Társadalom

Így haladnak a Tündér Ilona Vendégház újjáépítésével

„Sok jó ember él közöttünk”

Néhány éve a Nyárád-menti turistacsalogató rendezvények sora a Só útjával és a Csűrszemináriumokkal bővült. Ezeknek egyik szervezője, házigazdája a jobbágyfalvi Tündér Ilona Vendégház és szabadidőközpont. A csodálatos környezetben elhelyezkedő vendégházban és a hozzá tartozó telken azonban számos egyéb esemény került megszervezésre. A szabadidőközpont nem csak festői szépségéről, csendes környezetéről vált ismertté szélesebb körben, de a házigazdák kedvességéről és vendégszeretetéről is. Így hát nem csoda, hogy a közelmúltban tűzkárt szenvedett vendégház gazdái nagyon sok segítséget kapnak az újrakezdéshez. Szász Csaba Leventét arról kérdeztük, hogyan sikerül helyreállítani a keletkezett károkat és honnan kerül ehhez támogatás.

A Tündér Ilona Vendégház és szabadidőközpont – Facebook-oldala szerint – távol a város zajától, csendes helyen várja vendégeit, akik pihenésre, kalandozásra vagy csak egy kis kikapcsolódásra vágynak. De a helyszín több mint egy évtizede nagyon sok rendezvénynek, eseménynek biztosít otthont. Ilyen a vendégház csűrjében évente lezajló Csíkfalvi Csűrszeminárium. A marosvásárhelyi Sapientia EMTE Műszaki és Humántudományos Tanszéke, a Fókusz Öko Központ (FŐK) és a Tündér Ilona Vendégház szervezésében történő nyári szabadegyetem jellegű tudományos fórumokon, neves erdélyi és külföldi tanárok, kutatók, szakemberek – szociológusok, ökológusok, néprajzkutatók, történészek stb. – vesznek részt és tartanak előadásokat különböző témákban.

A Só útja napokat először 2007-ben rendezték meg szintén a Tündér Ilona Vendégház és a FŐK szervezésében, azzal a szándékkal, hogy a környezetbarát turizmust népszerűsítsék és meghonosítsák a környéken. Maros megye egyetlen „zöld” útját minden év áprilisában nyitják meg a gyalogos és kerékpáros turisták előtt. Az érdeklődők bejárhatják az út egy-egy szakaszát, majd a vendégháznál megpihenhetnek, ebédelhetnek és különböző programokon vehetnek részt. Míg például a 2008-as rendezvényen 30-an vettek részt, addig mára már a turisták száma eléri az 5-600 főt.

„Mintha új ruhába öltöztünk volna”

Március 25-én éjszaka sajnálatos módon tűz ütött ki a szabadidőközpont vendéglőjében, ami hamar átterjedt – a többnyire fából épített – szomszédos épületekre. A tűzvészben a vendéglőn kívül jelentős kár keletkezett négy kis vendégházban és egy lakóház tetőszerkezetében. A helyszínre csíkfalvi, nyárádszeredai és marosvásárhelyi tűzoltók szálltak ki és akadályozták meg a lángok továbbterjedését. A szomorú eset óta megkezdődött az újjáépítés, amelyben számos ember vesz részt úgy anyagi hozzájárulás formájában, mint kétkezi munkával. Szász Csaba Leventét arról kérdeztük, hogy hol tartanak most a munkálatokkal.

„Sajnos nem volt biztosításunk az épületekre, mert ahogy volt egy kis pénzünk, rögtön vettünk valamit rá, egy ajtót, egy ablakot vagy amire éppen szükség volt. Most a tűzvész után ott vagyunk majdnem, ahol ezelőtt 20 évvel álltunk. De igyekszünk összeszedni magunkat és újrakezdeni. A vendéglőnek megöntöttük már az alapját és néhány sor tégla is a helyére került már. A családi házunkra is felkerült már a tetőszerkezet. Úgy érezzük, mintha új ruhába öltöztünk volna. A régi épületek szépek voltak fából építve, de a mai törvények már csak téglából, betonból engedik újjáépíteni azokat” – mondta el lapunknak a szabadidőközpont tulajdonosa.

Lelkierőt is ad a segítség

Szász Csabáékat nagyon sokan segítették, támogatták anyagiakkal, építéshez szükséges anyagokkal, kétkezi munkával, de van olyan, aki csak egy jó szóval, bíztatással. Haladnak a munkákkal, de a további segítség is elkelne. A melegszívű, széleskörű közösségi összefogás, segítőkészség láttán, annak kézzelfogható megtapasztalása által jó érzések töltik el az embert. Csabától is azt kérdeztük végezetül, hogyan élik meg ezt a tapasztalatot, hogy a közösség ennyire melléjük állt. „Sok jó ember él közöttünk! Ez ilyenkor derül ki, amikor az ember bajban van. Ilyenkor látjuk mennyi barátunk, rokonunk, jólelkű ismerősünk van. Óriási lelkierőt adnak nekünk ezek az emberek és, hála Istennek, most már kisírtuk magunkat és csak előre tekintünk, vissza nem nézünk, haladunk lépésről-lépésre az új céljaink felé” – zárta gondolatait a Tündér Ilona Vendégház tulajdonosa.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.