Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Hosszú hétvége: Belföldi wellness és külföldi tengerpart a nyerő a vásárhelyiek körében

Központ április 30, 2014 Társadalom

wellHosszú hétvége: Belföldi wellness és külföldi tengerpart a nyerő a vásárhelyiek körében

Néhány hete elfogadta a kormány azt a határozatot, amely értelmében idén május 2-a is szabadnap lesz a közalkalmazottak számára. A Tengerpart Duna-delta Egyesület és a romániai turisztikai vállalatok szövetsége kérte a kormánytól az extra, péntekre eső szabadnapot, mert a turizmus „optimista becslései” szerint ez fellendíthetné a hazai idegenforgalmat. Marosvásárhelyi turisztikai irodákat kérdeztünk arról, hogyan alakult a helyi kereslet ebben a periódusban, milyen korosztály veszi igénybe a szolgáltatásaikat, illetve melyek a legnépszerűbb úti célok a hosszú hétvégére.

Bulgária, Görögország, Törökország

Hajdu Zoltán, a Thomas Hux utazási iroda vezetője elmondta, hogy idén nagyon bőséges volt a kínálatuk a hosszú hétvégére, minden olyan úti célt lehetett választani, ami a nyári periódusban is elérhető, továbbá a május 1-jei kirándulásoknak az előnye, hogy sokkal olcsóbbak, mint a nyári hónapokban kínáltak. Kérdésünkre elmondta, hogy ügynökségükben idén nagyobb volt a forgalom  a május 1-je környékére szervezett kirándulásokat illetően, mint a tavalyi év ugyanezen periódusában, ami annak is betudható, hogy a péntek sok alkalmazott számára szabadnap, ezért négy nap áll rendelkezésükre a kirándulni vágyóknak. Azt is megtudtuk, hogy a hozzájuk forduló marosvásárhelyiek szinte teljes mértékben külföldi úti célokat választottak: következésképp a május eleji hosszú hétvégén is taroltak a bulgáriai, görögországi és törökországi utazások.   

„A romániai kínálat – beleértve a Fekete-tenger partját is – nem túl népszerű a vásárhelyiek körében, mert viszonylag sokba kerül. Egy mamaiai all-inclusive kirándulás többe kerül, mint az ugyanolyan ellátást biztosító bulgáriai. És az utóbbi kirándulás kedvezőbb feltételeket biztosít a turistáknak” – mondta el tapasztalatait Hajdu Zoltán.

A romániai wellness- központok is népszerűek

A World Travel Shop munkatársa, Ilyés Lóránd elmondta lapunknak, hogy az ügynökségük speciálisan május 1-jére állított össze kirándulásokat, amelyek

leginkább a pihenést célozták meg. Nem véletlenül, hisz a vásárhelyiek körében a wellness-kirándulások taroltak idén május 1-jén, és ebből is a kül- és belföldiek egyaránt. A Thomas Hux irodával ellentétben, ennél az ügynökségnél a belföldi utazások voltak a legkeresettebbek az idén – Szováta, Félixfürdő, Marosújvár – , a külföldiek közül pedig a magyarországi wellness-központokra volt igény: Hajdúszoboszló, Gyula, Debrecen, akár a Balaton környéke. Emellett pedig olyan kirándulások szervezését is vállalták és igény is volt rá, amely úti célok felé Marosvásárhelyről indulnak fapados járatok, azaz Róma, Barcelona, Madrid.

Azt is megtudtuk, hogy a World Travel Shopnál az idén csökkent a kereslet, a tavalyi év ezen időszakához viszonyítva, Ilyés szerint talán ennek az oka, hogy a húsvéti ünnepek túl közel estek a hosszú hétvégéhez.

A fiatalok „magánúton” kirándulnak


Mindkét utazási iroda egyöntetű tapasztalata, hogy a május 1-je körül szervezett kirándulásokért a középkorosztály fordul hozzájuk, azaz a negyven év körüli személyek, hisz a fiataloknál bevett szokás, hogy a barátokkal, „magánúton” kirándulnak ebben az időszakban.

Már 120 euróért pihenhetünk Bulgáriában

Megtudtuk, hogy a május 1-jei utak ajánlatait gyakran már év elején meghirdetik az utazási irodák, de nem jellemző, hogy hónapokkal ezelőtt lefoglalják azokat a kirándulni vágyók.  Egyébként egy odautazást is biztosító görögországi, hét éjszakás vakációt 250 euró/fős árért tölthetünk el, a bolgár tengerparton pedig a hosszú hétvégés pihenést, all-inclusive ellátással már 120 euróért is megvásárolhatjuk.


Share Button
Ennyien olvasták: 593

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.