Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

„Hat év alatt duplájára nőtt a törlesztőrészletem”

Pál Piroska január 30, 2015 Társadalom

Hitelcsapdában

Január közepén a svájci frank történelmi maximumot ért el, és azóta is folyamatosan növekedik a lejhez képest, a frank árfolyama 3,74-ről 4,47 lejre ugrott. Romániában 75 ezer lakos érintett, és van olyan eset is, hogy a személy felvett kölcsönének törlesztőrészlete a szerződés aláírása óta több mint duplájára nőtt, de az sem ritka, hogy a fizetésképtelen személyektől a bank elveszi a házat, és az utcára kerül az illető. A fővárosban tüntetések voltak, de az állam és a bankok sem ajánlanak egyelőre jelentős segítséget.

csapda600px

 

B.E. 2008-ban vett fel kölcsönt családjával 23000 euró értéknek megfelelően. „A bankban – amelyhez hitelért fordultunk – tíz évre visszamenőleg grafikonokat mutattak, miszerint a svájci frank a legstabilabb valuta, a kamatláb is jelentősen alacsonyabb rá, így ebben a pénznemben vettük fel a hitelt. Harminc év kifutási időt kértük, és első két hónapban 550 lej volt a havi törlesztőrészlet, ami még nehézség nélkül belefért a kiadásokba. Aztán a gazdasági válság beálltakor már elkezdődött a svájci frank erősödése, így a törlesztőrészlet is nőtt, és egyre nehezebb lett azt fizetni. 2015 januárjára oda jutottunk, hogy a havi befizetendő részlet, több mint duplájára nőtt, azaz 1250 lejt fizetünk, és a felvett összeg – 23000 euró – közel négyszeresét fizetjük ki a hitel lejártakor. Azt már csak mellékesen említem, hogy a banknak minden hónapban 60 svájci franknak megfelelő összeget folyósítunk hiteladminisztrációs költség cím alatt” – mondta el lapunknak a lakásra hitelt felvevő személy. Hozzátette, hogy –jobb híján – megoldást a román államtól remélnek, amely a frankhitelesek számára kedvező törvényt alkot majd.

„A hitel felvételekor tudtuk, hogy mire lejár annak futamideje, az összeg 1.8-szorosát fizetjük vissza a banknak. Akkor úgy véltük, ez belefér, ám azóta hat év telt el, és hozzávetőlegesen négyszeresére ugrott az összeg, holott a ház ára – amire a hitelt kérelmeztük – csökkent” – ecsetelte.

Gyengülhet a frank a közeljövőben

Szabó Árpád gazdasági szakértőt arról kérdeztünk, hogy van-e arra esély, hogy a frank a közeljövőben gyengüljön. „Ha egy ország pénzneme túlságosan felértékelődik más országok pénzéhez képest, az illető ország exportáló vállalatai nem lesznek képesek eladni a termékeiket a kialakuló magas áraik miatt. Ez rossz a felértékelt pénzű országnak – jelen esetben Svájcnak –, mert csődbe mehetnek a termelő és exportáló vállalatok. Ezért előbb-utóbb a központi bank beavatkozhat, hogy gyengítse az árfolyamot. Tehát elvileg a svájci frank gyengülhet, de nem lesz annyira alacsony az árfolyama, mint amikor a hitelfelvevők aláírták szerződéseiket” – tudtuk meg.

A hitelesek nem voltak körültekintőek

A fővárosban a frankhitelesek szövetsége tüntetett, és azt állították: a szerződéskötéskor nem tájékoztatták őket az árfolyamkockázat valódi mértékéről, becsapták őket. Szabó szerint részben van csak igazuk a protestálóknak, hisz ilyen hirtelen és ilyen nagymértékű árfolyamváltozás senki számára nem volt előrelátható. „Sajnos a törvények nem ismerete nem mentesít azoknak betartása alól. Az árfolyamkockázat ugyanilyen törvény a pénzügyi világban. Bankban dolgozó ismerősöm mesélte, hogy egy év alatt 150 hitelfelvevő közül csak két személy vitte el a hitelszerződést ügyvédhez aláírás előtt. A többiek elolvasás nélkül aláírták. Azt kell mondanom, hogy nem becsapás, hanem tudatlanság és könnyelműség” – véli a szakember.

Néhány bank – OTP, Volksbank, Raiffeisen – a hitelezőknek kedvező ajánlatokkal állt elő, de Szabó Árpád szerint a bankok számára a szerződés megváltoztatása hátrányt jelent. A bankok vezetőségének jóindulatán múlik, hogy mennyi profitról mondanak le, vagy milyen arányban vállalják fel a hitelfelvevők veszteségeit.

Megvalósíthatónak látja azt a javaslatot, amely szerint a frankhitelesek lej alapú hitelre válthatják jelzáloghiteleiket a szerződés megkötésének hónapjában érvényes árfolyam szerint? – tettük fel a kérdést. Szabó szerint bármit meg lehet valósítani, ha a döntéshozók úgy akarják. A veszteség mértéke és ténye veszteség marad, valahonnan vissza kell fizetni a pénzt. Kérdés, hogy a hitelfelvevők, a bankok, vagy a teljesen vétlen és kívülálló adófizető állampolgárok fizetik majd vissza.

Külföldi példák

Magyarországon forintosítással, Horvátországban egy évig tartó rögzített frankárfolyammal segítik a devizahiteleseket. Ám a szakértő szerint ezt a vonatot Románia lekéste. Bármilyen intézkedést hoznak, valaki veszíteni fog. „Ha nagyon megszorítják a bankokat, akkor az egész ország külső megítélését és gazdasági működését negatívan befolyásolhatja. A magyarországi kormányzat most veregetheti saját vállát, de külföldellenes és bankellenes viselkedésével csak szerencséje volt. Leginkább a szavazatokat vásárló populisták hozhatnak a pórul jártakat segítő intézkedéseket.”

Az oktatási rendszer felelőssége

Nem egy olyan személy létezik, aki 2008-ban, harminc évre felvett hitelének végére értekor az eredeti összeg 4-5-szörösét fizeti vissza, illetve a hat évvel ezelőtti havi törlesztőrészlete több mint duplájára nőtt. Számukra borzasztóan nehéz fizetni a részletet. Szabó Árpád szerint a  2008-ban harminc évre hitelt felvevők már 2010-ben el kellett volna gondolkozzanak a világválság hatásain, és már akkor át kellett volna alakítsák hiteleiket. Ennek elmulasztása már nemcsak hiba és tudatlanság, hanem nagyon nagy nemtörődömség. „Aki hitelt vesz fel, az a jövőt akarja előrehozni a mai napba.  De természetesen hibás az oktatási rendszer is. Habár van a középiskolában gazdasági oktatás, azt legtöbbször nem szakemberek végzik. A gazdasági ismereteket melléktantárgyként tanító, más szakmákra szakosodott oktatók nem mindig képesek a megfelelő színvonalon és a megfelelő hangsúllyal lefektetni a gazdasági alaptudást. És az alaptörvényt: „Soha ne vegyél fel hitelt, csak abban a pénznemben, amelyikben a fizetésedet kapod!” – véli a szakember.

Share Button
Ennyien olvasták: 1267

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

1 Hozzászólás

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.