Központ
2020. május 29. péntek, Magdolna

Így lehet megelőzni az internetfüggőséget

Pál Piroska április 14, 2017 Társadalom

Bár leginkább a fiatalokat érintő problémának gondolhatjuk az internetfüggőséget, bármely korosztályra kiterjedhet. Ez is, mint a legtöbb dependencia: a valóságból való menekülésként szolgál az egyénnek. Ugyan nem annyira stigmatizált, mint a szerfüggőség, emiatt a társadalom elbagatellizálja a jelenséget, hosszú távú következményei igen súlyosak lehetnek. Bartha Éva pszichológust, a Bonus Pastor Alapítvány munkatársát kérdeztük.

Bartha Éva

Mi minősül függőségnek?

„Több tényezőt kell figyelembe vennünk, hogy meghatározzuk: függőségről beszélhetünk-e.  Az egyik az idő, amit az egyén internetezéssel tölt, hiszen ha valaki naponta 4-5 óránál többet navigál a világhálón, aggodalomra adhat okot, de emellett az is fontos, hogy mire használja azt, tehát ha nem célzottan, munka miatt, hanem játékra, közösségi oldalak böngészésére használja, felmerülhet az addikció. Egy másik árulkodó jel: ha az egyénnek nincs internethozzáférési lehetősége, elvonási tünetek jelentkeznek, ingerültté válik. A harmadik tünet, hogy a függő személy kapcsolatai kezdenek beszűkülni, nem fontosak számára a barátok, a hobbi. A gyerekek ebben az esetben elhanyagolják az iskolát, felnőttek pedig kimaradnak a munkahelyükről. A negyedik ok, amely a függőségre utal: a személy az internetezést a valóságtól menekülésként éli meg, mert nem képes kezelni a mindennapi problémákat, esetleg traumákat. Ha ezek a tényezők hosszabb távon, legkevesebb egy fél évig szimultán jelentkeznek, akkor beszélhetünk dependenciáról” – magyarázta lapunknak a szakember.

Kevesen jelentkeznek terápiára

Bartha elmondása szerint terápiára csak azok a személyek jelentkeznek, akiket már ért annyi negatív hatás, hogy tudatosult bennük a probléma, de ez sajnos csak akkor történik meg, amikor már nagyon mélyen benne vannak a függőségben. Legtöbb esetben a hozzátartozók jelzik elsőként, hogy gond van, különösen a fiatalok esetében: nem járnak iskolába, nem játszanak, nem is sportolnak, a kapcsolataik kezdenek elmaradozni. Ha viszont a szülő korlátozza az internethasználatot, agresszióval válaszolnak. Azt is megtudtuk, hogy nagyon kevesen jelentkeznek erre a fajta terápiára, az elmúlt 5 évben csak két olyan egyén volt, aki kizárólag ilyen problémával kereste fel az alapítványt, ám ez gyakran együtt jár, valamint kiváltó oka vagy következménye a szerfüggőségnek.

Azonos kiváltó okok

A szakember szerint azonos alapjai lehetnek egyes dependenciáknak. „A internet-, játék-, alkohol- vagy éppen párkapcsolat-függőségben azonos, hogy minden esetben a valóságból való menekülésre használja az egyén, úgy vélik, ezzel „kilépnek” saját életükből.

Mivel az internetfüggőség viszonylag újkeletű probléma, illetőleg nincsenek olyan nyilvánvaló és azonnali következményei, mint a szerfüggőségnek, emiatt sokan nem is tudják, hogy ez létezik, még ha ők maguk áldozatai is. A pszichológus szerint éppen emiatt kevésbé stigmatizált állapot, a társadalom elbagatellizálja az amúgy súlyos következményekkel járó függőséget.

Alternatívák nyújtása lehet a megoldás

Adódik a kérdés, hogy mi lehet a célravezető leszokási módszer az internetfüggőségről. Bartha Éva szerint a fokozatos elvonás ez esetben nem vezet megoldáshoz. „Úgy vélem, a működőképes módszer az egyén terápiás közösségben való élése. Itt megtanulja a helyes viselkedési és viszonyulási módot, elsajátítja az empatikus szemléletet, jobban kezeli a saját érzéseit, a problémamegoldó képességét fejleszti, megtanulja a konfliktuskezelést. Emellett a kognitív viselkedésmódosítás is jó eredményekkel jár, ez azt jelenti, hogy a páciens nem reális alapokon lévő tévhiteit megpróbáljuk magyarázattal a valóság talajára helyezni” – fejtette ki.

A megelőzés fontossága

Egyelőre tanintézményekben nem elterjedt a gyerekek tudatos internethasználatra való nevelése, de a szakember szerint ez elengedhetetlenül fontos lenne. „A legjobb megoldás az internetfüggőség elkerülésére a fiatalok számára alternatívákat nyújtani: olyan helyet, társaságot, tevékenységet, ahol jól érzi magát, és nincs szüksége arra, hogy elvonuljon egy virtuális világba. Ilyen lehet a sport, a tánc, kirándulás, táborozás, ifjúsági közösségek, ahol pozitív élményeket szerez, illetve lehetősége van beszélgetni azokról a témákról, amik foglalkoztatják, így kevesebb esély van arra, hogy „rákattanjon” az internetre” – zárta az alapítvány munkatársa.

Share Button
Ennyien olvasták: 1224

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.