Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Hat évvel élünk tovább, mint 1990-ben

Központ december 20, 2014 Társadalom

Átlagosan hat évvel él tovább a világ népessége 1990-hez képest, ez a gazdag országokban a rák és a szívbetegségek csökkenő halálozási rátáinak, a szegényebb országokban a gyomorhurut, a tébécé és a malária jobb túlélési esélyeinek köszönhető – derült ki egy új elemzésből.

A 2013-as Betegségek Globális Terhei (GDB, Global Burden of Disease) című vizsgálatot elemezték a Washington Egyetem kutatói, eredményeik a brit Lancet orvosi hetilap aktuális számában jelentek meg.

Az életkilátások majdnem az egész világon emelkednek, ám Fekete-Afrika országaiban a HIV-vírus és az AIDS mintegy öt évvel csökkentette a várható élettartamot 1990 óta.

Másutt érezhető hatása volt a halálos fenyegetést jelentő betegségek – a gyomor- és bélhurut, a kanyaró, a tébécé, a HIV-vírus és a malária – elleni kollektív fellépésnek és finanszírozásnak, mert csökkent a halálozási arány és nőtt a várható élettartam – mondta Christopher Murray, a kutatás vezetője.

Hozzátette azonban, hogy egyes krónikus betegségeket elhanyagoltak, ezek egyre inkább fenyegetik az emberiséget. Közéjük tartoznak a droggal összefüggő zavarok, a májzsugor, a cukorbetegség és a vesebaj.

Egyes szegényebb országokban kiemelkedően nőtt a várható élettartam a vizsgált időszakban: Etiópiában, a Maldív-szigeteken, Nepálban, Nigerben, Ruandában, Kelet-Timoron és Iránban átlagosan 12 évvel élnek tovább az emberek, mint 1990-ben.

Ugyan az AIDS okozta halálozások száma az egész világon csökkent a 2005-ös csúcs óta, Fekete-Afrika 48 országából húszban még mindig ez a korai elhalálozások leggyakoribb oka.

Forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 500

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.