Központ
2020. július 03. péntek, Kornél, Soma

Hová utazzunk idén nyáron?

Központ július 25, 2017 Társadalom

Az emberek nem milliárdosok akarnak lenni, hanem olyan élményekre vágynak, amiket szerintük csak a milliárdosok engedhetnek meg maguknak. Például egzotikus nyaralásokra menni, ahol naphosszat egy függőágyban lehet ejtőzni a tenger ritmikus hullámainak hangjára. Egy ilyen utazás, azonban, nemcsak az anyagiakat követeli meg, hanem szervezettséget és időt vesz igénybe. Szerencsére az utazási irodák tárt karokkal, rengeteg kedvezménnyel és sokszínű ajánlatokkal várják a kirándulni vágyókat. 

Ha utazás, akkor napfény, kényelmes szálloda, homokos tengerpart, rengeteg látnivaló! A legtöbb ember ilyen szempontok alapján választja ki úti célját. Ennek is köszönhető, hogy az idei év legfelkapottabb pontjai továbbra is Görögország, Bulgária és Törökország, de ezt követően nyomban ott van Spanyolország is. „Az előző évekhez képest sokkal többen választják az utóbbit, bár nem előzi meg az előbb említett első hármat. Egyik legfőbb oka ennek, hogy a kolozsvári reptérről egyre több spanyol helység érhető el. Általában ez úgy szokott lenni a repülős utaknál, hogy ahol megoldható az indulás Kolozsvárról, azok a legkeresettebbek” – meséli Hajdú Zolán, a Thomas Hux utazási iroda tulajdonosa, ahol az idei évben már 2.000-2.200 személy részére biztosítottak utazási élményt. Továbbá elárulta, hogy Olaszország is emelkedő tendenciát mutat, továbbá Portugália is felemelkedőben van.

Tudnia kell az utazónak, hogy mit akar

Ha valaki utazási irodához fordul, már 90%-ban tudja, hogy hová és mikor szeretne utazni, a többiek pedig ajánlatokat kérnek. Ilyenkor az első, hogy megkérdezik a fontossági sorrendet, például, hogy fontos-e, hogy Kolozsvárról induljon, hogy homokos tengerpart legyen vagy éppen kulturális körút.

„Utazás során az első és legfontosabb dolog figyelni az úti cél helyes kiválasztására és a szállásra, mivel a legtöbb kellemetlenség ezekből ered. Például ha valaki fehérhomokos tengerpartot remél egy horvátországi nyaralástól, az csalódik” – meséli Chilat Tünde, a Family Holiday Travel Agency idegenforgalmi referense.

Nagyon jó dolog, hogy tudják az utasok, hogyha időben foglalnak le kirándulást, mondjuk idén ősszel jövő nyárra, akár 30%-os kedvezményben is részesülhetnek, és ahogy közeledik az indulás időpontja, továbbra is vannak kedvezmények.

Biztonságos utazás?!

Bár azt gondolnánk, hogy az utóbbi időszak rengeteg terrortámadása leszűkíti a 2017-es évben utazásra „éhes” emberek számát, ez nem így van. Igaz, hogy azok száma valamivel kisebb lett, akik kulturális körútra mennek, hiszen az idén is inkább a nagyvárosokban voltak támadások, ez a nyaralói övezeteket azonban nem érinti. „Tavaly és tavalyelőtt is végigjártam az egész Görögországot északról-keletre, elindultam Thessalonikitől, és lementem a Peloponnészoszi félszigetig, jövő héten újra megteszem ezt a körutat, de soha egyetlen, úgynevezett migránssal sem találkoztam az út során, hiszen eléggé el vannak szigetelve a társadalomtól, nem lehet velük találkozni minden utcasarkon”vallja Hajdú Zoltán.

Bár a tavalyi évben Törökországban is volt egy-két robbantás, nem volt köze az üdülőtelepekhez, aminek köszönhetően a tavalyhoz viszonyítva lényegesen megnőtt az oda utazók száma. Ennek egyszerű magyarázata, hogy év elején tartottak attól, hogy kevesebb lesz a jelentkező a törökországi nyaralásokra, így az árakat lennebb engedték, így jelenleg sokkal olcsóbb repülős utaknál, mint Görögország.

Repülőtér nélkül

„A repülőtér hiánya valóban kellemetlen, de lassan – sajnos – hozzászokott már az utazóközösség, hogy Kolozsvárról vagy Nagyszebenből kell és lehet repülni” – meséli Chilat Tünde.

A Thomas Hux a turisztikai csomagok mellett – ami a repülőjegyet, szállást és ellátást foglalja magába – repülőjegyeket is árul, így ott valamennyire csökkent a forgalom. „Az az igazság, hogy amíg a reptér működött, a turisztikai csomagok nem Marosvásárhelyről szóltak, onnan nem indultak járatok. Azok, akik feltétlenül repülővel akarnak utazni oda, ahova eddig Marosvásárhelyről tették a menetrend szerinti járatokkal, azok most Kolozsvárról teszik, tehát érzékelhetően nem befolyásolja a turizmust” – állítja Zoltán, aki szerint viszont az pozitívumnak számít, hogy a reptér leállása miatt, egy-két cég bejött a városba, hogy biztosítsa a szállítást a kolozsvári reptérre.

„Ha valaki minket választ, „találkozni fog” a több éves tapasztalatunkkal, nyitottságunkkal, hiszen igyekszünk korrekt és teljes információt adni minden egyes utazásról, szálláshelyről” – vallja Chilat Tünde, akik lassan már karácsonyi, szilveszteri ajánlatokkal várják az érdeklődőket. A Family Holiday irodánál az idei nyáron magas volt a foglalások száma minden helyre. Őszre az egzotikus helyek vannak kilátásban, például Tájföld, Mexikó, Kuba, Dominikai Köztársaság, vagy hajóutak a Karib-térségben.

A reformáció ünnepére is szerveznek tematikus utat

A Thomas Hux fő célja a biztonság és megbízhatóság. „A 10 év alatt még egyik kirándulónk sem járt úgy, hogy, amit megígértünk, nem tartottuk volna be, vagy valahová elvittük, és nem hoztuk haza. Volt két olyan eset, amikor bukaresti cégek bebuktak, nálunk volt lefoglalva az utasnak a kirándulása, és természetesen a fővárosi iroda nekünk nem adta vissza a pénzt, de mi saját zsebből kifizettük a kárvallottat. Aki nálunk foglal, nem fog veszíteni, mi biztosítjuk, hogy a pénzéért cserébe azt kapja, amit megígértünk” – mondja Hajdú, akik a nyaraláson kívül kulturális körutakat is szerveznek, ami egy egészen más szegmens. „Például az idén Marosvásárhelyről szerveztünk barcelonai utat, kettőt, hozzávetőlegesen 120 emberrel, magyar idegenvezetéssel, ami nagy újdonság, és azt hiszem, hogy csak mi gyakoroljuk” – mindamellett továbbra is szervezik a történelmi utakat, így augusztus 23-án, a reformáció évfordulójának ünnepén sor kerül egy újabb útra, a „reformáció nyomában”. Természetesen magyar idegenvezetéssel olyan helyeket fognak meglátogatni, amelyek teljes mértékben kötődnek a reformációhoz, mint például Vizsoly és Wittenberg.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 1152

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.