Központ
2017. december 12. kedd, Gabriella
Derült
Ma
Derült
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Jórészt felhős
Csütörtök
Jórészt felhős

Hát én immár kit válasszak?

Központ május 18, 2012 Társadalom

Hát én immár kit válasszak?

Közelednek a választások, itt a kampány. Az ember csak amúgy kapkodja a fejét akkora információözön zúdul rá. Megannyi párt, érdekképviselet, hangzatosnál hangzatosabb ígéretek, csábítóbbnál csábítóbb ajánlatok. De ezek az ígérgetések csak egy hónapig tartanak, aztán minden marad a régiben. Talán jobb lesz a közeljövőben? Alig hiszem. Mindenesetre gyengék a kilátások. Sokan nosztalgiáznak: jobb volt régen. Elgondolkodtató: vajon így volt? De kinek?

 

Talán egyeseknek. Csak most fogom fel, mennyit dolgoztak, mennyit nélkülöztek, mennyit szenvedtek szegény dédszüleink, nagyszüleink. Átéltek két világháborút, az ezeket követő megszállást, éhínséget, a kulákhajszát, a kollektivizálást. Mégis talpon maradtak. Valami tartotta bennük a lelket. Talán a remény, hogy gyermekeiknek, unokáiknak majd jobb sorsuk lesz. Ezért érdemes volt küzdeni, harcolni, élni.

Volt és van egy örökérvényű íratlan törvénye a társadalomnak: a gazdag, jómódú kizsákmányolja, megalázza a szegény embert. A szegény örökli a nincstelenséget, a gazdag a jómódot. A földhöz-, röghöz ragadt nagyszülőktől azért mégis örökölhettünk volna valamit: a jószívet és becsületet. Bármennyire nélkülöztek, nem törtek embertársaik javaira, ha az éhségtől a szemük hullott ki, akkor sem törték le a szomszéd törökbúzáját, nem ásták ki a krumpliját. Csak a sajátjukhoz ragaszkodtak: a marék liszthez, a sovány tehénhez. De ha maguknál szerencsétlenebb emberrel találkoztak, egy percig sem gondolkodtak azon, hogy vajon nekiadják-e maréknyi lisztjük felét. (Hát igen, lehet jobb volt ebből a szempontból abban a korban élni, amikor még létezett önbecsület, emberi tartás, gazdaszellem, meg hasonlók.) Szüleink már az elferdített eszmékre, alapokra épített kommunizmus munkásai voltak. Ingáztak, dolgoztak, gürcöltek reggeltől napestig, hétfőtől hétfőig a falatnyi kenyérért. Építették a szocializmust. Nekik vajon jobb életük volt? Nem hiszem, de azt tudom, hogy remélték: gyermekeiknek biztosan jobb lesz a sora.

Ebben a mai pénzhajhász, hazugságokra alapozott áldemokráciában vajon könnyebb az átlagember élete? Érdekel valakit a hatalmasok közül a szegény ember sorsa? Megkérdi valaki tőlük, hol fáj? Volt, amit ma megenned? Mivel segíthetnék rajtad? Talán a kampány idején. Aztán elfelejtik.


Egy korábbi igazságügyi miniszterünk nyíltan bevallotta a tévé kamerái előtt: Romániában az az ember, aki vállalkozni mer és az általunk választott honatyák által kidolgozott, megszavazott és jóváhagyott törvényt betűről betűre betartja, menthetetlenül tönkre megy. Mit tehet tehát a mai kor szegény, de becsületes embere? Dolgozik naphosszat összeszorított foggal, és lelke mélyén reméli: gyermekeinek, unokáinak jobb világot teremt. Vagy igyekszik úgy tenni, mintha hinné is, hogy nincs minden remény veszve…   

Share Button
Ennyien olvasták: 224

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.