Központ
2017. november 19. vasárnap, Erzsébet
Eső
Ma
Eső
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Havazás
Kedd
Havazás

Héj nélküli olajtökmag termesztése

Központ december 2, 2016 Társadalom

Finom és egészséges rágcsálnivaló az egész családnak!

A különböző tökfélék hosszú múltra tekintenek vissza, hiszen az emberek sok ezer éve termesztik, különösen étkezés és takarmányozás céljából. A több száz fajta közül talán a héj nélküli tökmag az egyik legfinomabb rágcsálnivaló, ennek ellenére Erdélyben még nem ismert eléggé. Azonban a mezőpaniti Bodó Zoltán mert nagyot álmodni, és sok évvel ezelőtt belevágott ennek a kellemes ízű növénynek a termesztésébe, ami azóta egyre nagyobb „népszerűségnek” örvend.1479035381738

Férj, családapa, általános orvosi asszisztens és nem utolsó sorban héj nélküli olajtökmag-termesztő, aki lassan 10 éve, hogy nekikezdett ennek a különleges növénynek az előállításába, amely érdekes íze mellett rengeteg hasznos tulajdonsággal bír, többek között kiváló étrendkiegészítő, mivel sok telítetlen zsírsavat és E vitamint tartalmaz.

„Az elején 1 hektár területen kezdtem, jelenleg már 8 hektáron dolgozunk a testvéremmel közösen. Ez elsősorban plusz jövedelemkiegészítést jelentett, idővel viszont magával ragadott a gazdálkodás iránti szeretet” – meséli a fiatal vállalkozó.

Mit kell tudni róla?

A héj nélküli tök szereti a humuszos, jól szellőző talajt, igényli a meleget, a magok csíráztatásához 8-10 °C  feletti hőmérséklet szükséges, ugyanis egy fagyérzékeny növényről van szó. Fontos kiemelni, ha a tök még nem nőtt ki, hanem csak kicsírázott, akkor azért még elvisel -1, -2 °C rövid idejű hideget, azonban ha a kelés után tartósan 6-8 °C alatt marad a hőmérséklet, akkor az kedvezőtlenül befolyásolhatja a növekedést.

Lépésről, lépésre…

A növény vetési ideje május első hete, ami június vége felé virágzik, a szüretre pedig szeptember-októberre kerül sor. Megtudtuk, hogy a termesztési folyamat nem is olyan egyszerű, hiszen sok munkát és szakértelmet igényel. „Mindeddig az előzőleg bevetett tökök betakarítását kézzel végeztük el, az idei évben viszont sikerült géppel megoldani. Ezt követi a mosás, amely nagyon fontos lépés, hiszen a nem megfelelő időben történő mosásnak súlyos következményei lehetnek, azaz erjedés, penészedés stb. A szárítás a következő lépés, melynél kétféle módszer van. Az első, amit mi eleinte alkalmaztunk, a szabad levegőn történő szárítás, illetve van a gépi szárítás is, aminek szintén megvannak a szabályai. A tárolás tekintetében fontos, hogy jól szellőző, nedvességtől, kártevőktől mentes helyen kell tárolni.”

Nehézségek a termesztés során

„Mivel nincs gyomirtó, így traktor utáni kapagéppel, illetve kézzel kapáltuk meg. Eleinte teljes kézi munkával dolgoztunk, beleértve a betakarítást, szedést, mosást és szárítást a szabad levegőn. Az idei évben a töktolás okozott nagy fejtőrést, mivel sorba kellett rendezni a tököket a betakarítás véget, amit a tökroppantó végez el.” Bár az idei év szárazsága és a rágcsálók hátráltatták, így is 60-70%-os terméseredményt sikerült elérniük.

Megtermelni és eladni

Legyen szó bárminek a termesztéséről, az értékesítés legalább annyira fontos részét képezi, mint az előállítás. A héj nélküli tökmag iránt szerencsére van kereslet, hiszen a helyi piacon még a nagyobb felvásárlók is érdeklődést mutatnak a növény iránt, bár az idei évben az árak sajnos csökkentek a tavalyihoz képest, így 1 kiló héjatlan tökmag jelenleg 25 lejbe kerül.

Arra a kérdésre pedig, hogy a jövőre vonatkozólag igénybe vesznek-e különböző támogatásokat, azt a választ kaptuk, hogy: „vannak pozitív és negatív visszajelzések egyaránt, így eddig még nem próbálkoztunk pályázati lehetőségekkel, azonban a jövőre vonatkozólag tervezzük.”

Összességében rengeteg munkát és jelentősebb anyagi befektetést igényel, meg kitartást, ugyanis ahogyan a vállalkozó is mondta, kell minimum 3 év, hogy kiderüljön, valóban megéri-e.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 994

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.