Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Heti körkérdés: Ön milyen formában szereti az újságot olvasni?

Központ január 25, 2013 Társadalom

kerdesHeti körkérdés:
Ön milyen formában
szereti az újságot olvasni?

Úgy jó három évtizeddel ezelőtt édesapám ezt mondta nekem: „Fiam, mindent el kell olvasni. Amennyiben lehet, még a telefonkönyvet, és a vasúti menetrendet is”.  A minap azon gondolkodtam, milyen kár, hogy a fenti kijelentés nem tartalmazhatta azt, hogy milyen formát kell, vagy melyik formát illő választani. Vajon pótolja-e valami a nyomtatott sajtót?! Ez a gondolat szülte a kérdést. Összeállításunkban erre kerestük a választ. A véleményekből sok minden kiderül. Talán még az is, hogy konkurencia ide vagy oda, de a hagyomány ebben az esetben is csak hagyomány marad…

salamonSalamon Márton László újságíró, Románia szaloniki főkonzulja: Élmény, ha az újságot tartjuk a kezünkben!

– A legnagyobb öröm egy újságírónak az, amikor az újság, amelyen aznap dolgozott, éppen kijön a nyomdagépből: még kenődik a festék, még meleg a papír, és azon frissiben látja a munkája gyümölcsét. Olyan ez az érzés, amilyen a szülészorvosé lehet, amikor világot lát a kisbaba… Mint immár nem gyakorló napilapos újságíró, tehát mint egyszerű olvasó ugyanazt mondhatom: nagyobb élményt, mint a friss újságot kézbe venni, nehéz elképzelni. Ugyanakkor a tegnapi újságnál értéktelenebb dolgot is nehéz elképzelni. A görög nyelv igencsak kifejező szóval illeti a napi sajtót: a napilap görögül efemerida, ami múló dolgot jelent.

BogdanBogdán Tibor publicista: Az az újság

– Újságíróként természetesen online változatban olvasom az újságot. Ennek nagy előnye, hogy pillanatok alatt ki lehet keresni az engem érdeklő témákat, azonnal ki lehet menteni cikkeket – és nyilván: nem kell megvásárolni. Ami az általam naponta elolvasott 16 újság esetében bizony nem kevés anyagi könnyítést jelent.

Újságolvasóként azonban minden további nélkül kitartanék az újság hagyományos formája mellett. Mert azt autóbuszon, vagy buszra (ismerősre, hölgyre stb.) várakozva, séta közben, netán a réten hanyatt fekve is olvasni lehet; mert a „hagyományos újság” lapjait elegánsan, gusztust keltően forgatni lehet, akár egy vendéglői asztal mellett ülve, mennyei kávét, esetleg jeges sört, vagy whiskyt fogyasztva (netán mindkettőt). A „hagyományos újságot” ugyanis lapozni lehet. Persze, tudom, e-bookot is lehet lapozni, csakhogy az előző olyan, mintha kacsasültet ennék, ez utóbbi pedig mintha a kacsasült illatát szagolnám. Nagy különbség…

Szóval technika ide, internet oda: bár online újságot olvasok, de irigylem a „hagyományos újság” olvasóit. Mert az, amit ők olvasnak – az maga a nagybetűs ÚJSÁG.

MezeyMezey Sarolta, a Népújság szerkesztője: A nyomtatott forma egy életérzés

– Őszintén megvallva, hagyományos formában, papírra nyomtatott újságot szeretek olvasni. Ez az igazi újság! Ez áll közelebb hozzám, hiszen ebbe nőttünk bele, ezt tartjuk írott sajtónak. Az újság mellett finomabb a kávé, lapozgatva hosszasabban el lehet csemegézni egy-egy cikk fölött. Otthon még egyszer kézbe lehet venni, s át lehet olvasni, amire délelőtt nem jutott idő. Persze az internetes változatot sem vetem meg, ehhez akkor folyamodom, amikor hirtelen kell valamilyen információhoz jutni. Sajnos, ez a változat egyre jobban kiszorítja a hagyományos újságot. Egyre több lap tér át az online változatra. Erre halad a világ, s az olvasóknak egy életérzéssel kevesebbel kell beérni…

ErvinSzucher Ervin, a Krónika újságírója és a TVR műsorvezetője: A festékillat összetéveszthetetlen, az újság lapozgatásának utánozhatatlan a hangja…

