Központ
2017. november 22. szerda, Cecília
Köd
Holnap
Köd
Helyenként felhős
Péntek
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős

Id. Szabó László, kedves tanárunk emlékére

Nemes Gyula december 7, 2016 Társadalom

Szabó László 1929. január 5-én született Somosdon, Szabó Frigyes Béla református lelkész és Dósa Katalin gyermekeként. Elemi iskoláit Maroskeresztúron, a gimnáziumot a Marosvásárhelyi Református Kollégiumban járta. Az ausztriai menekülésből hazatérve 1949-ben érettségizett. Egyetemi oklevelet a kolozsvári Bolyai Tudományegyetemen szerzett. 1953-tól 1990-ig, nyugdíjazásáig volt a nagyernyei iskola biológia, földrajz, mezőgazdaságtan tanára.

szabolMint biológus keményen és lelkesen harcolt az iskolának helyet adó Bálintitt-kastélyt körülvevő park régi faritkaságainak megőrzéséért, újak ültetéséért, az iskolai biológiai szertár minél korszerűbb felszereléséért, és az új iskola építéséért. Az tanintézmény melletti 15 árnyi területen gyakorló kertet létesített, amelyben a meteorológiai saroktól a méhkaptárig, a gyümölcsfáktól a konyhakerti ágyásokig mindennek meg volt a helye. Diákjai szívesen végezték a növények fejlődésmenetének megfigyelését, a madarak viselkedésének tanulmányozását, és télen az etetésüket. Az 1970-es években irányításával megtörtént a dendrológiai kert fáinak kis háromnyelvű táblácskákkal való „felcímkézése”. Kitakarították a kastélypark tavacskáját, később a cserkészet-pótló, havasi gyopáros, Pro Naturás csapatával a Bákszem forrást. Tanítványaival minden évben megtartották a madarak és a fák napját a helyi erdőben. Nagyernyei tevékenysége, magatartása – mint az első és legtöbb időt Ernyében eltöltött tanáré – hozzájárult egy egészséges, békés szellem kialakításához. 1954-ben ismerkedett meg, az ugyancsak Nagyernyében tanári állást vállaló Torma Ilona Irma tanárnővel, akivel 1959-ben léptek házasságra. Két gyermekük született: Zsuzsa (mérnök-informatikus), László (református lelkész).

szabol1

Nyugdíjba vonulása után részt vett a Marosvásárhelyi Református Kollégium ­– Bolyai Farkas Líceum Öregdiákok Baráti Körének alapításában, amelynek 25 éven át volt tevékeny tagja. Példás emberi magatartásával, bölcs tanácsaival, önzetlen segítőkészségével támogatta a közösség értékteremtő erőfeszítéseit. Lelkesen vett részt az iskolahagyományok ápolásában, a kollégium diákjaival megszervezte a református temetőben az elhunyt tanárok sírjainak ápolását, és különböző rendezvényeken igyekezett becsülettel képviselni a Baráti Kört. Sokfelé osztogatta, ültetgette kedves kínai mézelőfája csemetéit, és idős kora ellenére élete utolsó estéjéig számítógépjén írogatta életrajzát.

szabol2

Id. Szabó László, kedves tanárunk életének 88. évében, 3 évi özvegység után 2016. december 2-án hunyt el, és a marosvásárhelyi Református Temetőben helyezték örök nyugalomra.

Emléke legyen áldott, nyugalma csendes!

Share Button
Ennyien olvasták: 993

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.