Központ
2017. szeptember 19. kedd, Vilhelmina
Zivatar valószínű
Ma
Zivatar valószínű
Zivatar valószínű
Holnap
Zivatar valószínű
Eső valószínű
Csütörtök
Eső valószínű

Identitásőrzés néptáncoktatással

Központ szeptember 4, 2014 Társadalom

Identitásőrzés néptáncoktatással

tanc

Marosszentgyörgyön a magyar szó használata az utcanévtáblákon, hirdető pannókon, közhivatalokban egyaránt természetes. A nagyközségben a magyar kultúra művelése, ápolása is szinte napi tevékenység. A helyi magyar közösségnek, amely a falunak hozzávetőlegesen 46%-át alkotja, több együttese és dalkara van, itt működik a Kolping család, a Petky Dávid Cserkészcsapat, a Rákóczi Szövetség, van felnőtt néptáncegyüttes és sorolhatnánk. A római katolikus plébánia tanácstermében havonta történik esemény: festmény-, fotótárlat, könyvbemutató, színdarab stb. A szentgyörgyi Soli Deo Gloria dalkar Kárpát-medence-szerte ismert. Marosvásárhelyen is több alkalommal szerepeltek. Úgyszintén a felnőtt néptánccsoport. Ennek egyik tagja, Bíró Nimród, a nemrég zárult Vásárhelyi Forgatag verbunk versenyén is részt vett.  De ami talán a legörvendetesebb: Marosszentgyörgyön van utánpótlás. A marosszentgyörgyi kisgyermekeket is bevonják a szülők, a pedagógusok, az elöljárók a magyar kultúraápoló tevékenységbe. Három éve például székely-magyar néptáncoktatásban részesülnek a gyermekek, a helyi önkormányzat segítségével.

Inkább a kislányok szeretnek táncolni

A kisgyermekek néptáncra való tanítása a kultúrotthonban zajlik minden pénteken délután. Az Opra Kinga tanítónő osztályából például hét gyermek látogatja a tanfolyamot. Érdeklődésünkre a pedagógus elmondta, hogy inkább a kislányoknak tetszik a néptánc, ők többen járnak, és többen kitartanak a tanfolyam végéig. A szülők nagyon örülnek, hogy létezik ez a lehetőség. Sokat számít, hogy nem kell a magyar néptáncot tanulni vágyóknak bejárniuk Vásárhelyre.

tanc2

A néptáncoktatókat az önkormányzat fizeti

A gyermekek tanítását Máthé Zsolt és Paniti Zsófia vállalta el, akik a helyi felnőtt néptáncegyüttesnek már öt éve tagjai. Zsófia kisgyermek korától táncol, testvérével, Zsolttal együtt, mondhatni „vérükben van a tánc” ezért vállalták szívesen az oktatást. Tőle tudtuk meg, hogy a kicsik táncra való tanítása már három éve zajlik, szeptemberben indul a negyedik év. Eleinte a szülők fizették az oktatókat, de januártól a helyi önkormányzat vállalta ezt át. Harminc gyermekkel indult a néptánccsoport, mára elérték a több mint 70-es létszámot. Három kisebb csoportba tagolódnak: I. csoport: Óvoda– nulladik osztály, II: I–IV, III: V–VIII.

„A foglalkozások során a legkisebbek fél órát, a nagyobbak negyvenöt percnyit, a legnagyobbak pedig egy órát gyakorolnak – tájékoztatott Paniti Zsófia. Az óvodások magyar népi játékokat tanulnak, a nagyobbak legényest, leányost és páros táncokat. Ezen kívül van koreográfiánk, vannak betanult fellépő táncaink. A tanfolyamon a gyermekek énekelnek, és CD-ről megy a zene, de van úgy, hogy fellépéseken élőzenekar kísér minket. Egy rövid próba után a kis táncosaink az élő kísérettel is ügyesen teljesítenek. Mindig szeptemberben kezdünk, és folyamatosan készülünk valamilyen fellépésre. Karácsonyra általában már tudogatunk valamit, de március 8-a alkalmával sokkal ügyesebben mutathatjuk be az anyu­káknak az addig tanultakat. Ezen kívül meghívnak minket a Szent György napi eseményekre, szüreti bálba, öregek találkozójára, és idén a Csejdi Napokon is részt vettünk. Jövőben is szeretnénk minél több helyen fellépni, egyre több rendezvényen részt venni. Újdonság számunkra, hogy már meghívást kaptunk a 2015-ös Erdőcsinádi Gyöngykoszorú Népzene- és Néptánctalálkozóra.”

Nehéz az identitás őrzése, a magyar hagyományok ápolása

A 2014-es Marosszentgyörgyi Napok egyik lélekemelő mozzanata volt a kis székelyruhás táncosok felvonulása a kultúrotthon és a Szent György szobor között. Sófalvi Sándor Szabolcs Marosszentgyörgy polgármestere örömmel emlékszik vissza:

„A kultúrotthon és a szobor közötti székelyruhás, rezesbandás felvonulásra az bátorított, hogy községünkben közel 100 magyar gyermek jár rendszeresen néptáncot tanulni. Az oktatókat a szentgyörgyi polgármesteri hivatal fizeti, a szülőknek semmibe nem kerül a gyermekek taníttatása. A szükséges székelyruhák elkészíttetését pályázati pénzből sikerült megoldanunk. A város közelében, egy multikulturális közegben, nehéz az identitás őrzése, a magyar hagyományok ápolása, ezért éreztük fontosnak a néptánc oktatásának finanszírozását. Látva a gyermekek lelkesedését, megszerveztük a felvonulásukat és fellépésüket is” – mondta el lapunknak az elöljáró.

Ha Marosszentgyörgyön sikerült megtalálni a forrást, megteremteni a feltételeket a jövő nemzedék ilyen jellegű taníttatásának, egy kis odafigyeléssel talán más községekben is megvalósítható lehetne. Mindenesetre Szentgyörgy követendő példa nemcsak a kétnyelvűség, hanem a kisgyermekek székely-magyar néptáncra való oktatásának terén is.

Share Button
Ennyien olvasták: 312

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.