Központ
2017. november 22. szerda, Cecília
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű
Köd
Holnap
Köd
Helyenként felhős
Péntek
Helyenként felhős

Időkapszula Mikházán

Nemes Gyula május 5, 2016 Társadalom

Holnap délben, 12 órakor a mikházi régészeti parkban nyílik meg a nagyközönség előtt a Time Box kiállítás. Az esemény a Marosvécs–Sóvárad szakasz című kutatóprojekt keretén belül Mikházán épített két ideiglenes pavilonban kerül megrendezésre. A pavilonok a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ipari és Mezőgazdasági Épülettervezési Tanszéke által szervezett Tudományos Diákköri Konferencia nyertes pályamunkája alapján készültek, melynek tematikáját a mikházi római maradványok újszerű bemutatása képezte. A rendezvény egyik szervezőjét, Pánczél Szilamér régész-muzeológust arról kérdeztük, hogy mit is rejt magában a time box megnevezés és milyen céllal létesült a kiállítás.

2012-ben egy tervezet (projekt) vette kezdetét Római Limes Útvonal néven a Maros Megyei Múzeum kezdeményezésére. A projekt célja a Maros megye területén található hajdani római határvédelmi vonal szakaszába eső új lelőhelyek beazonosítása, valamint a már ismert helyek alaposabb feltérképezése. A hatalmas Római Birodalom az i. sz. II. században érte el a legnagyobb kiterjedést. Ekkor a megerősített határszakasza (limes) több mint 5 000 kilométer hosszan húzódott a mai értelemben vett Skócia partvidékétől, Európán át a Fekete-tengerig, ahonnan a Vörös-tengert érintve Észak-Afrikán át elérte az Atlanti-óceánt. A limest képező fal, árok, őrtorony, erődítmény, polgári települések maradványainak nagy hányada már feltárásra került, de egy része elpusztult, vagy még a föld alatt lapul.

Time Box

A Maros megyei limes szakaszon három segédcsapat tábor ismert 

A Maros megyei limes szakaszon három segédcsapat tábor ismert a mai Marosvécs, Mikháza és Sóvárad határában, illetve területén.  Ezek szomszédságában települések jöttek létre, ahol a katonák hozzátartozói és a szükségleteiket kiszolgáló kereskedők és kézművesek telepedtek le. A táborokat a limes út kapcsolta össze, lehetővé téve a katonaság ellátását és a csapattestek gyors mozgását. Az itt állomásozott katonák feladata volt az ezzel párhuzamosan haladó határ védelme, amit őr- és jelzőtorony rendszerrel, valamint völgyzáró gátak kiépítésével valósítottak meg. A három segédcsapattábor mellett öt őrtorony létezett, melyek a mai Felsőrépa, Libánfalva, Alsóköhér és Nyárádremete határában álltak.

IMG_3379

„Időutazásra kalauzoljuk az érdeklődő látogatókat”

A Maros Megyei Múzeum által indított limes feltáró projekt tulajdonképpen egy nagyobb méretű nemzetközi régészeti, műemlékvédelmi és turisztikai tervbe kapcsolódott be, amelynek célja a római határvédelmi szakasz szakszerű kutatása és a nagyközönség előtti bemutatása. Ennek része tulajdonképpen a pénteken megnyitásra kerülő esemény is, amelyről az egyik szervezőt Pánczél Szilamért kérdeztük:

„A régészeti leleteket bemutató pavilonok tavaly épültek a nyárádremetei tanács által rendelkezésünkre bocsátott területen. A Maros megyei limes szakaszon ezek az első pavilonok, amelyekbe idén megnyitjuk a time box kiállítást, ami tulajdonképpen időkapszulát, idődobozt jelent. Ezek segítségével időutazásra kalauzoljuk az érdeklődő látogatókat, amelynek során megismerhetik a hajdani római katonai tábor parancsnoksági épületét, illetve a hozzá tartozó fürdőt. Ha a látogatók kinéznek az ablakon, azt láthatják, amit 2 000 évvel ezelőtt láthattak az itt lakók” – mondta el lapunknak Pánczél Szilamér.

Az eseményt szervező régésztől azt is megtudtuk, hogy csütörtökön a marosvásárhelyi várban a limes projektben résztvevő budapesti hallgatók kiállítását lehet megtekinteni, majd pénteken, Mikházán az a kiállítás veszi kezdetét, melynek a tervét ezelőtt három évvel szintén egy hallgató készítette el.
IMG_3381

„Teszteljük, hogy van-e rá igény”

„Az időkapszula célja bemutatni a lelőhelyet és az eddigi ásatások eredményeit, de tervezzük egy védőépület kialakítását a pavilonok körül. Ezen kívül szeretnénk Marosvécsen és Sóváradon is hasonló pavilonokat létrehozni. Most teszteljük, hogy mit lehetne ez irányban tenni, hogy van-e rá igény. Főleg nyugaton nagyon népszerű az ilyesmi, ott is előbb letesztelik az igényeket. A mikházi kiállítás két évig lesz látható, látogatható. Ha lesz vonzata a kezdeményezésünknek, szeretnénk bővíteni és véglegesíteni” – tájékoztatott az esemény szervezője.

A közelmúltban nagyon megsűrűsödtek és népszerűségnek örvendenek a Mikházán szervezett különböző események. A régészeti kutatások 2010-ben kezdődtek el a terepmunkálatokkal, a geofizikai felmérésekkel, majd a feltárásokkal. A helyi római fesztivál négy éve kerül megszervezésre. Az idei lesz a Tudományos Diákköri Konferencia harmadik kiadása, ami, úgy tűnik, rendszeressé válik és állandósul. Az idei eseményt a Maros Megyei Tanács és támogatók segítségével sikerült tető alá hozni sok önkéntes munkával.

Share Button
Ennyien olvasták: 420

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.