, szolokmai lakos lapunknak elmondta, hogy idén a faluban július elején vitte el az első disznót a medve, július végén pedig az udvarán lévő ólból a saját disznóját is megölte a vadállat. „A disznóölések előtt, de után is tört szét a medve méhkaptárokat, sőt, múlt héten is jelentős kárt tett egy villanypásztorral is őrzött kaptárban. Emellett hétfő éjszaka a falu központjában próbálta a disznót elvinni, de szerencsére a háziak időben észrevették és elkergették a vadállatot” – mesélte Dániel Sándor.

medveszovata

„A gazdaságomban már nagyon sok kárt okoztak: megöltek két disznót, tönkretették a kukoricám, összetörték a diófákat, a kerítéseket, és minden gyümölcsöt megdézsmáltak, amihez hozzáfértek. Mióta a disznóimat is megölték, nincs egy nyugodt percünk” – panaszkodott a szolokmai lakos.

medvetamadas

Azt is elmondta, hogy a faluban rengeteg a medve és nagyon bátrak, „nem félnek sem tűztől, sem, kutyától, sem embertől, sem semmitől.”

„Nem tudom, mi lesz ezután, az emberek félnek, nagy a baj, tarthatatlan ez az állapot, ha így megy tovább, ez emberáldozatot is fog követelni” – osztja meg velünk aggodalmait Dániel Sándor.

Share Button
Ennyien olvasták: 504

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.