Központ
2020. május 25. hétfő, Orbán

Ingyen tanítják repülni a vásárhelyi fiatalokat

Pál Piroska január 27, 2017 Társadalom

Bár nem mindenki elég bátor a repüléshez, illetve ejtőernyőzéshez, a kalandvágyók kipróbálhatják azt a sportágat, amely a leginkább érzékeltetni tudja, mit éreznek a madarak a levegőben: a szabadságot, a szelet, látni a világot madártávlatból. Ehhez csupán be kell iratkozniuk a marosvásárhelyi Területi Repülőklub által szervezett vitorlázó repülőgép, illetve ejtőernyőzés kurzusokra. A tanfolyam mindenki számára nyitott, ám a 15 és 23 év közötti fiatalok számára díjmentes.

„A beiratkozáshoz a személyi igazolvány kötelező, és a helyszínen szükséges kitölteni egy jelentkezési űrlapot. Az iratkozás után a fiatalokat Bukarestbe vagy Pitesti-re szállítják, hogy elvégezzék a repüléshez szükséges orvosi vizsgálatokat. Aki még nem töltötte be a 18. életévét, közjegyző által hitelesített iratot kell bemutatnia, amely tartalmazza a szülők beleegyezését a kurzusra való jelentkezéshez” – mondta el lapunknak Alexandru Ioan Vlad, a repülőklub helyettes parancsnoka.

Többen a kurzus hatására lesznek pilóták

A tanfolyam célja, hogy a fiatalokkal megismertessék ezt a kevésbé népszerű, de mégis nagyon szép sportágat, amely fejleszti az elmét is, nem csak a testet. Megtudtuk, hogy azért is hasznos ez a képzés, mert hiánypótló, Románia kevés pénzt fektet a sportágba Magyarországgal, vagy Lengyelországgal ellentétben. A tanfolyam elvégzése igen hasznos lehet a fiatalok további karrierjének alakulásában is, elképzelhető, hogy sokan épp emiatt lépnek majd erre a pályára: pilóták, profi ejtőernyősök, akár mentőorvosok válnak belőlük.

Az intézmény vezetője elmondta, hogy az elmúlt esztendőkben is megszervezték a fiatalok számára kiötlött kurzust, és hozzávetőlegesen egy évben 30 személy jelentkezik.

Elmélet és gyakorlat

„Az elméleti órákon 9 féle tantárgyat tanulnak majd az érdeklődők, például aerodinamikát, meteorológiát, navigációt stb. Az elméleti képzés 2 hónapot tart, az órákat hétvégente tartjuk, vakációs időszakban pedig akár naponta is. Ezt követi a vizsga, amit ha sikeresen letesznek a diákok, akkor következik a kurzus gyakorlati része, azaz a repülés vagy az ejtőernyős ugrás. Ha az előbbire iratkoztak, akkor meghatározott számú órát kell repülőt navigálnia és landoltatnia a tanulónak, ha az utóbbira, akkor az előírt ugrásszámot teljesítenie kell” – tájékoztatta lapunkat a helyettes parancsnok.

Még tíz napig lehet iratkozni

A tanfolyam 80 elméleti órából áll, a gyakorlatok a nyári hónapoktól kezdődően októberig zajlanak, amikor az időjárás kedvező. Iratkozni február 4-éig lehet a repülőklub székhelyén, a Szabadság utca 120. szám alatt.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1764

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.