Központ
2020. május 30. szombat, Janka, Zsanett

Időkapszula Mikházán

Nemes Gyula május 5, 2016 Társadalom

Holnap délben, 12 órakor a mikházi régészeti parkban nyílik meg a nagyközönség előtt a Time Box kiállítás. Az esemény a Marosvécs–Sóvárad szakasz című kutatóprojekt keretén belül Mikházán épített két ideiglenes pavilonban kerül megrendezésre. A pavilonok a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ipari és Mezőgazdasági Épülettervezési Tanszéke által szervezett Tudományos Diákköri Konferencia nyertes pályamunkája alapján készültek, melynek tematikáját a mikházi római maradványok újszerű bemutatása képezte. A rendezvény egyik szervezőjét, Pánczél Szilamér régész-muzeológust arról kérdeztük, hogy mit is rejt magában a time box megnevezés és milyen céllal létesült a kiállítás.

2012-ben egy tervezet (projekt) vette kezdetét Római Limes Útvonal néven a Maros Megyei Múzeum kezdeményezésére. A projekt célja a Maros megye területén található hajdani római határvédelmi vonal szakaszába eső új lelőhelyek beazonosítása, valamint a már ismert helyek alaposabb feltérképezése. A hatalmas Római Birodalom az i. sz. II. században érte el a legnagyobb kiterjedést. Ekkor a megerősített határszakasza (limes) több mint 5 000 kilométer hosszan húzódott a mai értelemben vett Skócia partvidékétől, Európán át a Fekete-tengerig, ahonnan a Vörös-tengert érintve Észak-Afrikán át elérte az Atlanti-óceánt. A limest képező fal, árok, őrtorony, erődítmény, polgári települések maradványainak nagy hányada már feltárásra került, de egy része elpusztult, vagy még a föld alatt lapul.

Time Box

A Maros megyei limes szakaszon három segédcsapat tábor ismert 

A Maros megyei limes szakaszon három segédcsapat tábor ismert a mai Marosvécs, Mikháza és Sóvárad határában, illetve területén.  Ezek szomszédságában települések jöttek létre, ahol a katonák hozzátartozói és a szükségleteiket kiszolgáló kereskedők és kézművesek telepedtek le. A táborokat a limes út kapcsolta össze, lehetővé téve a katonaság ellátását és a csapattestek gyors mozgását. Az itt állomásozott katonák feladata volt az ezzel párhuzamosan haladó határ védelme, amit őr- és jelzőtorony rendszerrel, valamint völgyzáró gátak kiépítésével valósítottak meg. A három segédcsapattábor mellett öt őrtorony létezett, melyek a mai Felsőrépa, Libánfalva, Alsóköhér és Nyárádremete határában álltak.

IMG_3379

„Időutazásra kalauzoljuk az érdeklődő látogatókat”

A Maros Megyei Múzeum által indított limes feltáró projekt tulajdonképpen egy nagyobb méretű nemzetközi régészeti, műemlékvédelmi és turisztikai tervbe kapcsolódott be, amelynek célja a római határvédelmi szakasz szakszerű kutatása és a nagyközönség előtti bemutatása. Ennek része tulajdonképpen a pénteken megnyitásra kerülő esemény is, amelyről az egyik szervezőt Pánczél Szilamért kérdeztük:

„A régészeti leleteket bemutató pavilonok tavaly épültek a nyárádremetei tanács által rendelkezésünkre bocsátott területen. A Maros megyei limes szakaszon ezek az első pavilonok, amelyekbe idén megnyitjuk a time box kiállítást, ami tulajdonképpen időkapszulát, idődobozt jelent. Ezek segítségével időutazásra kalauzoljuk az érdeklődő látogatókat, amelynek során megismerhetik a hajdani római katonai tábor parancsnoksági épületét, illetve a hozzá tartozó fürdőt. Ha a látogatók kinéznek az ablakon, azt láthatják, amit 2 000 évvel ezelőtt láthattak az itt lakók” – mondta el lapunknak Pánczél Szilamér.

Az eseményt szervező régésztől azt is megtudtuk, hogy csütörtökön a marosvásárhelyi várban a limes projektben résztvevő budapesti hallgatók kiállítását lehet megtekinteni, majd pénteken, Mikházán az a kiállítás veszi kezdetét, melynek a tervét ezelőtt három évvel szintén egy hallgató készítette el.
IMG_3381

„Teszteljük, hogy van-e rá igény”

„Az időkapszula célja bemutatni a lelőhelyet és az eddigi ásatások eredményeit, de tervezzük egy védőépület kialakítását a pavilonok körül. Ezen kívül szeretnénk Marosvécsen és Sóváradon is hasonló pavilonokat létrehozni. Most teszteljük, hogy mit lehetne ez irányban tenni, hogy van-e rá igény. Főleg nyugaton nagyon népszerű az ilyesmi, ott is előbb letesztelik az igényeket. A mikházi kiállítás két évig lesz látható, látogatható. Ha lesz vonzata a kezdeményezésünknek, szeretnénk bővíteni és véglegesíteni” – tájékoztatott az esemény szervezője.

A közelmúltban nagyon megsűrűsödtek és népszerűségnek örvendenek a Mikházán szervezett különböző események. A régészeti kutatások 2010-ben kezdődtek el a terepmunkálatokkal, a geofizikai felmérésekkel, majd a feltárásokkal. A helyi római fesztivál négy éve kerül megszervezésre. Az idei lesz a Tudományos Diákköri Konferencia harmadik kiadása, ami, úgy tűnik, rendszeressé válik és állandósul. Az idei eseményt a Maros Megyei Tanács és támogatók segítségével sikerült tető alá hozni sok önkéntes munkával.

Share Button
Ennyien olvasták: 831

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.