Központ
2019. december 15. vasárnap, Valér

Hosszú az út a valós kétnyelvűségig

Központ október 10, 2013 Társadalom

Hosszú az út a valós kétnyelvűségig

banis

Múlt héten 1500 lejjel bírságolta meg a helyi rendőrség Lakó Péterfi Tünde vásárhelyi lakost, aki kétnyelvű termékcímkéket  osztogatott egy vásárhelyi piacon az ott áruló termelőknek. Az esetről Szigeti Enikőt, a Civil Elkötelezettség Mozgalom elnökét  kérdeztük, akinek csapata a kétnyelvűségért vívott harcban többször is hasonló elbánásban részesült.

„Minden, a városban a kétnyelvűséget szorgalmazó kezdeményezést pozitívnak tartok, és ez is egy jó akció. Viszont fontos, hogy kellő tervezéssel, odafigyeléssel, következetes kitartással, a törvényes keret és az ezt szabályozó nemzetközi egyezmények ismeretében, vagy olyan személyek bevonásával történjen ez, akiknek már tapasztalata van az ügyben” – hívta fel a figyelmet Szigeti.

Hozzátette, hogy a piaci kétnyelvűség egy igen érzékeny terület, mert nagyon sok embert érint, hisz ezt a teret a lakosság zöme használja, és tudomásul kell venni, hogy ez esetben nem történhet változás egy éjszaka alatt, tehát hosszú távú küzdelemre kell berendezkedni.

A büntetés túlkapás, de van rá precedens

Szigeti Enikő szerint a Lakó Péterfi Tündére kirótt 1500 lejes büntetés rendőri túlkapás, és emlékeztetett arra, hogy a CEMO-aktivistával, Horváth-Kovács Ádámmal is hasonlóan járt el a rendőrség, amikor a Bernády iskola akkori igazgatónője kihívta a helyi szerveket, mert Horváth magyar nyelvű beadványt akart iktatni az iskolában a szülők adományáról. Ez esetben Horváth-Kovács Ádám a bírósághoz folyamodott, megnyerte a pert, és a rendőrség visszafizette az előzőleg folyósított összeget. „Lakó Péterfi ügye is ehhez hasonló, tehát jogi úton, jó érveléssel meg lehet nyerni a pert. Ez a bírósági ügy precedensértékű” – mondta el Szigeti.

Nevetséges, üres politikai nyilatkozatok

Bár az RMDSZ és az EMNP is felajánlotta a támogatását Lakó Péterfi Tündének, az nyilvánosan visszautasította a politikum segítségét, és hangsúlyozta, hogy csak a civilekét fogadja el. Szigeti szerint a politikai pártok sajnos nagyon meglovagolták ezt a témát, viszont valós megoldást nem remél egyik alakulattól sem. „Nyilatkozatok szintjén reagáltak a politikai szervezetek, de nem hiszem, hogy ez ügyben valós és konkrét lépéseket tesznek. Tudjuk, hogy Marosvásárhelyen a kétnyelvűséghez kapcsolódó problémák nem most kezdődtek, és a politikumnak már rég meg el kellett volna kezdenie a piaci kétnyelvűség életbeléptetésének hivatalos procedúráját. Ez megoldható lenne tanácsi határozattal, szakbizottsági üléseken tárgyalhatnának róla, és születhet rendelet erről. Ám az üres politikai nyilatkozatokat nevetségesnek tartom” – szögezte le a CEMO elnöke.

Szigeti úgy véli, hogy a táblácskaosztogatás körül kialakult botrány bizonyos szempontból pozitívnak értékelhető, mert széles körben felhívja a figyelmet a létező problémára, de magában rejti a tulajdonképpeni cél, a kétnyelvűség elsikkadását. A mozgalom elnöke szerint tovább is megválaszolatlan a kérdés: miért tehetetlen még mindig a magyar közösség érdekvédelme, hisz a kisebbségi nyelvi jogok már 2001 óta törvénybe vannak foglalva.

Share Button
Ennyien olvasták: 383

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.