Központ
2020. január 18. szombat, Piroska

Halállományt veszélyeztető szemét a Korond-patakban

Nemes Gyula július 3, 2017 Társadalom

A környezetszennyezés egyre inkább jelen van nem csak a nagyvilágban, de szűkebb környezetünkben is. Szennyezzük a levegőt, főleg itt, Marosvásárhelyen a vegyipari kombináttal, a földeket a vegyszerekkel, gyomirtókkal vidéken. Valamint szennyezzük a vizeinket városon és falun egyaránt. Ez utóbbira hívja fel a figyelmet Facebook-os bejegyzésében a Marosvásárhelyen élő Molnár Szabolcs informatikus, akinek szülőfaluja patakának szemetessége fáj. A Hargita megyei Korond-patakról van szó, amely, mint tudjuk, Parajdnál ömlik a Kis-Küküllőbe, és folytatja útját tovább Maros megyében.

Molnár Szabolcs a hétvégén a Korond-patak partján készített fotókat arról, hogy mi mindent bedobnak az emberek a vízbe. A képeket aztán hétfőn megosztotta a közösségi portálon, és odaírta minden szemétféleség mellé, mennyi annak a lebomlási ideje. Például: cipő 50–80 év, pillepalack 450 év, pulóver 10–30 év, fazékfedő 200 év, műanyag láda 400 év, gumiabroncs 80 év stb. Azt is megjegyzi, hogy „a számok erősen optimista becslések, egyes kutatók szerint a valós értékek kétszer-háromszor nagyobbak ezeknél.”

Meg kell tanítani kicsinek és nagynak a környezetvédelem tudnivalóit!

A szakember szerint a környezetszennyezés oka nem az, hogy nem járnak a kukás kocsik és felgyűl a szemét, hanem az, hogy az emberek nincsenek tisztában a szemetelés veszélyeivel, és folyóvizekbe dobják a hulladékaikat. „Nem volt ahol nagyszüleink megtanulják, majd átadják nekünk azt a tudást, hogy miként kellene cselekedni, hisz annak idején nem műanyagdobozban, hanem kantáros fazékban szállította ki a feleség az ebédet az urának a mezőre, és nem műanyagba fóliázott vizet vásároltunk 2.5 literes flakonokban, hanem korsóban vagy vederben állt a víz a vízpadon. Szóval, ha tenni akarunk a környezetszennyezés ellen, akkor meg kell tanítani kicsinek és nagynak egyaránt, hogy mit teszünk valójában, amikor eldobunk egy szemetet” – állítja a fiatal blogger.

Telefonon kerestük meg Moldován Lászlót, a Sóvidék-Hegyalja Turisztikai Egyesület elnökét, és arra kértük, mondja el ő is, mit tapasztalnak a Korond-patak és a Kis-Küküllő esetében. Mennyire van jelen a szennyezés, és mit lehet ez ellen tenni. Moldován László szerint a tavalyi áradáskor sokkal több szemetet hozott a víz, mint idén, de a Sószorosban így is idén 15 zsák szemetet gyűjtöttek össze egyetlen alkalommal. A Kis-Küküllőt is kipucolták, és egy két kilométeres szakaszon két pótkocsi hulladékot szedtek össze.

„A halak ívására vonatkozó törvények nem érvényesek a patakok esetében!”

„A gazdálkodó emberek sok esetben a patak partjára gyűjtik össze a gazt, a lenyesett faágakat, oda vetik ki az elhullott állatok tetemét, amit aztán áradáskor elvisz a víz, de valahol fennakad. Elzárja a víz sodrát, és ott sok egyéb szemét torlódik fel. De nagy mennyiségű szennyvíz és a földeken használt vegyszer is a patak vízébe kerül. A víz szennyezése óriási veszélyt jelent a halpopuláció számára. A patakban hajdan honos márna, ingola, pér már kihalt, és folyamatos a pusztulása az egyéb halfajtáknak is. Sajnos a halak ívására vonatkozó törvények nem vonatkoznak a patakokra, csak a nagyobb vizekre, így a patak medrét szinte folyamatosan kotorják, termelik ki.  Ez is árt a halállománynak” – mondta el lapunknak a turisztikai egyesület elnöke. A továbbiakban azt is megtudtuk, hogy egyesületi szinten próbálnak tenni a környezetszennyezés és ezen belül a vízszennyezés ellen, de ebben a feslőbb hatóságoktól nem sok segítséget kapnak. Tapasztalataikat, felhívásaikat főleg internetes felületen próbálják közzétenni, de a Marosvásárhelyi Rádió is megbízható partnernek bizonyult ez ügyben. „Jó lenne az emberek figyelmét minél szélesebb körben felhívni a szennyezés veszélyeire. Az iskolákra is jobban kellene figyelni, a gyermekek ilyen jellegű oktatására, felkészítésére is. Ha nem más alkalommal, legalább az iskola másként programok keretén belül” – vélekedik Moldován László.

Share Button
Ennyien olvasták: 1673

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

1 Hozzászólás

  1. Molnár Szabolcs július 3, 2017 at 6:35 du.

    Köszönöm szépen a megosztást, hiszem, hogy ha elég sok emberhez eljutnak a felvételeim, akkor lesz változás, és nem volt hiába az egész. 🙂

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.