Központ
2020. október 29. csütörtök, Nárcisz

Hullámvasúton a devizaárfolyam. Lesz ez még rosszabb is!

Központ július 25, 2012 Társadalom

devizaHullámvasúton a devizaárfolyam

Lesz ez még rosszabb is!

Egyre világosabbá kezd válni, hogy a román politikai életben eluralkodó hatalmi harc árát a lakosság számlájára fogják írni. És nem aprópénzekről van itt szó, hanem egy olyan többmilliárd eurós „leszegényítésről”, amelynek során úgy veszik ki a pénzt a zsebünkből, hogy szinte nincs is lehetőségünk ez ellen védekezni.Konkrétabban az történik, hogy amíg a mi jövedelmünk a hazai pénznemhez van viszonyítva, a kiadásaink az euró és a dollár árfolyamának a változásait követik, de csakis úgy, hogy a fölfelé emelkedő hatások, vagyis a drágulások érződnek a mi zsebünkön; az esetleges árfolyamcsökkenések (vagyis a lej erősödési kísérletei) viszont már nem mutatkoznak meg a fogyasztói árakban.

Jojó effektus

Ez a drágulási folyamat leírható a fogyókúrában használt fogalommal, a jojó effektussal. Minél gyakrabban és minél gyorsabban fogyunk, annál inkább vissza is szerezzük a leadott kilókat, sőt még újabbakat is magunkra szedünk. Hiábavaló a nagy igyekezet, hogy a szakmai beavatkozások által visszaállítsák a drágulási hullám előtti állapotokat, mert addigra már a többi gazdasági tényező is igazodik az új helyzethez, és visszafordíthatatlanná válik az eseménysor. Ahogy a fogyókúrának is megvannak a maga sajátos törvényei, úgy a gazdasági életben bekövetkező problémákat is csak bizonyos szabályok betartása mellett lehetne orvosolni. Ilyen például a gyors változások elkerülése, az árfolyam ingadozások mérséklése, az infláció és az ország gazdasági potenciáljának az összehangolása, a racionális állami költségvetési terv, stb. Figyelembe véve a lej néhány hét alatt bekövetkezett 5 – 10%-os gyengülését az euróval és a dollárral szemben, kijelenthetjük, hogy egy visszafordíthatatlan jelenséggel állunk szembe, amely drágulásokat és anyagi megszorításokat fog maga után vonni.


Ki okozta a lej gyengülését?

Akár rá is mutathatnánk azokra a politikusokra, akik nagy valószínűséggel felelősségre vonhatók az országban kialakult helyzet miatt. Elsősorban egy politikai válság jött létre, amelyben az újonnan megalakult parlamenti többség (az RMDSZ-el karöltve) leszűkítette az államelnök hatalmi jogkörét, és kiírta a leváltását célzó népszavazást. Ennek a megszorító és megtorló politikai intézkedésnek a kétségbevonható törvényessége miatt az illetékes európai szervek megrovásban részesítették, és részleges visszalépésre kényszerítették Romániát. Ezen kívül az új hatalom vezéregyéniségének számító miniszterelnök plágium-ügye sem használt sem a maga, sem az ország hírnevének, sőt akár azt is mondhatnánk, mára hiteltelenné vált mind a hazai, mind a külföldi porondon. Természetesen a felfüggesztett államelnök és párttársai is számottevően hozzájárultak a politikai válság kialakulásához, és így talán az egész politikai osztályt a vádlottak padjára kellene ültetni.


Politikai válságból gazdasági hanyatlás

Ez a folyamat közvetlen hatással volt a gazdasági életre, hiszen a hatalomváltás többek között a megkezdett projektek leállítását, új – a korábbival ellentétes – irányelvek megszabását, az eddigitől eltérő gazdaságpolitikát eredményezett. Mivel a politikai bizonytalanság tovább tart, a piac meghatározó gazdasági szereplői visszafogottan tervezik romániai jövőjüket, egyre kevesebbet fektetnek be, és az anyagi kockázatok elkerüléséért inkább kivonulnak az országból. Ezek a lépések maguk után vonják a tőke hiányát, a munkanélküliséget, a további bizonytalanságot, amelyek a makrogazdasági mutatók átalakulását, az ország visszaesését eredményezik. Amíg nem alakul ki politikai egyensúly az országban, nem várható gazdasági javulás sem. A mostani helyzetet tekintve nem számíthatunk arra, hogy néhány napon belül beálljon a változás, amely a kedélyek megnyugvásához vezethet. Még akkor is, ha sikerül eltávolítani a hajóskapitányt a süllyedő hajó éléről, még mindig hátra van néhány hónap a parlamenti és az elnöki választásokig, és senki nem tudhatja, ki fog majd akkor az ország élére állni.


Lej, euró, dollár, arany, ingatlan… egészség

A befektetési szakemberek felállítottak néhány aranyszabályt arra vonatkozólag, hogy ha van bizonyos mennyiségű felhalmozott tőkénk, azt mibe fektessük. Azok, akiknek euróban vagy dollárban volt a megtakarított tőkéjük, most rövid idő alatt viszonylag nagy haszonra tettek szert, de nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a lej után fizetett kamatláb magasabb az említett devizákénál. Ugyanilyen változó a helyzet az ingatlanpiacon is, hiszen sokan úgy vélik, hogy előbb vagy utóbb újból növekedni fog az ingatlanok értéke, és érdemes kivárni vagy akár beruházni ezen a területen is. Ilyen szempontból tehát indokolatlan a felháborodás, vagyis szinte mindenki számára világos, hogy minden felhalmozott érték erodálódik és bizonyos szintig értékét veszti. Bármennyire is közhely, de a legbiztosabb befektetés az, ha mindenki a lehetősége szerint vigyáz az egészségére, mert így könnyebben túlél bármilyen megpróbáltatást.


Mikor jön a mélypont?

Minden bizonnyal az árfolyam el fogja érni azt a szintet, amikor a lej már nem értéktelenedhet tovább. Azok a cégek, amelyek exportra termelnek, most nagyobb haszonra tesznek szert, de a romániai fogyasztók, a lakosság zöme nagyobb árat fog fizetni mindenért, mivel a termékek túlnyomó része importból származik, vagy függ az energiahordozók árától. A kőolaj és a földgáz ára is függ a devizaárfolyamtól, mert hiába rendelkezik az ország mérhetetlen mennyiségű altalajkinccsel, a kormány gondoskodott azok privatizációjáról, külföldi cégeknek való eladásáról, az ország vagyoni helyzetének a „megkönnyítéséről”. A saját kőolaját és földgázát vásárolja meg az ország „emeltdíjas” dollár-árfolyamon, pontosabban így kell megfizetnünk az áhított demokráciáért. Elméletileg létezik az a lehetőség, hogy más országban keressen boldogulást az, aki elégedetlen a kialakult helyzettel, de nem jó tanácsadó a kétségbeesés, és jobb lenne higgadtan szembe nézni a ránk leselkedő problémákkal. Lesz ez még rosszabb is.


Share Button
Ennyien olvasták: 481

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.