Központ
2020. január 18. szombat, Piroska

Így néz ki a leengedett Bözödi-tó medre

Pál Piroska július 7, 2017 Társadalom

Utoljára tavaly nyáron láttam eredeti formájában a Bözödújfalusi tavat, úszáshoz, csónakázáshoz, horgászáshoz is megfelelő helyszín volt. Hozzávetőlegesen rá egy évre, múlt hétvégén látogattam ki a leeresztett tóhoz, ahol szürreális látvány fogadott. Megrepedezett iszap, egykori házak romjai, facsonkok és az évek során a vízbe hajított műanyaghulladékok. Látogatói még így is voltak a közigazgatásilag Erdőszentgyörgyhöz tartozó településnek.

A múlt héten átadott útszakasz

Egykori ház alapja és lépcsője

Eme vízibicikli tavaly még a tó közepén lebegett

Halálra ítélt élet

Szürreális a látvány

Villanyoszlop-maradványok

Egy valamikori lakóház romja

A még el nem lopott kövek

A távolban látszó, fákkal szegélyezett part

Utat tör magának az élet

2017. március 1-jén a déli órákban kezdték leereszteni a Bözödújfalu helyén létrehozott mesterséges tó vizét. Az ok: megjavítani a gátat a vízben álló irányítótoronnyal összekötő hidat, amelynek egyik betoneleme februárban a vízbe zuhant. Nemsokára a helyszínen lesznek a munkagépek, és nekifognak a javításoknak. A híd elkészülte utáni tófeltöltés legkevesebb 25 hónapig tart.

A hivatalos álláspont szerint annak idején a tározót árvízvédelmi célból hozták létre. A gátépítés 1975-ben kezdődött el, majd hét évre leállt. 1984-től újra nekifogtak, és a vízszint 1992-re érte el a maximális magasságot. A lakókat 1988-ban költöztették ki, legtöbbjüket erőszakkal.

Share Button
Ennyien olvasták: 2750

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.