– Bár szakmámból kifolyólag elég sokat „lógok” a világhálón, régi vágású újságolvasóként mégis a nyomtatott sajtót részesítem előnyben. Így szoktam meg tíz-tizenegy éves korom óta, amikor képes voltam órákig várni és sorban állni az akkoriban alig négyoldalas, de tartalmilag rendkívül gazdag sportújságért. Ha nem voltál ott időben a postán vagy a megfelelő trafik előtt, lemaradtál róla, hisz percek alatt elkapkodták. Most is nosztalgiázom a sportról szóló és nem botrányokkal, nagyotmondásokkal teletöltött sportújság iránt. Diákkoromban mindig ott lapult a könyveim alatt, amiért az egyik – egyébként válogatott sportolóból lett – mérnök-tanárom, amikor rajtafogott, hogy óráján újságot olvasok, nyomban beírt egy kettest, anélkül, hogy feleltetett volna. De visszatérve a kérdés lényegére: a nyomtatott sajtónak van egy kellemes és összetéveszthetetlen festékillata. A nyomtatott sajtótermék az, amit magadhoz veszel az ágyba vagy éppenséggel az illemhelyre. Mert azért ugye számítógépet bevinni a vécére… hát gusztus kérdése. Arról meg nem is beszélve, hogy az ember az ágyában jobbat is el tud képzelni, mint egy ultra okos laptoppal babrálni.

BoloniBölöni Domokos író: Lapszemlével kezdem a napot

– Reggelente egy-két órát lapszemlézéssel töltök. Kényszerűségből néhány éve már inkább az internetről olvasom az újságokat, folyóiratokat. Bosszant, hogy egyes szerkesztőségek késve teszik föl a lapot, attól tartva, hogy kint marad a standokon. Ez rossz piacpolitika. A jó lapot nem kell félteni a világháló olvasóitól. Szabaddá kell tenni mindenkinek. Ha érdekes cikkre bukkanok, képes vagyok rá, hogy megkérjem a tőlem akár száz kilométerre lakó ismerősömet, barátomat, szerezze meg azt a lapszámot, és küldje el postán. De ha azt látom, hogy mindenféle trükkel próbálják „levédeni”, többé rá sem kattintok.

Nagy_LaciNagy László Mihály író, publicista: Ragaszkodom az újsághoz

– A kérdés bonyolultabb, mint ahogy első pillantásra tűnik. Változó időkben változó az értelmezés. Annak idején így szólt a bevásárlási utasítás: „vegyél egy Vörös Zászlót, egy tejet és egy kenyeret”. Ma az első fele elmarad. Hogy miért? Régebb az ember megvette az újságot, sorban állt a tejért, a kenyérért és közben olvasta, mi történt a nagyvilágban. Ma ez a fázis kimarad, beáll a sorba, elő a telefont, a „tabot” vagy ha nem, akkor a szuper okos órájára tekint és megy minden a legnagyobb rendben. Nem tudom, hogy vannak mások ezzel, de én még mindig az Újsághoz ragaszkodom. Van egy varázsa, van egy egyénisége. Számomra ez az újság. Ez az általam kiválasztott, és ami még fontos, hogy a hagyományos: az enyém, a sajátom. Más csak akkor olvashatja, ha ő is megvásárolja, ha ő is a napi bevásárlásába beszámolja azt a banit, vagy lejt. Hogy megéri ezt a kiadást? Az az újságtól függ. Meg tőlem. Hisz én választottam.

balazs_arpadBalázs Árpád, a Székely Újság felelős szerkesztője: Semmi sem pótolja a nyomtatott sajtót!

– Reggel mindig online változatban olvasok el minden lapot, élek a gyűjtő oldalak segítségével, természetesen ilyenkor is ott van mellettem az elmaradhatatlan kávé. Mondhatni csak lapszemlézek, mert ha érdekes anyagot találok, akkor azt a lapot megvásárolom, mert én szeretem ropogtatni a nyomdaszagú friss újságot, miközben forgolódom a fotelben. Ha kell többször is újra olvasom. Este megint a számítógép, nem akarok semmiről lemaradni. Reggel kiderül, hogy az éjszakák sem múlnak el hirtelen. A nyomtatott sajtót semmi nem pótolja, mindig mellette szavazok. Én már ilyen vagyok.


Share Button
Ennyien olvasták: 629

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.