Központ
2020. november 28. szombat, Stefánia

Hetven éve szabadították fel az auschwitzi lágerbe deportáltakat

Központ január 27, 2015 Társadalom

Nemzetközi megemlékezést tartanak kedden Lengyelországban az auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor felszabadulásának 70. évfordulóján.

arbeitmacht

A láger hírhedt, Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) feliratú kapujánál megrendezésre kerülő központi eseményen 42 állam képviselői, köztük Joachim Gauck német, Francois Hollande francia és Petro Porosenko ukrán elnök hajtanak fejet az áldozatok emléke előtt. A rendezvényt megelőző napokban az orosz külügyi tárca közölte, Vlagyimir Putyin elnök nem vesz részt a megemlékezésen, nem kapott személyes meghívást. A szervezők – az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum és a Nemzetközi Auschwitz Tanács – ezzel kapcsolatban hangsúlyozták, hogy egyetlen országba sem küldtek névre szóló meghívót, mindegyik állam maga döntött küldöttsége összetételéről.

A megemlékezés részvevői között mintegy száz túlélő lesz, unokáik, dédunokáik kíséretében. Jelen lesz Steven Spielberg, a Schindler listája Oscar-díjas film rendezője is.

A náci Németország 1940-ben, eredetileg lengyel foglyok számára építtette az auschwitzi (Oswiecim) koncentrációs tábort. A szomszédos birkenaui (Brzezinka) láger két évvel később jött létre, a megszállt Lengyelország területén működtetett számos más tábor mellett ez lett a zsidók megsemmisítésének fő színhelye.

A tábort 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg I. Ukrán Frontjának katonái szabadították fel, a harcokban 296 szovjet katona esett el. A táborban és az altáborokban mintegy 7500, végsőkig legyengült foglyot, többségükben nőket és gyerekeket találtak. Ezt a napot 2005. november 1-jén a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította az ENSZ-közgyűlés.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 876

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.