Központ
2020. június 05. péntek, Fatime, Fatima

Hajni házi szörpjei

Központ május 15, 2017 Társadalom

Manapság egyre több ember nem elégszik meg azzal, hogy a hipermarketekben vásároljon, helyette piacokon, vásárokon keresi fel a helyi termelők portékáit. Aki pedig így tesz, az nagy eséllyel találkozhat Hajni házi szörpjeivel, aki különleges, sokszínű ízvilággal várja vásárlóit. Szerencsére egyre elterjedtebbek nálunk is az egészséges, vegyszermentesen készített szörpök, amit házilag sokszor csak körülményes, nagy munkával tudunk előállítani.

„Házi szörpöket, lekvárokat készítek asszonyemlékezetem óta, erdélyi recept szerint, ahogy nagymamámtól, édesanyámtól tanultam. Mivel jómagam is két gyermek édesanyja vagyok, fontos számomra, hogy gyerekeim egészségesen, vegyszermentesen táplálkozzanak, ezért is kezdtem előállítani olyan gyümölcsökből, amelyek a hazai földben teremnek” – meséli Király Hajni, aki kezdetben csak a családot lepte meg a finomságokkal, majd barátait kezdte el megajándékozni némi „hajnis” készítménnyel, míg egyre nőtt az igény a termékek iránt. Ahogy telt az idő, úgy a kereslet is nőtt a szörpjei iránt, és természetesen az újabbnál újabb ízek iránt. „Az évek során megpróbáltam a gyümölcsöket párosítani, keverni, mivel a gyerekeim kezdték nem meginni a homoktövis natúr levet, így született meg először a homoktövis-eper kombináció, majd a homoktövis-barack, a legvégén pedig a homoktövis-fekete ribizli, amely a tavalyi évben első díjas lett a Gyümölcs ízek sokadalma versenyen.”

 

Sokszínű ízvilág

A termékek sokszínű ízvilágának köszönhetően mindenki megtalálja a számára legfinomabb terméket, a tapasztalatok azt igazolják, hogy a vásárlók nagy kedvence a páratlan erdei málna, a homoktöviskeverék és a levendula. „Meggyőződésem, hogy a legegészségesebb a havasi fenyőrügy édes kivonata, a hargitai erdőkben termett málna páratlan zamata, a fekete ribiszke jótékony hatása, a legtöbb C-vitamint pedig a homoktövisből jutathatjuk a szervezetünkbe.”

Hajni feleség, anya, háziasszony és termelő is egyben, aki termékeit saját maga készíti el, nagyon nagy odafigyeléssel, és ami a legfontosabb sok-sok szeretettel. „Segítségem csak a család, a férjem és a nagyszülők, akik vigyáznak a két kislányomra, amikor én dolgozom, vagy épp próbálom értékesíteni az általam készített finomságokat.”

Munkáját megkönnyíti, hogy felkeresett néhány helyi, illetve Hargita megyei termelőt, akiktől átveszi a friss gyümölcsöket feldolgozás céljából. „Így nekem sem kell mindennel megbirkózni és őket is segítem, mert így legalább helyben maradnak a gyümölcskészítmények.” Mindamellett van jó pár gyümölcs, amit maga gyűjt be a szentimrei Büdösfürdőről, mint például a fenyőrügy, az erdei málna, az áfonya, vörösáfonya és a szeder, melyeket forrásvízzel készít el, mivel sokkal másabb az ízük, mint az itthoni kútvízzel készített szörpöknek.

A vásárlói kör jól kialakult, amihez nagyban hozzájárult az, hogy a Petry cég által szervezett Local Farmers’ Market nevű rendezvényre meghívást kapott tavaly év januárjában, „Azóta is rendszeres kiállítójuk vagyok, ami alkalmával a vásárlók is megismertek személyesen. A legjobb az egészben, hogy akik szeretik a termékeimet, azok tudják, hogy havonta egy alkalommal biztosan megtalálnak a Rákóczi-lépcsőnél a vásárban.”

Jövőre vonatkozólag célja továbbra is megtartani ezt a  színvonalat, amit mostanáig sikerült elérnie, hogy a vásárlók továbbra is elégedetten távozzanak. „Bővíteni nem igazán szeretnék, hiszen már így is elég széles a termékeimnek a skálája, legyen az áfonya, málna, vörösáfonya, feketeribizli, homoktöviskeverékek, eper, meggy, bodza, menta, illetve a különlegességnek számító levendula, de szokott lenni fenyőrügy és rózsaszörp is.”

Hajni azt üzeni minden vásárlónak, hogy próbáljanak meg minél több helyi terméket vásárolni és fogyasztani, hiszen ez nemcsak a helyiek számára jelent nagy segítséget, de sokkal egészségesebb is. „És, hogy miért fogyasszák az általam készített termékeket? Mert benne van szívem-lelkem!” – zárta sorait.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 905

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.