Központ
2020. augusztus 05. szerda, Krisztina

Ida néni békés kenyérforradalma

Pál Piroska január 12, 2017 Társadalom

Vásárhely legrégebbi péksége

Bár tudatosan választottam a zárás előtti utolsó fél órát Marosvásárhely legrégebbi pékségének meglátogatására, csak akkor tudtunk nyugodtan beszélgetni a kis családi vállalkozás vezetőjével, Nagy Idával, amikor bezárta a boltot. Addig folyamatosan érkeztek a vevők a jellegzetes ízű és formájú kenyérért, volt, aki hatot vásárolt, de ha nem portékáért jöttek, akkor csörgött a telefon a másnapi rendelésért.

A vásárlók majdnem mindenikét ismeri Ida néni – ahogyan szólítják –, nem csak azt tudja, hogy ki hány kenyeret vásárol, hanem azt is, hogy melyik vásárló hol szilveszterezett, vagy éppen a gyerekei mit csinálnak. „Csókolom! Kenyérért jöttem, de otthonfelejtettem a pénztárcám” – szólt be a kis vásárlóablakon a vevő. „Annál nagyobb baj ne legyen” – válaszolt jókedvűen Ida néni, és már csomagolta is a friss cipót. Még utánaszólt, hogy csukja be a kaput, záróra van, és még velem is beszélgetnie kell.

Idén 81 éves a sütöde

„Nagytatám 12 éves korától pékinasként dolgozott, aztán 1936-ban építette a házat és alapította a pékséget. Akkor úgy gondolta, hogy ez majd biztosítja a család megélhetését. Az elején csak a megdagasztott tésztát hozták ide süttetni” – mesélte. „1977-ben a kommunizmus kisajátította a kisvállalkozást, és a hajdani Metalul Szövetkezet vette bérbe. Akkor már a férjem is elleste a mesterséget, és segített nagytatámnak, hiszen már hetven fölött járt, de élete utolsó percéig dolgozott és kézzel dagasztott. Aztán 1995-ben alapítottuk a kft.-t a férjemmel, akivel a négy évvel ezelőtti haláláig együtt dolgoztunk. Ezt követően csak én maradtam, és a három alkalmazott pék, akik egymás között felosztják a munkanapokat. Amúgy nagyon meg vagyok velük elégedve, itt tanulták meg a mesterséget a néhai férjemtől” – meséli Ida néni.

„Én nem ismerem az adalékanyagokat”

A pékségben leginkább a visszatérő vásárlók számára, rendelésre készítik a kenyeret, de legtöbbször annyit sütnek, hogy a betévedő klienseknek se kelljen cipó nélkül távozniuk. A választék nincs túlbonyolítva: egyetlen fajta kenyér van, egységes lisztből, 2 kiló 60 dekás, kovásszal készített. „Én készítem elő éjszaka a kovászt, hogy kora reggel a pékek formázhassák, és be tudják vetni a kemencébe a kenyeret. Amúgy nagyon kevés élesztőt használunk, még az erre érzékenyek is orvosi előírásra fogyaszthatják” – büszkélkedik. Arra a kérdésemre, hogy mi a pékáru receptje kulisszatitkok nélkül, Ida néni határozottan válaszol: „Ez egyszerű kenyérsütés, nincs itt semmi titok. Az igaz, hogy adalékanyagot nem használunk, nem ismerek én egyet sem” – vallja kézlegyintéssel kísért nemes egyszerűséggel.

A pékségben naponta 60-80 kenyér készül, de a szám változik a megrendelések függvényében. Vásárlóik nagy hányada saját lisztjéből sütteti a kenyeret.

Nincs titok, vagy mégis?

„Azt kérdezi, mi lehet a titka a kenyerünk sikerének?” – kérdezi kacagva. „Én nem is tudom… az biztos, hogy több mint egy hetet is eláll, én például a szerdai sütésből reggeliztem ma. És ha valaki egészséges kenyeret akar enni, az is tőlünk vásárol. Ha szeletelnénk is, több kliensünk lenne, de a friss kenyérnek 4 óra kihűlési idő kell, arra pedig nem érünk rá. Ha viszont melegen tennénk a zacskóba – ahogyan sok nagyüzemben teszik – pár nap alatt megpenészedne” – tudtuk meg. Valami titok mégis lehet, hiszen Ida néni elmondása szerint vannak kliensek, akik 40 éve innen viszik a kenyeret, pedig a városban rengeteg pékség és sütöde működik.

Indulás óta ugyanabban a kemencében sütnek

„Látja, mit ír a kemenceajtón?” – kérdezi tőlem. „Ez bizony 80 éves, és Neményi Ödön öntőmester készítette. 60 kenyér fér be egyszerre a kemencébe, és 1 óra 20 percig sül a finom cipó. Azt megelőzi a kovászkészítés, lisztkimérés, szitálás, dagasztás, gyúrás, formázás és a bevetés. Az üzleti kenyeret ötször kevesebb idő alatt készítik el. Talán ezért finomabb a miénk” – mondja, és ott bujkál a huncutság a szemében.

Nem hisz a divatos reklámokban

Ida néniék boltját nagyobb üzletek is megkeresték, viszonteladónak ajánlkoztak, de mindeniket elutasították. Terjeszkedni sem akarnak, állítása szerint mára már megélnek ebből. Reklámjuk sincs, sem interneten, de még a kenyeret sem teszik feliratos zacskóba. „Nincs reklám sehol, hűségesek a vásárlóink, és ahogy mondani szokás: jó boltnak nem kell cégér” – mondta mosolyogva.

Vágya, hogy az idén 81. évét ünneplő pékséget a család vigye majd tovább. „Én ebbe születtem bele, nagyon szeretem a mesterséget, és amíg élek és bírom a fizikai munkát, ezt szeretném csinálni. Remélem, a gyerekek továbbviszik a boltot. Két lányom van, két vejem és fiúunokáim. Ha tettre kerül a sor, úgy hiszem, átveszik a stafétát” – mondja Ida néni, közben pedig készíti a zacskót.

Friss kenyérrel a hónom alatt távoztam.

A Süti-Com pékség a Sas utca 37. szám alatt található.

Share Button
Ennyien olvasták: 3531

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

1 Hozzászólás

  1. Gyorgyilona január 13, 2017 at 2:06 de.

    Hat igen en ott notem fel es nagyon sok finom kenyeret etem onan meg makos es dios kalacsot Anyukamek ottan sutotek meg visza emlekszem Keresztesibacsira is !!!!

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.